Η Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της κατήγγειλαν σήμερα χειραγώγηση του «συστήματος», την επομένη της δικαστικής απόφασης εναντίον της, απόφαση που πυροδότησε αναταράξεις στη γαλλική πολιτική σκηνή.
Δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε χθες τη Λεπέν για κατάχρηση δημόσιου χρήματος επειδή χρησιμοποιούσε από το 2004 ως το 2016 κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία λάμβανε για συνεργάτες των ευρωβουλευτών του Εθνικού Συναγερμού, για να πληρώνει, μέσω εικονικών συμβάσεων, στελέχη του κόμματός της.
Της επιβλήθηκε απαγόρευση του δικαίωματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια, με άμεση ισχύ και ποινή 4ετούς φυλάκισης (δυο χρόνια με αναστολή, δυο χρόνια κατ’ οίκον κράτησης) και πρόστιμο 100.000 ευρώ. Η ίδια έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Αυτή η καταδίκη θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της 56χρονης πολιτικού για τις προεδρικές εκλογές του 2027, για τις οποίες παρουσιάζεται από δημοσκοπήσεις ως φαβορί.
Λαϊκιστές και ακροδεξιοί ηγέτες από όλο τον κόσμο, από το Κρεμλίνο, την Ουάσινγκτον, την Ιταλία μέχρι την Ουγγαρία προέτρεξαν προς υπεράσπιση της Λεπέν, καταδικάζοντας την εις βάρος της καταδικαστική απόφαση. Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο Ιταλός αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι, πρόεδρος της ακροδεξιάς Λέγκας, ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκεερτ Βίλντερς, ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο, ο Ίλον Μασκ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Καταγγέλλοντας «παρέμβαση δικαστών στις προεδρικές εκλογές του 2027», η Λεπέν επιτέθηκε σήμερα στο «κατεστημένο» που «έριξε μια πυρηνική βόμβα» εναντίον της.

«Αν καταφεύγουν σε τέτοια ακραία μέτρα εναντίον μας, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα να κερδίσουμε τις εκλογές», είπε σε βουλευτές του κόμματός της η βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού (RN), αναφερόμενη στις προεδρικές εκλογές του 2027. «Θα είμαστε εκεί μέχρι τη νίκη», είπε.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός, ο Ζορντάν Μπαρντελά κατήγγειλε «την τυραννία των δικαστών», αν και καταδίκασε «τις απειλές, τις ύβρεις και τις προσβολές» εις βάρος τους.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού τόνισε ότι προσφέρει την «άνευ όρων, αμέτρητη υποστήριξή του» στους δικαστές που εξέδωσαν την ετυμηγορία κατά της Λεπέν. Έκρινε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει δικαίωμα» να «ασκεί κριτική» σε μια δικαστική απόφαση.
«Η δικαιοσύνη δεν είναι πολιτική, η απόφαση αυτή δεν είναι πολιτική απόφαση, αλλά δικαστική, και ελήφθη από τρεις ανεξάρτητους, αμερόληπτους δικαστές», δήλωσε σήμερα ο ένας από τους δύο ανώτατους δικαστικούς της Γαλλίας, ο Ρεμί Έιντς, αντιδρώντας στις επικρίσεις για την καταδίκη της Λεπέν.
Η απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου του Παρισιού έχει πυροδοτήσει ανάμεικτες αντιδράσεις από τη γαλλική πολιτική τάξη, με ορισμένους από τη δεξιά και τη ριζοσπαστική αριστερά να δηλώνουν αντίθετοι ή να κρατούν αποστάσεις από την απόφαση των δικαστών, ενώ σοσιαλιστές, περιβαλλοντολόγοι και κομμουνιστές ζητούν τήρηση του νόμου.
Η Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική της απόφαση ελπίζοντας σε νέα δίκη εντός χρονικού πλαισίου που θα της επιτρέψει -αν κερδίσει την ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης – να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράρ Νταρμανέν ζήτησε τη διεξαγωγή της δίκης εντός του «πιο εύλογου εφικτού χρόνου», ενώ υπενθύμισε ότι «θα εναπόκειται στο Εφετείο του Παρισιού, το οποίο είναι απολύτως ανεξάρτητο (…) να ορίσει την ημερομηνία για αυτήν την έφεση».
Σύμφωνα με τα συνήθη χρονοδιαγράμματα του γαλλικού δικαστικού συστήματος, αυτή η πιθανή δίκη δεν αναμένεται να διεξαχθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο, με μια απόφαση να αναμένεται πολλές εβδομάδες αργότερα.
Συλλαλητήριο «υποστήριξης» της Λεπέν θα διοργανωθεί στο Παρίσι την Κυριακή, ανακοίνωσε ο Εθνικός Συναγερμός (RN).
Η πρώτη αντίδραση της Μαρίν Λεπέν μετά την καταδίκη και τον αποκλεισμό της
Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, πήρε θέση για πρώτη φορά σχετικά με τον αποκλεισμό της από τις επόμενες προεδρικές εκλογές μετά την καταδίκη της λέγοντας πως ο δικαστής πήρε μία «πολιτική απόφαση».
Σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TF1, ρωτήθηκε επίσης γιατί έφυγε από το δικαστήριο πριν ακούσει την απόφαση της δικαστή.
Τόνισε ότι «δεν χρειαζόταν περισσότερα», καθώς «κατάλαβε τι συνέβαινε».
Το δικαστήριο «προσπάθησε να με εμποδίσει σκόπιμα» από το να θέσω υποψηφιότητα το 2027, συμπλήρωσε, αναφερόμενη στις επόμενες προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
«Το κράτος δικαίου παραβιάστηκε πλήρως με την απόφαση που εκδόθηκε», είπε, προσθέτοντας ότι «όταν ασκείς έφεση, η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα».

«Η δικαστής ανέλαβε πολύ ξεκάθαρα να εφαρμόσει την προσωρινή εκτέλεση του κωλύματος εκλογιμότητας, με άλλα λόγια, να καταστήσει άχρηστη την έφεσή μου για το θέμα αυτό, προκειμένου να με εμποδίσει να θέσω υποψηφιότητα για τις εκλογές», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.
Η Μαρίν Λεπέν πήρε για πρώτη φορά θέση για την καταδίκη της. Η συνέντευξη στο TF1
Thomas Samson, Pool via AP
Η Λεπέν πρόσθεσε ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου «υπακούει σε μια εντολή, σε μια διαταγή, σε ένα κλίμα».
Η Μαρίν Λεπέν επιβεβαιώνει ότι θα ασκήσει έφεση «το συντομότερο δυνατό» κατά της δικαστικής απόφασης.
«Ο νόμος Sapin 2, ο οποίος εφαρμόζει αυτομάτως την προσωρινή εκτέλεση σε περίπτωση μη εκλογιμότητας, αγνοήθηκε από τον δικαστή, διότι ο νόμος αυτός είναι μεταγενέστερος των γεγονότων για τα οποία κατηγορούμαστε», υποστήριξε η Λεπέν, διαβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου εφάρμοσε «το πνεύμα ενός μεταγενέστερου, αυστηρότερου νόμου». Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης «το συντομότερο δυνατό».
«Οι δικαστές έθεσαν σε εφαρμογή πρακτικές που νομίζαμε ότι εφαρμόζονται σε αυταρχικά καθεστώτα», κατήγγειλε η Μαρίν Λεπέν. Η ίδια χαρακτήρισε την καταδίκη του ως «μια καταστροφική ημέρα […] για τη δημοκρατία μας και τη χώρα μας, όταν εκατομμύρια Γάλλοι θα στερηθούν από έναν πρωτοβάθμιο δικαστή, χωρίς δυνατότητα έφεσης, τον υποψήφιο που σήμερα θεωρείται φαβορί στις προεδρικές εκλογές».
«Είμαι αθώα», υπογράμμισε σε άλλο σημείο η Μαρίν Λεπέν, δηλώνοντας ότι θα ασκήσει έφεση, διότι «πιστεύω ότι αυτή η δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον μας από πολιτικούς αντιπάλους βασίζεται σε επιχειρήματα που δεν ευσταθούν. Πρόκειται για μια διοικητική διαφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει προσωπικός πλουτισμός, δεν υπάρχει διαφθορά, δεν υπάρχει τίποτα από αυτά».
«Ο Τζόρνταν Μπαρντελά είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για το κίνημα και το λέω αυτό εδώ και πολύ καιρό», όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο Β σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ίδια. «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτό το περιουσιακό στοιχείο περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.
Η απόφαση της Δευτέρας 31/3 δεν σημαίνει ότι η Μαρίν Λεπέν θα αποσυρθεί από την πολιτική, υποστήριξε η ίδια.
Επιμένοντας ότι δεν είναι «αποθαρρυμένη», προσθέτει ότι αισθάνεται «σκανδαλισμένη από την απόφαση».
«Αισθάνομαι αγανακτισμένη», τόνισε.