Του Βασίλη Σκουρή
Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα «μπάνια του λαού» για να περάσει δύσκολα νομοσχέδια και Πρέσπες, ενώ θετική ατζέντα ΕΕ και Τουρκίας και επιθετική στάση της Άγκυρας με το Κυπριακό, αναμένεται να ταράξουν (;) το «ήρεμο καλοκαίρι» στην περιοχή.
Ένα καυτό πολιτικό τριανταήμερο θα προηγηθεί των «μπάνιων του λαού», που παραδοσιακά στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό πάει …διακοπές και η πολιτική επικαιρότητα!
ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Η πολιτική αντιπαράθεση θα ενταθεί εκ νέου ξανά το επόμενο διάστημα με τα δυο κομβικά για την κυβέρνηση νομοσχέδια, το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών έρχονται προς έγκριση αυτή την εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο. Τα νομοσχέδια αποτελούν σημείο έντονης κόντρας με την αντιπολίτευση και την κοινωνία, καθώς βρίσκονται στον πυρήνα των ιδεολογικών γραμμών μεταξύ Μαξίμου αφενός και ΣΥΡΙΖΑ και αριστεράς γενικότερα. Τα δυο νομοσχέδια θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή πριν τις διακοπές του Αυγούστου, με στόχο να ψηφιστούν έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ: Στις 24 και 25 Ιουνίου, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή δηλαδή, πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που έχει ως θέμα και τα ευρωτουρκικά. Ήδη οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη «θετική ατζέντα» με την Άγκυρα, στον απόηχο και των συναντήσεων Ερντογάν-Μητσοτάκη και Ερντογάν-Μπάιντεν, αλλά και τα τετ α τετ που είχε ο τούρκος πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με Άγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός δεν ενημέρωσε καν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα μας για το τι συζητήθηκε, ούτε για το πώς και με ποια γραμμή θα πάει η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής και στο μείζον θέμα της ευρωτουρκικής ατζέντας.
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ: Μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, την προσεχή Τετάρτη θα διεξαχθεί στο Βερολίνο η Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη, με την Ελλάδα να είναι και πάλι απούσα. Η Διάσκεψη είναι σημαντική, καθώς θα ληφθούν αποφάσεις ή κατευθυντήριες γραμμές ενόψει των εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου στην πολύπαθη αυτή χώρα, είναι δε ιδιαίτερα αρνητικό το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κατόρθωσε για Τρίτη φορά να εξασφαλίσει πρόσκληση συμμετοχής.
ΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ: Το κρυφτούλι του μεγάρου Μαξίμου με τις τρεις συμφωνίες (μνημόνια) για τη Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει να τελειώνει, καθώς επιβεβαιώνεται όπως όλα δείχνουν πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου προγραμματίζεται να έρθουν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Το πρόβλημα είναι μείζον για την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι «μακεδονομάχοι» βουλευτές της ολοκληρώνουν την «τούμπα» στο συγκεκριμένο θέμα, αποδεικνύοντας πως απλώς ενέπαιζαν τον ελληνικό λαό με τις συγκεντρώσεις μαζί με την ακροδεξιά. Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, δείχνει ότι θα έχει απώλειες, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα ψηφίσει, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν και άλλοι βουλευτές που θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ: Το πόρισμα θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 29 Ιουνίου, ενώ η σχετική συζήτηση προγραμματίζεται για τις 7 Ιουλίου. Η παραπομπή του Νίκου Παππά είναι προαποφασισμένη από την πλειοψηφία, ανεξαρτήτως του τι λέγεται, καθώς το μέγαρο Μαξίμου πιέζεται και από μεγάλα και συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Τα ελληνοτουρκικά οδεύουν προς ένα «ήρεμο καλοκαίρι», όμως η Λευκωσία οδεύει προς ένα θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία. Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη για μια πολύ σκληρή γραμμή έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν αποκλείεται να εκφραστεί και με νέα αποστολή γεωτρυπάνων στην ΑΟΖ της Λευκωσίας. Γεγονός που στον ένα ή τον άλλο βαθμό θα πρέπει να επηρεάσει και τα ελληνοτουρκικά…