Τα 4.181 νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ανεβάζουν στο κόκκινο την ανησυχία για το επόμενο διάστημα, μετά και την επιστροφή όσων κάνουν διακοπές. Μάλιστα αν και η Αττική έχει σχεδόν αδειάσει, καταγράφονται κάθε μέρα πάνω από 1.000 κρούσματα.
Με την Εύβοια παραδομένη στις φλόγες, τη φωτιά στη Γορτυνία ανεξέλεγκτη και την Αττική να μετράει τις πληγές της, ο κορονοϊός μας θυμίζει ότι βρίσκεται εδώ, αν και τα φώτα της επικαιρότητας βρίσκονται στις τεράστιες καταστροφές.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι από τον Σεπτέμβρη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγαλύτερη διασπορά του ιού, ενώ ταυτόχρονα θα σημειωθεί η επιστροφή στις πόλεις και το άνοιγμα των σχολείων.
Άγνωστο είναι τι γίνεται με τους εμβολιασμούς. Είναι βέβαιο ότι σημειώνουν χαμηλές πτήσεις…
Τα νέα για την Κρήτη δεν είναι καλά, καθώς από σήμερα τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής και στο Ηράκλειο.
Δεν αποκλείεται αντίστοιχα μέτρα να ληφθούν και για άλλες περιοχές της χώρας.
Έντονος προβληματισμός υπάρχει για τον Άγιο Νικόλαο, όπου συνεχίσθηκε η αυξητική τάση (+139%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το Ρέθυμνο παρουσίασε αντίστοιχα αυξητική τάση κατά 95%.
Σε αναλογία με τον πληθυσμό τους, έξι περιοχές φέρουν βαρύτατο ιικό φορτίο, δηλαδή κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, και συγκεκριμένα: Μύκονος με 335,5 (34 νέα κρούσματα), Πάρος με 187,59 (28), Νάξος με 172,77 (36), Ικαρία με 131,55 (13), Τήνος με 138,95 (12) και Ρόδος με 100,98 (121).
Στην Αττική ανιχνεύονται 1.238 νέα κρούσματα (Ανατολική Αττική 164, Βόρεια Προάστια 149, Δυτικά 183, Κέντρο 343, Νότια 136 και Πειραιάς 171) -στην οποία παρατηρήθηκε επίσης σημαντική αύξηση στα αστικά λύματα (+60%)-, με Θεσσαλονίκη (337) και Αχαΐα (167) να ακολουθούν.
«Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη όλων μας είναι μαζί με τους ανθρώπους που έχουν να αντιμετωπίσουν τη φυσική καταστροφή. Ωστόσο οι μετρήσεις δείχνουν ότι η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται σε πανελλήνιο επίπεδο. Στην Αττική θα ανακοινωθεί σήμερα αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, της τάξης του 60%» επεσήμανε ο Νίκος Θωμαΐδης στο Mega.
«Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι μετρήσεις στην Αττική έδειχναν σταθερό το ιικό φορτίο, αλλά ο πληθυσμός μειώνεται. Επειδή αναφέρουμε το κανονικοποιημένο ως προς τον πληθυσμό ιικό φορτίο, για αυτό φαίνεται αυξημένο αυτή τη βδομάδα. Οπότε στην Αττική φαίνεται να έχουμε σταθερή κατάσταση, δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση στη διασπορά» συμπλήρωσε.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ:
«Την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου σε Λάρισα, Βόλο, και Κρήτη. Στην Αττική πρέπει να δούμε πόσα κρούσματα δίνει η κάθε περιφερειακή ενότητα. Ο κεντρικός τομέας είναι ο πιο επιβαρυμένος. Επιβαρυμένα είναι και τα νησιά των κεντρικών Κυκλάδων, αλλά και η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κρήτη».
Τι θα συμβεί το Σεπτέμβριο;
Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πώς θα πάμε προς τον Σεπτέμβρη, μετά και την επιστροφή όσων κάνουν διακοπές, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι «Για τις αρχές του Σεπτέμβρη, το αισιόδοξο σενάριο είναι να παραμείνουμε στην κατάσταση που είμαστε τώρα. Να βαίνουμε σε σταθερή ή και μειούμενη κατάσταση. Το δυσμενές σενάριο είναι οι κάτοικοι που επιστρέφουν στην Αττική από διακοπές να φέρουν μια μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Το δεύτερο είναι το σενάριο που επικρατεί, για αυτό είναι σημαντικό οι πολίτες να επιστρέψουν στον εμβολιασμό, ώστε να μην έχουμε άλλο κύμα τον Οκτώβριο που να αφορά στους ανεμβολίαστους, και να έχουμε άνοδο στις εισαγωγές».
«Υπάρχει ανάγκη ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι τώρα η προτεραιότητα. Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί τώρα στη χώρα, είναι στο 85% πλέον. Δεν περιμέναμε να επικρατήσει τόσο γρήγορα. Η εκτίμηση ήταν ότι θα κυριαρχήσει το Σεπτέμβριο. Ήταν πρωτοφανής η διάδοση του στελέχους που οφείλεται προφανώς στην αυξημένη μεταδοτικότητα. Ήδη υπάρχουν αναφορές για άλλες μεταλλάξεις. Αυτή είναι μια φυσιολογική βιολογική πορεία» κατέληξε ο κ. Θωμαΐδης.