Σύμφωνα με μία ρηχή και “εύκολη” προσέγγιση ο Στέφανος Κασσελάκης, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυτευτός από τους Αμερικανούς ή από τη CIA ή από το σύστημα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ για να διαλύσει την Αριστερά και για να δημιουργήσει αμερικανικού τύπου δίπολο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Όλοι τα άκουσαν ή τα διάβασαν τα παραπάνω.
Τι συμβαίνει, όμως; Κάποιος είχε πει ότι τα μεγάλα μυαλά ασχολούνται με τις ιδέες, τα μέτρια μυαλά με τα γεγονότα και τα μικρά μυαλά με τους ανθρώπους.
Παρατηρώντας κανείς το “φαινόμενο Κασσελάκη” δεν πρέπει να σταθεί στο “πρόσωπο Κασσελάκης” (Αν δεν ήταν ο Κασσελάκης θα ήταν κάποιος άλλος). Δεν πρέπει επίσης να σταθεί στα γεγονότα, που σε εξαιρετικά πυκνό χρόνο οδήγησαν τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη οδηγεί σε ραγδαίες εξελίξεις, τεκτονικές αλλαγές και επιβάλλει νέα χαρακτηριστικά στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Ας περιγράψουμε το μέλλον με σύντομο τρόπο και στη συνέχεια θα έχουμε καιρό να το αναλύσουμε.
Το “φαινόμενο Κασσελάκη” δρομολογεί την διαμόρφωση της σύγχρονης Αριστεράς, με τρόπο που ξεφεύγει από την ευρωπαϊκή ή τη βαλκανική παράδοση και προσομοιάζει πιο πολύ στον διαχωρισμό Αριστεράς-Δεξιάς που εντοπίζουμε στις ΗΠΑ. Το φαινόμενο Κασσελάκη θα δρομολογήσει αλλαγές σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ηγηθεί ενός πολιτικού φορέα που θα ενσωματώσει πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικούς χώρους από το Κέντρο μέχρι την Αριστερά, θα κατακτήσει τον χώρο του Πολιτικού Κέντρου, θα φέρει στο επίκεντρο τον made in usa φιλελεύθερο Δικαιωματισμό, ως σημείο κεντρικής διάκρισης από τη Νέα Δημοκρατία, θα χαράξει σαφή γραμμή στα εθνικά θέματα με τρόπο που θα διαφοροποιείται από τις γερμανικές και βρετανικές επιρροές, επιδιώξεις ή τη λογική του ΕΛΙΑΜΕΠ και θα πιέσει τη Δεξιά. Το “αόρατο χέρι”, όμως, που θα επιδιώξει την ρύθμιση και τη σταθεροποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου θα δρομολογήσει εξελίξεις και στη Δεξιά, στην μετά-Μητσοτάκη ή ακόμη και πριν. Ξαφνικά θα εμφανιστεί ένας “Δεξιός Κασσελάκης”, με αδιαμφησβήτητο επικοινωνιακό χάρισμα, με εξίσου καλή επαφή με την κοινωνία, με περγαμηνές και σημείο αναφοράς τις ΗΠΑ, με σημείο αναφοράς τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον Τραμπισμό, που θα χειρίζεται εξίσου καλά τα social media, αλλά… Αλλά, θα είναι σκληρός Δεξιός. Πολύ σκληρός Δεξιός. Θα έχει όλη την σκληρή Δεξιά ή ακροδεξιά ατζέντα για το μεταναστευτικό, το προσφυγικό, το θέμα της Ασφάλειας, θα είναι κριτικός έναντι της Παγκοσμιοποίησης κλπ, κλπ. Ο “Δεξιός Κασσελάκης” θα διαλύσει την άκρα Δεξιά, η οποία θα ενσωματωθεί στη σκληρή Νέα Δημοκρατία του μέλλοντος. Ας το γράψουμε προσαρμοσμένο στα ελληνικά: Ο “Δεξιός Κασσελάκης” του μέλλοντος έχει ατζέντα Μπογδάνου.
Δίπλα σε αυτό το ισχυρό δίπολο, για λόγους ιστορικούς και έχοντας μουσειακή αξία πλέον (χωρίς αυτό να ακυρώνει την αναγκαιότητα της ύπαρξής του) θα υπάρχει το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Ας γυρίσουμε, όμως, στο αρχικό ερώτημα: Τον Στέφανο Κασσελάκη τον “φύτεψαν” οι Αμερικανοί;
Η ιδέα ή ο φόβος της επιρροής του αμερικανικού παράγοντα στα ελληνικά πράγματα έχει ριζώσει τόσο στο ασυνείδητο όσο και στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού. Η αντίφαση είναι ότι οι θεωρίες περί “φυτέματος” πολιτικών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα παράγονται και αναπαράγονται από κύκλους της Δεξιάς, που παραδοσιακά, από τον εμφύλιο μέχρι σήμερα, διαδραμάτιζαν το ρόλο των εντολοδόχων για την υλοποίηση των πιο σκοτεινών και επιζήμιων για την ντόπια πολιτική κατάσταση και για τα εθνικά θέματα αμερικανικών στρατηγικών και σχεδίων.
Όμως, αυτό που πρέπει να κατανοήσει κάποιος είναι το εξής: Ο αμερικανικός παράγοντας δεν είναι κάποιο ενιαίο σύστημα συμφερόντων. Δεν είναι μία γραμμή. Δεν υποτάσσει τη λειτουργία του σε ένα, ενιαίο, αρραγές και αδιαίρετο πολιτικο-στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα συμφερόντων. Δεν εκπροσωπείται ως ενιαίο σχήμα αντίληψης για την γεωπολιτική, τις διεθνείς εξελίξεις και την πολιτική στα προτεκτοράτα από τα ίδια πρόσωπα. Έχει αντιφάσεις. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του αμερικανικού παράγοντα λειτουργούν υποσυστήματα, διαφορετικά πρόσωπα, διαφορετικοί πολιτικοί παράγοντες, με επιδιώξεις που συγκρούονται και που εξαρτώνται από διαφορετικές στρατηγικές που υλοποιούνται σε πλανητικό επίπεδο.
“Φύτεψαν”, λοιπόν, οι Αμερικανοί τον Στέφανο Κασσελάκη; “Ποιοι Αμερικανοί από όλους;” είναι η απάντηση υπό τη μορφή νέου ερωτήματος.
Η Αμερικανική Πρεσβεία υποστήριξε την Έφη Αχτσιόγλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός Πρέσβης Τζόρτζ Τσούνης ήταν ανέκαθεν θετικός απέναντι στην υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Έφη Αχτσιόγλου πέρασε τουλάχιστον μία φορά κατώφλι της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Όπως έχουμε αποκαλύψει, εδώ και πολύ καιρό, εδώ στο PERIODISTA.GR, η Έφη Αχτσιόγλου είχε συναντήσεις ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, με τον Τσούνη, με Αμερικανούς αξιωματούχος και παράγοντες που ενθάρρυναν να υποψηφιότητά της.
Με κάθε υπευθυνότητα αποκαλύπτουμε ότι η Έφη Αχτσιόγλου ήταν η επιλογή του STATE OF DEPARTMENT, αν μπορούμε να δώσουμε συνοπτικά ένα σχήμα. Η Αμερικανική Πρεσβεία στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου. Επομένως η ήττα της Έφης Αχτσιόγλου είναι και η μεγάλη ήττα της Αμερικανικής Πρεσβείας.
Τότε; Τότε τον Στέφανο Κασσελάκη ποιος τον υποστήριξε από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού; Σίγουρα με θετικό μάτι τον είδε κορυφαίος παράγοντας και αξιωματούχος των ΗΠΑ. Πρόσωπο που έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη. Πρόσωπο που βρέθηκε στην πατρίδα μας και αν μπορούσε θα έμενε για πάντοτε. Πρόσωπο που υπήρξε στενός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στελεχών (κυρίως ενός) που στήριξαν την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Άνθρωπος του συστήματος του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.
ΥΓ: Σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας της Δεξιάς οι Αμερικανοί είχαν φυτέψει τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη. Δεν το ξέρουμε αυτό. Όμως, ο κάθε ένας από τους τρεις ήρθε στο προσκήνιο σε συγκυρία κομβική για τη σχέση των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο πρώτοι συγκρούστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε περιόδους που επαναπροσδιοριζόταν η σχέση του αμερικανικού παράγοντα με την Ευρώπη. Αυτό μάλλον θα συμβεί με τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν θα γίνει πρωθυπουργός, σε λίγα χρόνια.