Η ιδιόχειρη «Ιθάκη» άνοιξε για τη Ντόρα Μπακογιάννη μια πολιτική ανάγνωση εκκαθαρίσεων και αξιοπιστίας, με αιχμηρές υπενθυμίσεις για τις ευθύνες ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της Ντόρας Μπακογιάννη ότι έλαβε την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα με ιδιόχειρη αφιέρωση. Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, η πρώην υπουργός εξήγησε πως το βιβλίο έφτασε στα χέρια της, χωρίς όμως να έχει ακόμη προλάβει να το διαβάσει. «Η αφιέρωση είναι απλή, τυπική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πολιτικά, ωστόσο, μόνο τυπική δεν ήταν η ανάγνωσή της. Σύμφωνα με όσα είπε, ο Τσίπρας φαίνεται να επιχειρεί, μέσω του βιβλίου, να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς και να χαράξει τη γραμμή για το τι –και κυρίως ποιοι– θα χωρέσουν στη νέα πορεία του. «Ξεκαθαρίζει με ποιους μπορεί να προχωρήσει και με ποιους δεν πρόκειται ποτέ να συμπορευτεί», σχολίασε, βλέποντας πίσω από τις σελίδες μια διαδικασία εσωτερικών εκκαθαρίσεων.
Η Μπακογιάννη, πάντως, δεν χαρίστηκε στον πρώην πρωθυπουργό. Υπογράμμισε ότι το κρίσιμο ζήτημα για εκείνον παραμένει η αξιοπιστία, αφήνοντας αιχμές πως η «αλήθεια» του συχνά συγκρούεται με την πραγματικότητα των πολιτών. Και με σαφή αιχμή, πρόσθεσε ότι ένας ηγέτης κρίνεται από τις επιλογές του: «Όταν διαπιστώνεις ότι ένας συνεργάτης είναι άχρηστος ή επικίνδυνος, τον απομακρύνεις – ειδικά όταν είσαι πρωθυπουργός».
Σε ερώτηση για ενδεχόμενο κόμμα Σαμαρά, η απάντηση ήταν κοφτή και δηκτική:
«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Θα δούμε».
Μικρή φράση, μεγάλο υπόβαθρο.
