Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ρώσος αξιωματούχος Αλεξέι Πολιτσούκ επιβεβαιώνει πρόθεση επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων – Αντίδραση από το Κίεβο


Η Ρωσία δηλώνει ότι είναι «έτοιμη για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου TASS, το οποίο επικαλείται τον αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Πολιτσούκ.
Η αναφορά αυτή έρχεται σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την τελευταία διά ζώσης συνάντηση των δύο πλευρών, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το TASS, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως προτείνει την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, επιχειρώντας να αναβιώσουν τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας στη σύγκρουση.


Η ουκρανική στάση και οι προηγούμενες επαφές

Η Ουκρανία απορρίπτει κατηγορηματικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι ευθύνεται για τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων.
Κατά τη συνάντηση του Ιουλίου, που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε προτείνει απευθείας συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τον Αύγουστο.

Το Κρεμλίνο απάντησε τότε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν πρόθυμος να συναντήσει τον Ζελένσκι, αλλά μόνο στη Μόσχα – όρος που απορρίφθηκε από το Κίεβο, το οποίο επιμένει ότι κάθε διάλογος πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο έδαφος και με σαφή προαπαιτούμενα για την αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων.


Οι προοπτικές των συνομιλιών

Η επανεμφάνιση του ρωσικού ανοίγματος για ειρηνευτικές συνομιλίες αποτιμάται από διπλωματικές πηγές ως κίνηση τακτικής, σε μια περίοδο όπου η Μόσχα επιδιώκει πολιτικά οφέλη από τη διπλωματική κινητικότητα της Άγκυρας και την κόπωση της Δύσης από τον πόλεμο.
Από την άλλη, το Κίεβο δείχνει αποφασισμένο να μην προσέλθει χωρίς εγγυήσεις, επιμένοντας στη διατήρηση της διεθνούς στήριξης και της γραμμής μη υποχώρησης σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου