Σε άτακτη υποχώρηση τράπηκε η κυβέρνηση σε ότι αφορά το τελετουργικό της κηδείας του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου, κάτω από τις πιέσεις των εσωτερικών αντιδράσεων που υπήρξαν στην ΝΔ μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να απορρίψει το αίτημα της οικογένειας να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ισχυρή πιθανότητα μέσα στην ημέρα να ανακοινωθεί η δυνατότητα να προσκυνήσουν τη σoρό του τέως Βασιλιά όσοι το επιθυμούν, από τις 06.00 έως τις 10.00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει ότι αν η οικογένεια επέλεγε τη Μητρόπολη Αθηνών, τότε δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί το αίτημα του προσκυνήματος της σωρού.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από την αρχική της στάση, καθώς υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις στις τοπικές οργανώσεις της Λακωνίας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Αργολίδας.
Τα μηνύματα που έφταναν χθες όλη μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι πολλοί ψηφοφόροι διεμήνυαν στα τοπικά στελέχη της ΝΔ ότι θα έψαχναν την ψήφο τους στις εκλογές μετά από την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση ο τέως Βασιλιάς να ταφεί ως ιδιώτης.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρώτος που αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι «ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” -αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει», προσθέτοντας πως «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους».
Οι αναφορές του Αντ. Σαμαρά δημιούργησαν αίσθηση, αφού με σαφή τρόπο εναντιώθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης, ενώ με έμμεσο τρόπο ταύτισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με «αυταρχικά καθεστώτα που συνηθίζουν να «σβήνουν φωτογραφίες» και σελίδες ολόκληρες.
Παράλληλα ωστόσο, ο πρώην αρχηγός της ΝΔ απελευθέρωσε με την δήλωσή του και όλους εκείνους μέσα στην ΝΔ που είχαν άλλη άποψη από αυτή που εκφράστηκε επίσημα από το Μέγαρο Μαξίμου για την ταφή του τέως Βασιλιά.
Άλλωστε αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρέθηκαν χθες αντιμέτωποι με οργισμένες αντιδράσεις ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ «κύματα» δυσαρέσκειας καταγράφηκε και στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς.
Οι παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν στρέψει μοιραία την προσοχή τους στην κηδεία του τέως βασιλιά τη Δευτέρα το μεσημέρι, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξει κινητοποίηση, πόσος κόσμος θα συγκεντρωθεί στην Μητρόπολη και φυσικά πόσοι γαλάζιοι βουλευτές θα παραστούν στην κηδεία.
Προφανώς αγωνιούν και για τη δημοσιότητα που θα πάρει το όλο γεγονός αφού αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα δεκάδες προσκεκλημένοι.
Η κυβέρνηση πάντως αποφάσισε να μην βάλει απαγορευτικό στους βουλευτές της δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα. Άλλωστε, πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η άνωθεν απόφαση, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να παραστεί στην κηδεία, ενώ στη Μητρόπολη προεξοφλείτε ότι θα βρεθεί και η Ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι βαφτιστήρα του τέως Βασιλιά.
Φυσικά το ζητούμενο είναι εάν θα παραστούν στην κηδεία ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης αν και τις τελευταίες ώρες και αυτό το θέμα μπαίνει υπό διαπραγμάτευση.
Έτσι ερωτηματικό υπάρχει για το εάν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του «Βασιλέως», θα παραστεί, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Νότης Μηταράκης θα βρίσκονται στο εξωτερικό.
Την απόφαση της κυβέρνησης ο πρώην Βασιλιάς να μην κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν όπως ήταν φυσικό ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο Φαήλος Κρανιδιώτης και Θάνος Τζήμερος, οι οποίοι θεώρησαν ότι μπορούν να προσεγγίσουν το φιλοβασιλικό ακροατήριο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εμφανίστηκε απολογητικός και έκανε εκτενή ανάπτυξη του σκεπτικού της κυβέρνησης να διαχειριστεί με τον τρόπο που αποφάσισε η διυπουργική σύσκεψη το ζήτημα της κηδείας του τέως Βασιλιά.
Ακόμα απέφυγε να σχολιάσει την αιχμηρή παρέμβαση Σαμαρά και επικέντρωσε την επιχειρηματολογία του στην ανάγκη να μην υπάρξουν «εντάσεις», «εσωστρέφεια» και «διχασμός» με «αναφορά στο παρελθόν» που δεν είναι της ώρας, καθώς «το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι η διαχείριση του παρελθόντος».