Στην Κουμουνδούρου έχουν επιλέξει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους… απογοητεύοντας τα κυβερνητικά στελέχη και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. “Εμείς δεν είμαστε Μητσοτάκης, δεν θα κάνουμε μικροπολιτική και τυμβωρυχία πάνω στις στάχτες” έλεγε έμπειρο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στάση που φαίνεται ότι κέρδισε πόντους και “μπλόκαρε” τον επικοινωνιακό μηχανισμό του Μαξίμου, που συνεχίζει ακόμα και την ώρα της καταστροφής να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Είναι ενδεικτική η αποστροφή τού νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, ο οποίος στην παρθενική του παρέμβαση, και ενώ η φωτιά έκαιγε για τέταρτη μέρα γύρω από τα Βίλια, αντί απαντήσεων, παρέπεμψε στο Μάτι κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η υπεύθυνη στάση και η απόσταση από την αντιπολίτευση της στάχτης που υιοθέτησε η Ν.Δ. δεν σημαίνουν σιωπή. Την ερχόμενη Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στον Κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ενώ θα καταθέσει τις προτάσεις και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την επόμενη μέρα.
Γιατί δεν ζήτησε παραιτήσεις υπουργών
Η στρατηγική που φαίνεται πως ακολουθούν στην Κουμουνδούρου είναι η τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού στο κάδρο των ευθυνών, κάτι που αναμένεται να γίνει σαφές και στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα.
Η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. “Ο κ. Μητσοτάκης γελιέται ότι θα διώξει τις πολιτικές ευθύνες από πάνω του διώχνοντας τον κ. Χρυσοχοΐδη ή με ανασχηματισμούς. Η πολιτική ευθύνη για ό,τι συνέβη φέρει το όνομά του. Το ίδιο και η επιχειρησιακή ευθύνη, αφού συγκέντρωσε όλες τις αρμοδιότητες στο πρωθυπουργικό γραφείο. Γι’ αυτό εμείς δεν ζητάμε την παραίτηση των κ.κ. Χρυσοχοΐδη ή Χαρδαλιά. Δεν μας ενδιαφέρει να ζητήσουμε από ένα ‘σκιάχτρο’ να παραιτηθεί. Οι ευθύνες είναι του πρωθυπουργού” είπε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο την Παρασκευή.
Επιτελικό κράτος και ασφάλεια στις φλόγες
Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναδεικνύει την κατάρρευση δύο εκ των κεντρικών πυλώνων του αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας: ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. “Το επιτελικό κράτος κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση” επισημαίνουν στην αντιπολίτευση. “Πάνω από 1.200.000 στρέμματα καμένα. Δάση, περιουσίες, σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, ζώα και ανθρώπινες ζωές στη στάχτη. Εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα ζουν μέσα στον φόβο για το σήμερα και το αύριο. Αυτή είναι η ασφάλεια που υποσχέθηκε και έκανε σημαία του ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η αποτελεσματικότητα του πανάκριβου επιτελικού του κράτους” έγραψε στα social media ο Αλ. Τσίπρας συμπυκνώνοντας την κριτική τού κόμματός του προς την κυβέρνηση.
Το μπάχαλο στον συντονισμό, η καθυστερημένη αντίδραση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η ανυπαρξία σε πολλές περιπτώσεις ενός κρατικού μηχανισμού που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί φανερώνουν ότι το επιτελικό κράτος έγινε κι αυτό στάχτη. Από τα εναέρια μέσα που έψαχναν εναγωνίως κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί με τις φωτιές στις αυλές των σπιτιών τους μέχρι το γεγονός ότι η υπερχρήση του 112 “έκαψε” ένα πολύτιμο εργαλείο, αφού από ένα σημείο κι έπειτα οι κάτοικοι το αγνοούσαν προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους, σε συνδυασμό με την αμηχανία και την αποφυγή απαντήσεων διαμορφώνουν την εικόνα κράτους κάθε άλλο παρά επιτελικού.
Όπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναδειχθεί στον βασικό παράγοντα ανασφάλειας όχι μόνο στην περίπτωση των πυρκαγιών αλλά και της πανδημίας, καθώς την ώρα που σημαίνει ξανά υγειονομικός συναγερμός το ΕΣΥ παραμένει αθωράκιστο.
Σχέδιο και προτάσεις
Στο επίπεδο των προτάσεων ο Αλ. Τσίπρας έχει ήδη καταθέσει δημόσια το σχέδιο επτά σημείων, ενώ επισημαίνεται ξανά το πόρισμα Γκόλνταμερ. Εξάλλου, δεν πάνε ούτε δύο μήνες από την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την “Πράσινη Επανάσταση”. Το βλέμμα είναι βέβαια στραμμένο στο αμέσως επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας την άμεση έναρξη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.
Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προτείνει ένα ενιαίο σχέδιο αποκατάστασης και αναγέννησης κατά προτεραιότητα ενταγμένο στο ταμείο ανάκαμψης και την κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη να εμπλακούν στην αποκατάσταση ο τοπικός πληθυσμός και οι επαγγελματίες, όπως ρητινοσυλλέκτες, μελισσοκόμοι, υλοτόμοι κ.λπ., που έμειναν πλέον χωρίς δουλειά.