Οσες φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας -την τελευταία φορά που το είπε ήταν στο Συνέδριο της Ν.Δ.-, άλλες τόσες φορές οι διαρροές και οι πληροφορίες μέσα από την ίδια την κυβέρνηση ότι δεν θα εξαντλήσει την τετραετία αλλά ψάχνει τον κατάλληλο χρόνο να τις εξαγγείλει πρόωρα κατέκλυσαν τον Τύπο και είδαν το φως της δημοσιότητας. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι:
Πρώτον, κανείς δεν πείθεται -υπουργοί, στελέχη του Μαξίμου, κομματικά στελέχη, βουλευτές- ότι θα κάνει πράξη την πρόθεσή του, όχι γιατί δεν το θέλει, αλλά γιατί δεν εξαρτάται από αυτόν πλέον ο χρόνος των εκλογών αλλά από τα γεγονότα που τους τελευταίους μήνες είναι ιδιαιτέρως δυσμενή για την κυβέρνηση όσες τονωτικές ενέσεις κι αν κάνει στην κυβερνητική του πολιτική.
Δεύτερον, το θέμα των πρόωρων εκλογών είναι «ζωντανό» στο τραπέζι των σχεδιασμών και της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου και μαζεύεται ή απλώνεται εν γνώσει του πρωθυπουργού ανάλογα με τη συγκυρία, τις επιδόσεις της κυβέρνησης και τη δυσαρέσκεια του κόσμου, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, που αποτελούν το βασικό εργαλείο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ως αδελφή του και κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. ξέρει καλύτερα απ’ όλους τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο πρωθυπουργός, έκανε προχθές στον Σκάι μια απίθανη δήλωση, η οποία μπορεί να μη σχολιάστηκε, αλλά είναι «όλα τα λεφτά». Yποστήριξε, δηλαδή, ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι εκλογές.. Είπε ακόμα ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος του χρόνου, αλλά αμέσως μετά διευκρίνισε ότι εννοεί στο τέλος της τετραετίας. Πάντως, δεν περνάει το γεγονός ότι χθες στο υπουργικό συμβούλιο δεν ένιωσε την ανάγκη να αναφερθεί στο θέμα των εκλογών κι αυτό έχει τη σημασία του.
Η τελευταία αναθέρμανση των εκλογικών σεναρίων έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί έγινε από κυβερνητικές πηγές και δημοσιεύτηκαν σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, όπως είναι το Μega, το vima.gr και τα tanea.gr, που κατά βάση έχουν έγκυρες πληροφορίες για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ενώ προσδιορίστηκαν και δύο επικρατέστερες ημερομηνίες, 25 Σεπτεμβρίου ή 2 Οκτωβρίου.
Ο εκλογικός χρόνος, ωστόσο, γίνεται ακόμα περισσότερο άλυτος γρίφος μετά και τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες των Τούρκων και του προέδρου τους εις βάρος της χώρας μας. Δηλώσεις και κινήσεις που προδιαθέτουν για ένα επικίνδυνο, θερμό και σε εθνική – αμυντική εγρήγορση καλοκαίρι και όχι σε ένα προεκλογικό καλοκαίρι. Επιπλέον, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο δυόμισι μηνών, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική, ενώ θα οριστεί και υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Δύο στοιχεία που δεν επιτρέπουν εκλογές σε ταραγμένη περίοδο και που ο κ. Μητσοτάκης θα προσμετρήσει στην απόφασή του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις «γαλάζιων» στελεχών, ο πρωθυπουργός ιδανικά θα ήθελε να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας γιατί πιστεύει ότι θα βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας και ειδικά των επενδύσεων. Ενας τομέας στον οποίο δίνει προσωπικά πολύ μεγάλη βαρύτητα, όπως δείχνουν οι επαφές του με επενδυτικούς κολοσσούς, όπως έκανε την Τετάρτη στο Νταβός ή πριν από δύο εβδομάδας στο Αμπού Ντάμπι. Θα ήθελε, λένε οι πληροφορίες, να μπει η οικονομία της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, έναν στόχο στον οποίο αναφέρεται συχνά και τον οποίο θεωρεί βέβαιο για το 2023. «Μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας που ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες η επενδυτική βαθμίδα θα είναι για την οικονομία η επισφράγιση όχι μόνο του οριστικού τέλους της κρίσης αλλά της αλλαγής σελίδας» λένε κι αυτό θέλει να το πιστωθεί.
Ομως, παρά τις δικές τους προθέσεις και επιθυμίες, εκείνο που προέχει, λένε κοινοβουλευτικά στελέχη, είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η νίκη στις εκλογές, δεδομένου ότι η περίοδος είναι αστάθμητη, τα γεγονότα ανεξέλεγκτα και η κυβέρνηση δεν είναι στην καλύτερή της φάση, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες και θα καθορίσουν τον χρόνο των εκλογών. «Οσο η Ν.Δ. διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο χρόνος των εκλογών λογικό είναι να πηγαίνει όλο και πιο πίσω και τούτη την περίοδο, μετά την ανακοίνωση των μέτρων κατά της ακρίβειας και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον η επιρροή της Ν.Δ έχει αυξηθεί ξανά» λένε τα ίδια στελέχη. Για την ώρα, ενισχυτικό αυτής της άποψης είναι και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει κέρδη στις δημοσκοπήσεις, όπου παρουσιάζει μια σταθερότητα και όχι μια δυναμική ανατροπής, η οποία δεν ήρθε ούτε με την εσωκομματική διαδικασία εκλογής του Αλέξη Τσίπρα. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε δυναμική ανατροπής, τότε να είστε σίγουροι ότι οι εκλογές θα γίνονταν χθες» λένε έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη.
«Κάλπες με άδειες τσέπες δεν κερδίζονται»
Ωστόσο, το μεγάλο εμπόδιο εξάντλησης της τετραετίας, το οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί να το ξεπεράσει για την ώρα, όπως ομολογούν άπαντες στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, είναι η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, οι υπέρογκοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν μειώσει δραστικά το οικογενειακό εισόδημα, η τιμή των καυσίμων που έχει πάει στα ύψη. «Κάλπες με άδειες τσέπες δεν κερδίζονται και ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ πιο βαρύς οικονομικά και δύσκολος» λένε με ανησυχία στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και προσθέτουν: Κοντά σε αυτά, αν έρθει ένα νέο κύμα της πανδημίας από τον Οκτώβριο, τότε η κατάσταση δεν θα μαζεύεται. Επιπλέον, αν η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η Ευρώπη λόγω της πανδημίας σταματήσει και δεν λάβει η Ε.Ε. μέτρα στήριξης από την ενεργειακή κρίση, τότε ακόμα και η κατάρτιση του προϋπολογισμού θα γίνει προβληματική.
Οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών θεωρούν ότι ο τουρισμός το καλοκαίρι θα φέρει πολλά έσοδα και σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί και το επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον δημιουργείται μια καλή εκλογική αφετηρία μετά το καλοκαίρι. Ομως, αυτά είναι σχέδια επί χάρτου, καθώς υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας των πυρκαγιών που μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…