Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα

Στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (κατά 5%) προχωρά τον Μάρτιο η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (10/2) ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ, μετά το πλαφόν της Δύσης στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

«Αυτήν τη στιγμή πωλούμε πλήρως όλο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως έχουμε δηλώσει νωρίτερα, δεν θα πωλούμε πετρέλαιο σ’ αυτούς που άμεσα ή έμμεσα προσυπογράφουν τις αρχές της ‘οροφής τιμών’», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νόβακ.

«Σχετικά μ’ αυτό, η Ρωσία θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των αγοραίων σχέσεων», πρόσθεσε.

Αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ
Οι τιμές του Μπρεντ αυξήθηκαν μετά την είδηση για περικοπές στην παραγωγή από τη Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου στην κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία. Κατέγραψαν αύξηση πάνω από 2% σε μια μέρα φθάνοντας τα 86,36 δολάρια το βαρέλι.

«Η Ρωσία πιστεύει πως ο μηχανισμός της ‘οροφής τιμών’ στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων αποτελεί παρέμβαση στις αγοραίες σχέσεις και συνέχιση της καταστροφικής ενεργειακής πολιτικής των χωρών της συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Νόβακ.

Η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή αψήφησε τις πολυάριθμες προβλέψεις ότι θα μειωθεί μετά τις δυτικές κυρώσεις λόγω της Ουκρανίας και σημείωσε πέρυσι αύξηση κατά 2% φθάνοντας στους 535 εκατ. τόνους (10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα) χάρη σ’ ένα άλμα των πωλήσεων στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα.

Εντούτοις, μετά τις νέες κυρώσεις από τη Δύση, η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες προκλήσεις για να διατηρήσει την πετρελαϊκή παραγωγή της, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα