Η Μισέλ Ομπάμα θα κάνει την έκπληξη;

Του Μιχάλη Ψύλου

Όταν το θρυλικό σκαθάρι Πολ Μακ Κάρντνεϊ έγραφε το 1965 το περίφημο τραγούδι των Beatles «Michelle, ma belle», δεν θα μπορούσε φυσικά να φανταστεί ότι σχεδόν 60 χρόνια αργότερα , στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, η μισή Αμερική τουλάχιστον, θα αναζητούσε μια άλλη Μισέλ –την Ομπάμα- ως μοναδική σανίδα σωτηρίας απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ .

Όπως τα «σκαθάρια» τραγουδούσαν για την Μισέλ: «I need to, I need to, I need to make you see. Oh, what you mean to me», έτσι και οι Δημοκρατικοί Αμερικανοί αρχίζουν να φωνάζουν ενδόμυχα προς την πρώην Πρώτη Κυρία της χώρας, Μισέλ Ομπάμα «τι σημαίνει γι` αυτούς».

Γιατί είναι σαφές ότι ο γηραιός Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, όπως φάνηκε και στο πρώτο debate. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times η διαφορά διευρύνεται: 49% Τραμπ και 43% Μπάιντεν.

Η αμερικανική εφημερίδα που θεωρείται η ναυαρχίδα του Δημοκρατικού Κόμματος πιέζει τον Μπάιντεν να παραιτηθεί με δική του πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει μια άλλη υποψηφιότητα που θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου.

Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνη πιθανότητα να ηττηθεί ο Τραμπ θα ήταν να βγει στο γήπεδο η 60χρονη Μισέλ Ομπάμα. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι διάδοχοι, από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις μέχρι κάποιους Δημοκρατικούς κυβερνήτες, δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να κερδίσει στις εκλογές.Ο μέσος Αμερικανός δεν ξέρει καν ποιοι είναι. Υπάρχουν Αμερικανοί που δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ την πολιτεία τους. Ξέρουν τον πρόεδρο και τέλος.

Δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι η μόνη υποψήφια των Δημοκρατικών που θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ θα ήταν η Μισέλ Ομπάμα με 50% έναντι 39%.

Φυσικά η ίδια η Μισέλ δεν φαίνεται προς το παρόν να ενδίδει. Γιατί είναι περίεργο ακόμη και για μια τόσο δυνατή υποψηφιότητα, πώς θα μπορούσε να μπει στο παιχνίδι την τελευταία στιγμή.

Η ίδια έχει μιλήσει ξεκάθαρα για το θέμα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. «Ο λόγος που δεν θέλω να διεκδικήσω πρόεδρος είναι: πρώτα και κύρια, πρέπει να θέλεις αυτή τη δουλειά. Και δεν θέλω». Συνομιλώντας παλιότερα με την Οπρα Γουίνφρεϊ, η πρώην Πρώτη Κυρία το εξήγησε ως εξής: «Η πολιτική είναι σκληρή. Και οι άνθρωποι που μπαίνουν σε αυτήν πρέπει να το θέλουν. Πρέπει να είναι στην ψυχή τους γιατί είναι τόσο σημαντικό. Και δεν είναι στην ψυχή μου».

Το θέμα είναι βέβαια πρώτα να υποχωρήσει ο Μπάιντεν και να αποσυρθεί από την κούρσα. Κάτι που Αμερικανοί δημοσιογράφοι λένε πώς θα κριθεί ως το Σαββατοκύριακο.

Ήδη, η Νάνσυ Πελόζι, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έφτασε στο σημείο να πει πώς «πρέπει να δούμε αν ο σημερινός πρόεδρος είναι πραγματικά ο κατάλληλος υποψήφιος»

Υπάρχουν και άλλα σημάδια, ωστόσο, που δείχνουν ότι ο Μπάιντεν αν επιμείνει, θα συντριβεί στις εκλογές: στο παραδοσιακά Δημοκρατικό Νιου Χάμσαϊρ , τώρα προηγείται ο Τραμπ. Το ίδιο και στο Μίσιγκαν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα εκκλήσεις προς τους Δημοκρατικούς να προτείνουν επιτέλους τη Μισέλ Ομπάμα ως υποψήφια για την προεδρία. «Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε τώρα», γράφουν πολλοί Αμερικανοί στο X,. «Κάποιος πρέπει να βάλει μπροστά την Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα»

Το γραφείο στοιχημάτων «Polymarket» πάντως αποκάλυψε ότι κάποιοι έχουν στοιχηματίσει πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια ότι η Μισέλ Ομπάμα θα είναι τελικά υποψήφια.

Αν πιστέψουμε μάλιστα την διάσημη Σίντι Άνταμς, την 93χρονη πολύπειρη αρθρογράφο της New York Post, η οποία έχει συγκλονίσει με τις αποκαλύψεις της για τα «κουτσομπολιά των σταρ, επί δεκαετίες, «ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει σύντομα ότι δεν είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία για λόγους ηλικίας και υγείας. Και στο συνέδριο του κόμματος των Δημοκρατικών στα τέλη Αυγούστου στο Σικάγο, η κυρία Ομπάμα θα προσφερθεί ως εναλλακτική και φέρουσα τη δάδα που άναψε ο σύζυγός της Μπαράκ Ομπάμα το 2008. Και φυσικά θα κερδίσει το συνέδριο με κατεβασμένα τα χέρια». Μετά, όλα παίζονται…

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο επιχειρηματίας που πρόσφερε μαύρο χρήμα στον Στέφανο Κασσελάκη

Η Πυθία σχολιάζειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Ποιον στηρίζει για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου, ποιον ο Βενιζέλος και τι κάνει ο Σημίτης

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....