Η Τουρκία ετοιμάζει τα κρατικά γεωτρύπανα για το Αιγαίο

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ελληνική κυβέρνηση κρούει η δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Open, Μαρία Ζαχαράκη, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», η κρατική εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια ετοιμάζεται να αναζητήσει πετρέλαιο καταμεσής του Αιγαίου Πελάγους!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η καταξιωμένη δημοσιογράφος σε σχετική ανάρτησή της, η κρατική εταιρεία TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı – Turkish Petroleum Corporation) υπέβαλε αίτηση για άδεια εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε εννέα τεμάχια στα τουρκικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η TPAO υπέβαλε αίτηση την 5η Ιουνίου 2024 στη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων (MAPEG) του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας και, στη συνέχεια, η MAPEG δημοσίευσε την ανακοίνωση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με αυτήν, η TPAO υπέβαλε αίτηση για άδεια έρευνας πετρελαίου για εννέα κοιτάσματα με συντεταγμένες που προσδιορίζονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Τα ερωτηματικά, πλέον, είναι τεράστια. Κι αυτό, γιατί ο μεγαλομέτοχος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας που θέλει να τρυπήσει την «καρδιά» του Αιγαίου για εξορύξεις, είναι ο… οικογενειακός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, Ραχμί Κοτς!

Η επίμαχη περιοχή φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη:

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ