Η Κομισιόν θέλει περισσότερη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ από το 2022- Ποιες χώρες είναι πηγή ανησυχίας

Νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια για την καλύτερη υπεράσπιση του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη, από τον ερχόμενο Ιούλιο, όπως δήλωσε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βιέρα Γιούροβα.

Όπως παραδέχτηκε, η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ δεν είναι καλή. Υπήρξαν «ολοένα και περισσότερες επιθέσεις και απειλές κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού» και η πανδημία του Covid-19 είχε επιδεινώσει την κατάσταση.

Οι νέοι κανόνες θα βασίζονται στην ενιαία αγορά, που σημαίνει ότι θα επικεντρωθεί στον ιδιωτικό τομέα και θα επιχειρήσει να υπερασπιστεί τον πλουραλισμό μέσω της αυξημένης διαφάνειας και του ελέγχου της ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, οι κανόνες – που έχουν προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2022 – διαμορφώνονται αυτή την περίοδο από την Κομισιόν, με την τσέχα Επίτροπο να δηλώνει ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη νομοθεσία, παρά μόνο τον στόχο της.

«Γνωρίζω πολύ καλά τον σκοπό, πρέπει να προστατεύσουμε τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης από τις επιθέσεις και από τις προσπάθειες να τα συλλάβουμε, να τα πολιτικοποιήσουμε ή να τα χρησιμοποιήσουμε για οικονομικά οφέλη», είπε χαρακτηριστικά.

Ποιες χώρες είναι στο μικροσκόπιο

Αυτό, πρόσθεσε, θα «επιτευχθεί με περισσότερη διαφάνεια και προστασία, όσον αφορά την διαδικασία, όταν είναι δυνατόν, η οποία θα ξεκινά όταν αναγνωρίζουμε έναν πραγματικό κίνδυνο σε ένα κράτος μέλος». Ανέφερε μάλιστα παραδείγματα από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία, τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Στην Ουγγαρία, όπου δημιουργήθηκε το 2018 το Ίδρυμα Τύπου και Μέσων της Κεντρικής Ευρώπης (KESMA), οι ιδιοκτήτες της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης προσέφεραν τις εταιρείες τους στο ίδρυμα. Σήμερα ελέγχει πλέον περισσότερα από 500 ΜΜΕ της χώρας, σαρώνοντας τα περισσότερα κρατικά διαφημιστικά έσοδα.

Στην Πολωνία, η κυβέρνηση προσπάθησε να προωθήσει έναν αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει την ιδιοκτησία μη ευρωπαϊκών τηλεοπτικών φορέων.

Όσον αφορά τη Σλοβενία, η Επίτροπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες υπονόμευσης της βιώσιμης χρηματοδότησης και ανεξαρτησίας του εθνικού πρακτορείου Τύπου και των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Η Γιούροβα είπε ότι ανησυχεί επίσης για τις συγχωνεύσεις μέσων ενημέρωσης στη Γαλλία.

«Έτσι, αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε, να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, να αντιδράσουμε στους αυξανόμενους κινδύνους, τις κρατικές παρεμβάσεις, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων», εξήγησε.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από τα μέσα ενημέρωσης και ποια είναι τα συμφέροντα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Η βάση αυτή θα καλύπτει αρχικά 15 κράτη μέλη, και θα ακολουθήσουν αργότερα τα υπόλοιπα 12.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...