Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Σύμφωνα με…πληροφορίες του δημοσιογράφου Σπύρου Σιδέρη που κάλυπτε την Σύνοδο στη Σλοβενία, ο κ. Ζάεφ είχε μισάωρο τετ α τετ με τον κ. Μητσοτάκη σε πολύ καλό κλίμα, μία μόλις μέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο δεύτερος με τον Πρόεδρο της γείτονος στο Μέγαρο Μαξίμου. Επί τάπητος τέθηκε η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τις δύο πλευρές, με τον κ. Ζάεφ να θέτει εκ νέου το θέμα της κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να εντείνει τις πιέσεις στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, όπερ και έπραξε λίγο αργότερα και με τη σχετική δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης απαγορεύθηκε στους επίσημους φωτογράφους να τραβήξουν φωτογραφίες, ενώ η εν λόγω συνάντηση ουδέποτε ανακοινώθηκε τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης της γείτονος όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Πενταρόφσκι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας ειδικότερα, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας συναρτώνται απολύτως με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης.
Για το θέμα, προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμφανίζεται με δύο πρόσωπα. Από τη μια να υποστηρίζει την ενταξιακή πολιτική των Δυτικών Βαλκανίων – ευτυχώς μετακινούμενος από τις απόψεις ότι θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας – από την άλλη, όμως, εδώ και δύο χρόνια να αρνείται να κυρώσει στην ελληνική Βουλή τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, προφανώς από το φόβο ότι κάθε λογής Μπογδάνοι στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας δεν θα του το επιτρέψουν».