Η Τουρκία παρέχει δωρεάν αμυντικό εξοπλισμό στη Βόρεια Μακεδονία

Στην δωρεάν παροχή αμυντικού εξοπλισμού προχώρησε η Τουρκία προς στη Βόρεια Μακεδονία, με την Άγκυρα να θέλει να κρατήσει ενεργό το αποτύπωμα της στα Βαλκάνια.

Σε μια στρατηγική και συμβολική κίνησε προχώρησε η Τουρκία, κάνοντας δωρεά στρατιωτικού εξοπλισμού στη Βόρεια Μακεδονία με τη υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου που έλαβε χώρα στα Σκόπια.

Η επιχορήγηση που δόθηκε στον στρατό της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου αποτελείται από drones, εξοπλισμό επικοινωνίας, γυαλιά νυχτερινής όρασης και εξοπλισμό ranger.

Η κίνηση αυτή αποτυπώνει τις γεωπολιτικές επιδιώξεις που έχει η Άγκυρα στα Βαλκάνια, ενώ τουρκικά μέσα ενημέρωσης όπως η εφημερίδα Yeni Akit σημειώνει ότι η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας έχει στόχο να αντισταθμίσει την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

O υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Βλάντο Μισαϊλόφσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια της υπογραφής του αμυντικού πρωτοκόλλου ότι ‘«Αυτή η επιχορήγηση από την Τουρκία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αληθινή και διαρκή φιλία μεταξύ των λαών μας. Είμαστε ευγνώμονες για αυτήν την δωρεά η οποία θα επιτρέψει την ικανότητα του στρατού μας να ενισχυθεί και ως εκ τούτου θα ενισχυθεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα της συμμαχίας».

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία Φατίχ Ουλουσόι επεσήμανε ότι «ο στρατιωτικός εξοπλισμός που παραδόθηκε δεν ήταν απλώς μια επιχορήγηση και είπε ότι ήταν σύμβολο της υποστήριξής τους για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας.

Φτάσαμε πέρυσι σε έναν αριθμό εξαγωγών 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξάγοντας 230 είδη προϊόντων σε 185 χώρες στην αμυντική βιομηχανία Σήμερα, 50 χώρες χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα συστήματα που παράγονται από τουρκικές εταιρείες».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ