Η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να βοηθήσει τις διεθνείς οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέλει να στηρίξει τις διεθνείς οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας για να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες σε αυτό το έδαφος που έχει καταστραφεί από σχεδόν εννέα μήνες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

“Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και όλους τους παράγοντες που μετέχουν στην ανθρωπιστική βοήθεια”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασίλ αλ-Καφάρνα, ο υπουργός Έκτακτης Βοήθειας κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ενώπιον περίπου δεκαπέντε εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, ο Παλαιστίνιος υπουργός υποστήριξε αρκετά έργα συνεργασίας, κυρίως δύο διαδικτυακές πλατφόρμες για την ανταλλαγή των αξιολογήσεων των αναγκών του πληθυσμού της Γάζας από τη μια μεριά, και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αυτές οι οργανώσεις από την άλλη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι “σε θέση να παρέχει πληροφορίες για οικογένειες (τις πιο ευάλωτες, σ.σ.), από το σύστημά μας εγγραφής για την κοινωνική προστασία”, εξήγησε η υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης Σάμαχ Χαμάντ. “Έχουμε υπαλλήλους επί τόπου, έχουμε αποθήκες, είμαστε παρόντες στο πεδίο, ο κόσμος έρχεται να μας ζητήσει”, διευκρίνισε η Χαμάντ.

Παρά το γεγονός ότι κάποιες δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής συνεχίζουν να ζουν στη Γάζα, το έδαφος κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007 όταν πήρε την εξουσία, έπειτα από εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών της και εκείνων της Φάταχ, του κόμματος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμπάς στη συνέχεια κατήγγειλε “πραξικόπημα”. Έκτοτε, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, τα δύο κινήματα δεν κατάφεραν ποτέ να συμφιλιωθούν. “Ο κόσμος πρέπει να μας βλέπει ως κυβέρνηση τώρα, ώστε να προετοιμαστούμε πραγματικά για μια δεύτερη φάση”, είπε η Χαμάντ, επικαλούμενη την ανοικοδόμηση του παράκτιου εδάφους.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, η Παλαιστινιακή Αρχή Ύδρευσης, η οποία επίσης έχει την έδρα της στη Ραμάλα, έκανε γνωστό μέσω του διευθυντή της, του Μάζεν Γκουναΐμ, ότι “23.000 λίτρα καυσίμου εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας για να λειτουργήσουν πηγάδια και κύριοι σταθμοί άντλησης”.

Το καύσιμο αυτό, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των γεννητριών που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο παλαιστινιακό έδαφος, διανεμήθηκε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον Γκουναΐμ.

Ο ανθρωπιστικός τομέας χρειάζεται τουλάχιστον 160.000 λίτρα καυσίμων την ημέρα, σύμφωνα με εκτίμηση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa). Εδώ και μήνες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας τις δραστηριότητές τους, κυρίως λόγω της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Έρευνας (PCPSR) που διεξήχθη στα τέλη Μαΐου και δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, η Χαμάς μετά τον πόλεμο είναι η επιλογή που προτιμά το 61% των ερωτηθέντων Παλαιστινίων (71% στη Δυτική Όχθη και 46% στη Λωρίδα της Γάζας).

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...