Η Ρωσία «τελειώνει» Γερμανία και Ιταλία: Τους έκοψε κι άλλο τις ροές φυσικού αερίου σε ποσοστό 40% και 15% αντίστοιχα

«Ενεργειακούς πυραύλους» εξαπολύει η Μόσχα από χθες προκαλώντας «νευρική κρίση» σε Γερμανία και Ιταλία: Οι δύο χώρες εφοδίαζαν με το ρωσικό φυσικό αέριο τις χώρες οι οποίες αρνούνται να πληρώσουν την Ρωσία σε ρούβλια και η τελευταία τους έχει διακόψει τις ροές.

Πρόκειται για την Πολωνία και τις βαλτικές χώρες, την Φινλανδία κλπ. στα βόρεια και την Βουλγαρία στα νότια. Έτσι η Γερμανία έχασε χθες το 40% του φυσικού αερίου της μέσω του Nord Strem 1 και η Ιταλία το 15%! 

Πρόκειται κυριολεκτικά για πάτημα της «σκανδάλης» και εκτός από την τιμή που εκτοξεύθηκε, τίθεται ευθέως θέμα βιωσιμότητας της γερμανικής και της ιταλικής βιομηχανίας

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι μειώνει κατά 40%τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream- βασικού για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη- λόγω «τεχνικών ζητημάτων» στον σταθμό της στη Βαλτική, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό στην ήπειρο.

Συγκεκριμένα «Ο γερμανικός όμιλος Siemens δεν εξήγαγε προς την Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό για την συντήρηση του σταθμού της Βαλτικής λόγω του εμπάργκο», αλλά όλοι ξέρουν ότι αυτό είναι απλά μια δικαιολογία: Το Βερολίνο αποθεματοποιεί, αλλά και εφοδιάζει με φυσικό αέριο τους εχθρούς της Ρωσίας και γι αυτό τιμωρήθηκε.

Φυσικά για ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, ούτε λόγος: Με την φθηνή ενέργεια να είναι παρελθόν, τα γερμανικά εξαγωγικά προϊόντα έχουν ανατιμηθεί ήδη σε ποσοστό 5-8%!

Για την ακρίβεια οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 στην Γερμανία μειώθηκε από το επίπεδο των 167 κυβικών μέτρων ημερησίως στα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως!

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι μείωσε κατά περισσότερο του 40% την δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Ενεργειακός πόλεμος «μέχρι το τέλος» κι όποιος αντέξει. Και όσοι μιλάνε για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο από το 2025, μάλλον θα πρέπει να βρουν κάτι πιο σύντομο.

Και όλα αυτά ενώ η οικονομία της ΕΕ «βυθίζεται» και της Ρωσίας έχει εκτοξευθεί!

Στο ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία, το ρούβλι κατακρημνίσθηκε κατά 45% περίπου απέναντι στο δολάριο και στο ευρώ. Μια κίνηση-αποτέλεσμα των εκτεταμένων οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στην Ρωσία.

Σήμερα, μόλις 3,5 μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, το ρούβλι φλερτάρει με τα υψηλά που κατείχε το 2015, απέναντι στα δύο κύρια αποθεματικά νομίσματα του πλανήτη και εξακολουθεί να ανεβαίνει.

Η Ρωσία έχει ενέργεια και αφθονία τροφής, ελέγχοντας το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών (25% τα δικά της και 15% τα ουκρανικά που είτε είναι πλέον πρώην ουκρανικά ή η εξαγωγή τους ελέγχεται από τους Ρώσους).

Η ΕΕ, δεν έχει τίποτα από τα δύο παραπάνω. Μόνο η Γαλλία λόγω πυρηνικών σταθμών είναι σχετικά ανεξάρτητη ενεργειακά και βέβαια η εκτός ΕΕ, Βρετανία. Ποιος θα αντέξει περισσότερο;

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ