Ο Μητσοτάκης επιστρατεύει ανασχηματισμό-παρωδία για να καλύψει σκάνδαλα, ποινικές διώξεις, αποσύνθεση της Κ.Ο. και ρήξη με τους πρώην αρχηγούς. Ο Σεπτέμβρης φέρνει κατάρρευση.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εισέλθει σε φάση αποσύνθεσης, με σοβαρά σκάνδαλα να αναδύονται διαρκώς, διώξεις υπουργών, εσωτερικές διαρροές και εξωτερική πίεση που συνθλίβει την εικόνα της ΝΔ. Το κόμμα, μόνιμος στόχος του Politico, βρίσκεται σε πολιτικό και ηθικό μαρασμό, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα βράζει.
Όπως αποκαλύπτουμε, στο εσωτερικό του Μαξίμου ακούγεται έντονα η λέξη «ανασχηματισμός», σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο, να διασωθούν τα προσχήματα και –κυρίως– να διασωθεί το Μαξίμου από την επερχόμενη καταιγίδα Σεπτεμβρίου.
«Απαλλαγή» από υπουργούς που θα στοχοποιήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Όπως αναφέρουμε, «με τον ανασχηματισμό θέλουν να απαλλαγούν από πρόσωπα που θα βρεθούν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας το επόμενο διάστημα».
Το Μαξίμου γνωρίζει πως αρκετοί νυν και πρώην υπουργοί εμπλέκονται σε δικογραφίες που είναι ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας από τις αρχές. Όταν οι φάκελοι σκάσουν, θα ξεκινήσει η πολιτική-ποινική καταιγίδα, με τη Βουλή να καλείται να κινηθεί θεσμικά. Ο ανασχηματισμός λοιπόν είναι προληπτική εκκαθάριση.
Αλλαγή ατζέντας, φτιασιδώματα και τεχνητή “ενότητα” με κουρασμένα υλικά
Η κυβέρνηση επιχειρεί επίσης μια χειραγώγηση της πολιτικής ατζέντας, ευελπιστώντας ότι με αλλαγές προσώπων, θα προκαλέσει σύγχυση, αποπροσανατολισμό και εικονική ανανέωση.
«Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την ατζέντα και να δημιουργήσει μία αλλαγή περιεχομένου», λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ενώ παράλληλα γίνεται ξεσκαρτάρισμα στελεχών για πιθανές εμπλοκές σε υποθέσεις και απόπειρα αξιοποίησης “καθαρών” προσώπων από τον κομματικό μηχανισμό.
Η στρατηγική προβλέπει και την ενεργοποίηση βουλευτών από κρίσιμες περιφέρειες, σε μια ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης που όμως φαντάζει περισσότερο τεχνητή παρά ουσιαστική.
Το Συνέδριο της ΝΔ σε αχαρτογράφητα νερά – Ρήξεις, νέες ηγεσίες και το φάντασμα του Σαμαρά
Η ΝΔ επιχειρεί να χτίσει πολιτική δυναμική μέσα από το συνέδριό της, που έχει προγραμματιστεί μετά τη ΔΕΘ. Ελπίζει πως το «νέο καλάθι παροχών» θα κατευνάσει δυσαρεστημένες κοινωνικές ομάδες. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Η παράταξη βρίσκεται σε ιστορική κρίση ταυτότητας και ηγεσίας.
«Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα μπορέσει το Συνέδριο της ΝΔ να συσπειρώσει τη βάση», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Η ρήξη του Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά είναι πλέον δημόσια και βαθιά.
Ακόμη χειρότερα, ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζει νέο κόμμα, με συγκεκριμένα στελέχη να δηλώνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν. Η πιθανή αυτή διάσπαση, εάν εκδηλωθεί, θα αποδιαρθρώσει πλήρως την παραδοσιακή βάση της ΝΔ.
Το βάρος της “ανασύνταξης” ανατίθεται στον Γρηγόρη Δημητριάδη, που καλείται να παίξει τον ρόλο του αρχιτέκτονα της «επόμενης ημέρας». Ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου, και για τον ίδιο και για τον Μητσοτάκη.
Το φθινόπωρο του 2025 δεν θα μοιάζει με τίποτα από το παρελθόν – Η κατάρρευση έχει ξεκινήσει
«Η κυβέρνηση έχει μπει σε ρότα ακραίας φθοράς και το φθινόπωρο του 2025 δεν θα είναι τίποτα ίδιο από αυτό που θύμιζε η ΝΔ πριν λίγα χρόνια».
Η αποσύνθεση είναι πολυεπίπεδη: θεσμική, επικοινωνιακή, εσωκομματική, ηθική.
Οι σκιές της Εισαγγελίας, οι εξεταστικές που πιέζουν από την Κ.Ο., το πολιτικό κόστος που φουσκώνει και τα πρωτοσέλιδα του εξωτερικού, όλα δείχνουν προς μία κυβερνητική θητεία που τελειώνει με κρότο.
Ο ανασχηματισμός απελπισίας δεν είναι λύση. Είναι απλώς το πρώτο βήμα της κατάρρευσης.