Οι πρόωρες εκλογές παραμένουν το κύριο θέμα συζήτησης στο πολιτικό παρασκήνιο και προσκήνιο, με σενάρια για προσφυγή και σε τρίτες… κάλπες να κυκλοφορούν πλέον στη Νέα Δημοκρατία.
Το σκεπτικό όσων εισηγούνται και τρίτη εκλογική αναμέτρηση είναι πως εάν στη δεύτερη κάλπη η ΝΔ πλησιάσει πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε αντί να συζητήσει για κυβέρνηση συνεργασίας, να προκηρύξει εκ νέου εκλογές διεκδικώντας τις αναγκαίες 151 έδρες.
Με την άποψη αυτή πάντως διαφώνησε χθες η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία και στις δεύτερες εκλογές “θα αναζητήσει ο Κυριάκος τις όποιες δυνατές συνεργασίες για να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση”.
Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε μάλιστα (ΣΚΑΪ) ως προς την κατεύθυνση αναζήτησης εταίρου: “Τώρα, δεξιά μας πολύ δύσκολο”. Έτσι “έδειξε” προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Όρισε εξάλλου ως αναγκαίες προϋποθέσεις για συγκυβέρνηση την απόλυτη συνεργασία στα εθνικά θέματα και στα οικονομικά.
Ερωτηθείς για τα σενάρια και τρίτων εκλογών πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννης Οικονόμου, έδωσε μία πολύ… διπλωματική απάντηση, η οποία επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτης κάλπης, αλλά δεν το απέκλεισε κιόλας κάθετα.
“Υπάρχουν οι εκλογές με απλή αναλογική, που δε φαίνεται ότι θα διαμορφώσουν συνθήκες διακυβέρνησης, δεδομένου ότι η αυτοδυναμία είναι πολύ δύσκολη με απλή αναλογική. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η ΝΔ θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για μία κυβέρνηση, όπως το 2019. Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα και η άποψη των πολιτών θα διαμορφώσουν τις συνθήκες τότε”, είπε ειδικότερα ο κ.Οικονόμου.
Μία δήλωση που μπορεί να διαβαστεί είτε ως νεύμα για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τη δεύτερη κάλπη είτε ως “χαραμάδα” για τρίτη κάλπη εάν η ΝΔ οριακά μόνον δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία- χωρίς πάντως επ ουδενί να τίθεται το δίλημμα “αυτοδυναμία ή και τρίτες κάλπες”.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι εκλογές θα είναι διπλές, όπως έχει πει άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι διπλές κάλπες εγκυμονούν ένα μεγάλο κίνδυνο για τη ΝΔ: Οι απογοητευμένοι κεντρο-δεξιοί ψηφοφόροι να σκεφτούν ότι κάλλιστα μπορούν την πρώτη φορά να ρίξουν χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας και τη δεύτερη να ψηφίσουν ΝΔ. Αντίστοιχα οι κεντρογενείς ψηφοφόροι πιο εύκολα θα φύγουν πίσω προς ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, σκεπτόμενοι ότι θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία. Όμως τα ποσοστά της πρώτης αναμέτρησης με απλή αναλογική θα διαμορφώσουν και ένα πολιτικό κλίμα εν όψει των δεύτερων εκλογών.
Για αυτό ο κ.Μητσοτάκης από το συνέδριο της ΝΔ έχει δηλώσει ότι “η πρώτη κάλπη είναι σαν τελική”. Το μήνυμα αυτό αποδυναμώνεται όμως όταν – εκ των πραγμάτων βέβαια – η ΝΔ ταυτόχρονα διαμηνύει ότι εφόσον η αυτοδυναμία είναι πρακτικά ανέφικτη με απλή αναλογική θα πάει σε δεύτερες εκλογές. Σημειωτέον ότι αυτό αποκλείει και κάθε συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης ακόμη και στην περίπτωση που στις πρώτες κάλπες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί αθροίζουν 151, κάτι που έχει προτείνει ο Νικος Ανδρουλάκης και έχει απορρίψει το Μαξίμου, αφού σε αυτή την περίπτωση θα επρόκειτο για συγκυβέρνηση περίπου ισότιμων εταίρων και όχι για συνεργασία ενός μεγαλύτερου κόμματος με ένα πολύ μικρότερο εταίρο.