Η αλλαγή στη συμπεριφορά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov λέει πολλά για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ο πάντα ευγενικός και διακριτικός με τα δυτικά ΜΜΕ, Lavrov στην τελευταία του συνέντευξη στο BBC ήταν σχεδόν κυνικός: Δεν μας ενδιαφέρει η Δύση, δεν υπάρχει πλέον χώρος για ελιγμούς.
Η δήλωση Lavrov ήλθε ως απάντηση στον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson και την υπουργό Εξωτερικών Liz Truss που διακήρυτταν συνεχώς πως «πρέπει να νικήσουμε τη Ρωσία, να γονατίσουμε τη Ρωσία».
«Λοιπόν κάντε το» απαντά ο Lavrov.
Η Δύση στα σχοινιά
«Η Ρωσία γνωρίζει ότι έχει τη Δύση στα σχοινιά. Χρειαζόμαστε αυτό που παράγουν και τώρα είναι αποφασισμένοι να θέσουν τους κανόνες σχετικά με το ποιος τα παίρνει και με τι τιμή, επισημαίνει ο γνωστός αρθρογράφος Tom Luongo.
Σύμφωνα με τον Luongo αξία έχουν οι δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Gazprom, Alexei Miller στο Φόρουμ Οικονομικών Επενδύσεων της Αγίας Πετρούπολης (SPEIF), ο οποίος απλώς έθεσε την κατάσταση με τους πιο αυστηρούς όρους που υπάρχουν.
«Το παιχνίδι της ονομαστικής αξίας του χρήματος έχει τελειώσει, καθώς αυτό το σύστημα δεν επιτρέπει τον έλεγχο της προσφοράς πόρων. …
Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε με τους κανόνες που δεν δημιουργήσαμε», είπε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση του Miller πρέπει να θεωρηθεί ως η νέα δήλωση αρχής της Ρωσίας.
Τεράστια γεωπολιτική εξέλιξη
Αυτό δεν ισχύει μόνο για το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο. Αυτό είναι το παν, όλες οι συναλλαγές της Ρωσίας με τη Δύση από εδώ και πέρα θα είναι με τους όρους της και όχι της Δύσης.
Αυτή είναι ξεκάθαρα η μεγαλύτερη γεωπολιτική εξέλιξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνει ο Luongo.
Ο Miller καθορίζει ξεκάθαρα τους κανόνες για ένα νέο νομισματικό σύστημα με επίκεντρο τα εμπορεύματα, ένα σύστημα που βασίζεται σε αυτό που ο Zoltan Poszar της Credit Suisse αποκάλεσε «εκτός χρήματος» — εμπορεύματα, χρυσό, ακόμη και bitcoin — αντί στην κατάφωρη χρήση του «εσωτερικού χρήματος» από τη Δύση.
Αυτά τα σχόλια έγιναν αφότου η Gazprom άρχισε να μειώνει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nordstream 1.
Η φιλία με την Κίνα
Ταυτόχρονα, ο Miller υποσχέθηκε περισσότερο φυσικό αέριο στην Κίνα (αύξηση 67% σε ετήσια βάση έως τον Μάιο) επειδή η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ενεργειακή σταθερότητα για τους φίλους της, ενώ οι εχθροί της μπορεί να… λιμοκτονήσουν.
Ήταν επίσης την Τετάρτη (15/6) που ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είχαν τη δεύτερη τηλεφωνική τους επικοινωνία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Xi είπε στον Putin ότι η Κίνα είναι «πρόθυμη να συνεχίσει να προσφέρει αμοιβαία υποστήριξη (στη Ρωσία) σε θέματα που αφορούν βασικά συμφέροντα και μείζονες ανησυχίες όπως η κυριαρχία και η ασφάλεια», όπως αναφέρεται στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Η … σοκαρισμένη ΕΕ
«Η αλαζονεία των κομισάριων της ΕΕ δεν σταματά ποτέ να με εκπλήσσει.
Αυτοί οι άνθρωποι απλώς κηρύσσουν πόλεμο στη Ρωσία και μετά σοκαρίστηκαν που η Ρωσία τους συμπεριφέρεται στη συνέχεια έτσι», σημειώνει ο Luongo,
Την ίδια μέρα που τέσσερα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής — Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ρουμανία — εγκρίνουν την ταχεία αίτηση ένταξης της Ουκρανίας, ο Emmanuel Macron προτρέπει τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Ακόμη και αν ο Zelensky έκανε αυτές τις προσεγγίσεις στη Ρωσία, δεδομένων των δημοσίων δηλώσεών του σχετικά με τους όρους του, θα υπήρχε απολύτως μηδενική πιθανότητα η Ρωσία να συμφωνήσει να εμφανιστεί στις συνομιλίες.
Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από τη Μόσχα να συνεχίζει να εξοντώνει τον ουκρανικό στρατό, παίρνοντας ό,τι έδαφος θέλει και στη συνέχεια είτε με δημοψηφίσματα, είτε χωρίς, να δημιουργεί ανεξάρτητα κράτη ή να προσαρτά περιοχές στη Ρωσία.
Είναι πιθανότερο το τελευταίο σε αυτό το σημείο (σ.σ. προσάρτηση), καθώς η Ρωσία εκδίδει πλέον ρωσικά διαβατήρια σε περιοχές που έχει καταλάβει από την Ουκρανία.