Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να πάρει μέρος στην σύσκεψη για τα μέτρα που θα ισχύσουν την εορταστική περίοδο και ενόψει της μετάλλαξης «Όμικρον».
Προφανώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επεδίωξαν αυτή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γνωστό λοιμωξιολόγο προκειμένου να κατευνάσουν τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη γύρω από την μελέτη Τσίοδρα –Λύτρα και το… αόρατο χέρι που παρέλαβε την έρευνα και δεν την έκανε τίποτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη συζητήθηκαν οι προτάσεις των ειδικών για τις όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενες υγειονομικά κοινωνικές επαφές κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Όπως είναι γνωστό αρκετοί επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις κ.α.) ενόψει των εορτών και test ( rapid ή self-test), ακόμη και από τους εμβολιασμένους, ώστε να υπάρχει η καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση γύρω από την «Όμικρον»
Τελικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, καθώς μια τέτοια απόφαση εμπεριέχει και μεγάλο πολιτικό κόστος αφού θα προκληθεί αναστάτωση στο χώρο της εστίασης ( εστιατόρια, μπαρ αλλά και νυχτερινά κέντρα ). Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες θεωρούν αναγκαίο τουλάχιστον τις 24 και 31 Δεκεμβρίου να μην εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι από την υποχρέωση διαγνωστικού τεστ, προκειμένου να αναχαιτιστεί η δεδομένη, διάχυση του ιού.
Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν αύριο, και οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν το αργότερο την Τετάρτη, καθώς ούτως ή άλλως, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα.
Όλα αυτά προφανώς έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στο 5ο κύμα της πανδημίας ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δισωληνομένοι βρίσκονται στα ύψη.
Σε ότι αφορά την μετάλλαξη «Όμικρον» που τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνουν ραγδαία ι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χώρα θα βρεθεί μετά τις γιορτές να αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.
Η κυβέρνηση την συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται να ροκανίζει τον χρόνο – ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλέυρης είπε ότι θα ληφθούν νέα μέτρα εάν χρειαστεί αλλά δεν θα γίνει lockdown- με την λογική ότι όσο καθυστερεί να εδραιωθεί η νέα μετάλλαξη τόσο το καλύτερο για το Σύστημα Υγείας και την θωράκιση της κοινότητας με τους εμβολιασμούς που είναι προγραμματισμένοι ως τις αρχές του έτους.
Οι πληροφορίες λένε ακόμα ότι ανάλογα το πώς θα κινηθεί η νέα μετάλλαξη στην χώρα στα μέσα Ιανουαρίου ενδέχεται να ανοίξει συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ. Μπορεί να μην είναι ηλικιακό, μπορεί να είναι και θέμα συννοσηρότητας η επέκταση της υποχρεωτικότητας» είπε ο υπουργός Υγείας.
Αν και εφόσον υπάρξει θέμα ηλικιακών κριτηρίων, τότε η πρόταση που έχει συζητηθεί είναι να κατέβει ο πήχης από τα 60 χρόνια και άνω που είναι σήμερα, στους πολίτες άνω των 50 ετών.
Η επόμενη μέρα πάντως μετά την σφοδρή αντιπαράθεση στην Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αλέξη Τσίπρα – με αφορμή την μελέτη Τσίοδρα -Λύτρα για τις ΜΕΘ -βρίσκει την κυβέρνηση προβληματισμένη καθώς η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έκανε λάθος διατύπωση- όταν είπε ότι δεν ξέρει πόσοι ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ- δεν εκληφθεί από όλους ως συγνώμη .
Σε ότι αφορά τώρα το αίτημα για εκλογές που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας τα στελέχη της κυβέρνησης ξέρουν πολύ καλά ότι από τη στιγμή που ο Αλέξη Τσίπρας έβαλα το αίτημα αυτό η πολιτική ζωή του τόπου θα μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο .
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν την αγωνία τους για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην χώρα καθώς όπως λένε πέρα από την πανδημία τα θέματα της ακριβείας θα απασχολήσουν πολύ τους καταναλωτές. Εξέφραζαν μάλιστα τον προβληματισμό τους για το εάν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα φτάσουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διαφαινόμενο κύμα των αυξήσεων.