Του Κώστα Πουλακίδα
Πολλές πρωτοπορίες είχε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη, στην οποία Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. (παρά τις διαρροές που είχαν…) αποφάσισαν την παραπομπή του Νίκου Παππά για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η βασική πρωτοπορία ήταν η απόσυρση του κατηγορητηρίου από τους κατηγόρους. Η Ν.Δ., παρά την αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο υπουργός του τα έπαιρναν ή ότι μεσολάβησαν υπέρ κάποιου νοθεύοντας τον διαγωνισμό. Το επισήμανε και ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας στη Βουλή ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία κυβερνητική πλειοψηφία αναγκάζεται να εξευτελιστεί παραδεχόμενη ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο για τη βασική κατηγορία για την οποία αποπειράται να παραπέμψει σε δίκη τον πολιτικό της αντίπαλο».
Η αλήθεια είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ομολόγησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το βαρύ και ατιμωτικό κακούργημα της δωροδοκίας / δωροληψίας για το οποίο κατηγορούσε τον Ν. Παππά. «Οι ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος, αν και υπάρχουν, είναι απλές και όχι επαρκείς για άσκηση δίωξης» παραδέχθηκε η Ν.Δ. και έγινε πιο συγκεκριμένη:
- «Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού διαφαίνεται ότι τα 3.000.000 ευρώ που ζητήθηκαν και τελικώς δόθηκαν αφορούσαν τη συμμετοχή της ίδιας της εταιρείας CCC στο εγχείρημα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών». Τζίφος, λοιπόν, τα «ο Παππάς μεσολάβησε για να βρει λεφτά ο Καλογρίτσας».
- «Διαφαίνεται ότι και χρήματα ή μετοχές καναλιού που ζητήθηκαν από άλλους επιχειρηματίες αφορούσαν την ιδία τους συμμετοχή απευθείας ή μέσω δανείου στο εγχείρημα». Τζίφος και τα δήθεν νταραβέρια. Οι ενδείξεις είναι «απλές και όχι επαρκείς»…
Πρόκειται για μια πολιτική αλλά και ηθική ήττα της Ν.Δ., αλλά και των μιντιαρχών, που διακινούσαν φήμες, δήθεν πληροφορίες και μπόλικη τοξικότητα σχετικά με τον διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι από το 2016 η Ν.Δ. συσχέτιζε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με δωροδοκία και δωροληψία, αρνούμενη ουσιαστικά να τον αναγνωρίσει. Αποδείχθηκε ότι έλεγε ψέματα και απλώς παρόξυνε το πολιτικό κλίμα, ενώ επιβεβαιώθηκε και το ηθικό πλεονέκτημα της κυβερνώσας Αριστεράς.
Σκάνδαλο χωρίς χρήμα
Η δεύτερη πρωτοτυπία είναι η παντελής απουσία διακίνησης χρήματος σε μια υπόθεση που η κυβέρνηση συνεχίζει να τη χαρακτηρίζει σκάνδαλο. Η Ν.Δ. ομολόγησε ότι τα 3 εκατ. δεν ήταν μίζα ή δωροληψία, αλλά οικονομική διαφωνία ανάμεσα σε ιδιώτες επιχειρηματίες, ωστόσο συνεχίζει να μιλά για σκάνδαλο. Οι «Πουαρό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατήργησαν την αρχή «ακολούθησε το χρήμα» (follow the money) και ανακάλυψαν ένα σκάνδαλο χωρίς καμία ροή χρήματος. «Είναι το πρώτο ‘σκάνδαλο’ στην ελληνική Ιστορία το οποίο δεν έχει ούτε 1 ευρώ ροή χρήματος» έλεγε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος και αναρωτιόταν: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ελέγξει τα ΜΜΕ χωρίς ούτε 1 ευρώ ροή χρήματος, οι λίστες Πέτσα και τα 40 εκατ. που έχει δώσει η Ν.Δ. τι ακριβώς είναι;».
Λιποτάκτης Μητσοτάκης
Η τρίτη πρωτοτυπία που σχολιάστηκε ήταν η απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση για τη δίωξη ενός πολιτικού του αντιπάλου, με τον Αλ. Τσίπρα να μιλά για «πρωθυπουργό λιποτάκτη». Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, όπως σημείωσε ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης. Μάλιστα, υπογράμμισε και τη «λυσσαλέα» προσπάθεια της Ν.Δ. να δημιουργήσει ενόχους μέσα στην Προκαταρκτική θυμίζοντας ότι έφερε όσους μάρτυρες ήθελε και απέκλεισε όσους δεν ήθελε…
Παραδοχή της πολιτικής δίωξης
Αυτό που δεν αποτελεί πρωτοτυπία είναι ότι η Ν.Δ. άσκησε ποινική δίωξη σε πολιτικό της αντίπαλο με πολιτικά κριτήρια. Το είπε φόρα παρτίδα (στο Πρώτο Πρόγραμμα) ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Σταύρος Κελέτσης: «Η Βουλή πράγματι είναι πολιτικό όργανο και αποφασίζει πολιτικά» δήλωσε και συμφώνησε ότι «αυτό το οποίο μένει σαν εικόνα στην κοινωνία και στους πολίτες είναι ότι η Βουλή κάνει πολιτική δουλειά, άρα διώκει τους αντιπάλους της με πολιτικά κριτήρια».
Όπως δεν είναι πρωτοτυπία ότι και σε αυτή την περίπτωση κάθε κόμμα έδειξε με ποιον είναι: η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τους καναλάρχες για πρώτη φορά να πληρώσουν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους έδωσε κοντά στα 10 εκατ. μέσα σε έναν χρόνο…
Πώς η Ν.Δ. οδηγεί σε απαλλακτικό βούλευμα
Το Δικαστικό Συμβούλιο που θα κληρωθεί θα διαπιστώσει ότι ακόμα κι αυτή η πλημμεληματική κατηγορία δεν υποστηρίζεται από απολύτως κανένα έγγραφο
Πόρισμα της Ν.Δ. στην Προκαταρκτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά, σελ. 9: «Αξιόποινη είναι η ελεγχόμενη πράξη του υπαλλήλου μόνο αν συνιστά θετικά ή αποθετικά έκφραση πολιτειακής βουλήσεως και άσκηση κρατικής εξουσίας». Η συγκεκριμένη αναφορά είναι για την παράβαση καθήκοντος – το πλημμέλημα που ξέμεινε στη Ν.Δ. μετά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου για το κακούργημα της δωροδοκίας / δωροληψίας.
Τι συνιστά «έκφραση πολιτειακής βουλήσεως και άσκηση κρατικής εξουσίας» για να υπάρξει η παράβαση καθήκοντος; Η έκδοση τουλάχιστον μίας διοικητικής πράξης, ενός εγγράφου (π.χ. μιας Υπουργικής Απόφασης) με την υπογραφή, εν προκειμένω, του Ν. Παππά. Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας νομικά στην Ολομέλεια, είπε ότι «απαιτείται ύπαρξη συγκεκριμένης υπηρεσιακής ενέργειας με την οποία απειλείται in concreto, δηλαδή συγκεκριμένα, πρόκληση βλάβης στα κρατικά συμφέροντα ή σε έννομα αγαθά ή προσπορισμός οφέλους από τον υπηρεσιακό λειτουργό ή από τρίτο».
Υπήρξε αυτό το έγγραφο στην Προκαταρκτική; Όχι. Υπάρχει αυτό το έγγραφο στο πόρισμα της Ν.Δ.; Όχι. Κατατέθηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής; Και πάλι όχι. Δηλαδή επί της ουσίας η Ν.Δ. στηρίζει όλη την πλημμεληματική κατηγορία που απευθύνει εναντίον του πρώην υπουργού σε ένα έγγραφο που δεν υπάρχει! Και επειδή δεν μπορεί να εισφέρει αποδείξεις, αξιοποιεί την πολιτική πλειοψηφία που έχει στη Βουλή και αφήνει σε άλλους (στο Δικαστικό Συμβούλιο) το έργο τής εξεύρεσης αποδείξεων!
Ο ισχυρισμός της Ν.Δ. είναι πως υπάρχουν SMS Καλογρίτσα – Παππά. Όμως και πάλι αδυνατεί να συνδέσει τα SMS με Υπουργική Απόφαση, με οποιαδήποτε διοικητική πράξη, διοικητική απόφαση, υπογραφή, αλλαγή νομοθεσίας, αλλαγή πλαισίου του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Και πάλι η Ν.Δ. κρατά ένα πουκάμισο αδειανό…
Τι σημαίνουν τα παραπάνω για την εξέλιξη της υπόθεσης; Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την κλήρωση που θα διεξαχθεί στη Βουλή προκειμένου να βγουν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου. Οι αρεοπαγίτες και οι σύμβουλοι της Επικρατείας που θα κληρωθούν θα ορίσουν ανακριτή και θα καταλήξουν στην έκδοση αμετάκλητου βουλεύματος για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού σε Ειδικό Δικαστήριο. Το πρόβλημα που έθεσε η Ν.Δ. στα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου συνίσταται στο πώς θα ξεπεράσουν την παντελή έλλειψη στοιχείων που τους κληροδότησε η Βουλή ακόμη και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.