Ο πληθωρισμός μπορεί να πέφτει, οι διεθνείς τιμές στην ενέργεια μπορεί να μειώνονται, όμως τα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η άνοδος όχι μόνο δεν θα σταματήσει, απλά θα κατεβάσει ρυθμούς.
«Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό» δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κ. Σταϊκούρας, χωρίς όμως να εξηγήσει ούτε γιατί, ούτε να δώσει χρονικό ορίζοντα που αυτό συμβαίνει. Πρόσθεσε δε τη διαπίστωση ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα.
Οι συνέπειες γνωστές και οι κίνδυνοι υπαρκτοί: Μειώνεται η αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών, δημιουργούνται συνθήκες για περιορισμό της ζήτησης, και έτσι δεν απομακρύνεται το ενδεχόμενο της ύφεσης.ADVERTISING
Ενδεικτική η τιμή του μπακαλιάρου, που φέτος πωλείται κυριολεκτικά «χρυσάφι» και φτάνει τα 23 ευρώ το κιλό! Πέρσι, η τιμή στο φιλέτο του μπακαλιάρου έφτανε τα 14,90 ευρώ το κιλό, ενώ με το κόκκαλο ήταν μόλις στα 8,90 ευρώ το κιλό!
Αύριο, πάντως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ξανά ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, για μια ακόμη φορά, με «καλάθι του νοικοκυριού». Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ετοιμάζεται να διευκρινίσει ποια προϊόντα θα είναι στο «πασχαλινό καλάθι» για τα τρόφιμα. Μέχρι στιγμής, βέβαιο είναι το αρνί, το κατσικάκι το τσουρέκι, τα σοκολατένια αυγά, ενώ δεν αποκλείεται να φτιαχτεί «καλάθι» και για τη Βαρβάκειο.
Έρευνες και της ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΙΕΛΚΑ έχουν διαπιστώσει σε πρόσφατες έρευνές τους, ότι το «καλάθι» δεν φτάνει. Πιο αναλυτικά, το ΙΕΛΚΑ σε έρευνά του στις αρχές Φεβρουαρίου, διαπίστωνε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών -σχεδόν 9 στους 10 (85%)- τόνιζαν ότι το μέτρο αυτό δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ζητούσαν μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα (84%).
Από την πλευρά της, η ΕΚΠΟΙΖΩ, στα τέλη Ιανουαρίου διαπίστωνε πως το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα βασικά αγαθά. Η έρευνα είχε διεξαχθεί στο διάστημα από 14 Δεκεμβρίου 2022 έως και 22 Ιανουαρίου 2023. Σύμφωνα με αυτήν, το 40,2% δήλωσε καθόλου, το 37% λίγο, ενώ πολύ ή πάρα πολύ δηλώνει μόλις το 12,7%.
Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΣ για την ακρίβεια στα τρόφιμα
Στις 13 Μαρτίου βγήκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, που «έτρεξε» με 14,8% στα τρόφιμα. Στα είδη διατροφής, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε:
Επίσης, αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε:
Ένδυση και υπόδηση (7,1%), Ενοίκια κατοικιών (4%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (6,7%), Υπηρεσίες κοινοχρήστων (1,9%), Οικιακές συσκευές και επισκευές (6,4%), Υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (7,7%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (16,7%), Οικιακές υπηρεσίες (7,5%), Φαρμακευτικά προϊόντα (13,8%), Ιατρικά προϊόντα (2,9%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (1,8%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,6%), Αυτοκίνητα καινούργια (9,3%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (8,4%), Μοτοποδήλατα- μοτοσικλέτες (8,4%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (10,7%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (4,2%), Μεταφορά επιβατών με ταξί (32,9%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (47,6%), Μεταφορά επιβατών με πλοίο (26,7%), Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (4,2%), Κινηματογράφους- θέατρα (18,8%), Γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης (8,2%), Πακέτο διακοπών (13,9%), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (2,6%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2,7%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (8,1%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (5,9%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4%), ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (10,4%), ‘Αλλα προσωπικά είδη (3,9%) και Ασφάλιστρα υγείας (5,7%). Μειώσεις τιμών (1,5%) σημειώθηκαν μόνο στις Τηλεφωνικές υπηρεσίες.