Η Τεχεράνη υποδέχεται κινεζικά και ρωσικά πλοία για κοινά γυμνάσια

Κινεζικά και ρωσικά πλοία εισήλθαν στα χωρικά ύδατα του Ιράν προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Ισλαμική Δημοκρατία, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Τα γυμνάσια αναμένεται “να αρχίσουν το βράδυ της Τρίτης [σ.σ. απόψε] στον βόρειο Ινδικό ωκεανό”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των γυμνασίων, ο Ιρανός υποναύαρχος Μοσταφά Τατζοντινί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους διοικητές των ρωσικών και κινεζικών μονάδων.

Η Κίνα ανέπτυξε το αντιτορπιλικό εκτόξευσης πυραύλων Urumqi, τη φρεγάτα εκτόξευσης πυραύλων Linyi και το πλοίο ανεφοδιασμού Dongpinghu.

Η Ρωσία δήλωσε ότι ένα απόσπασμα πλοίων του στόλου του Ειρηνικού, με επικεφαλής το καταδρομικό Varyag, έφθασε χθες, Δευτέρα, στο λιμάνι Τσαμπαχάρ, στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Η έναρξη των γυμνασίων συμπίπτει με την έναρξη του ραμαζανιού, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο του πολέμου του εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Οι τρεις χώρες εξήγησαν πως τα γυμνάσια έχουν σκοπό να διασφαλίσουν από κοινού την περιφερειακή ασφάλεια και τη ναυτική οικονομική δραστηριότητα.

Έχοντας την κοινή βούληση να εναντιωθούν σε αυτό που παρουσιάζουν ως αμερικανική ηγεμονία, οργάνωσαν τον Μάρτιο του 2023 κοινά γυμνάσια στην περιοχή.

Οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη διαταράσσουν τη θαλάσσια κυκλοφορία εξαπολύοντας από τον Νοέμβριο επιθέσεις εναντίον πλοίων, λέγοντας ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπου το Ισραήλ είναι σε πόλεμο εναντίον της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...