Μετά από πολυετή προσπάθεια των πιστωτριών τραπεζών και πολλούς άγονους πλειστηριασμούς, άλλαξε τελικά χέρια το μεγάλο ακίνητο της «Ίρις Εκτυπώσεις» στο Κορωπί.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του dailymedia.com.gr:
Επισπεύδουσα ήταν η Εθνική Τράπεζα και η τιμή πρώτης προσφοράς είχε πλέον υποχωρήσει στα 8,4 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο τελικά κατακυρώθηκε στα 11,51 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε ποσό κατά 3,11 εκατ. ευρώ παραπάνω.
Για το κάποτε μεγαλύτερο καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτυπώσεων στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη που ανήκε στον Πήγασο και τον ΔΟΛ, φτάνοντας τις ένδοξες εποχές να εκτυπώνει έως και 97 εφημερίδες (!) και το οποίο λύγισε υπό το βάρος της κρίσης και των υψηλών δανείων, προηγήθηκε ένα θρίλερ σχετικά με την τιμή εκκίνησης. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή στο πέρασμα των χρόνων μειώθηκε κατά 26,78 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον πρώτο πλειστηριασμό που έγινε το 2018.
Το συγκρότημα στο Κορωπί ξεκίνησε να βγαίνει στο σφυρί στις 30 Μαΐου 2018 με τιμή πρώτης προσφοράς 35,18 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Ακολούθησε άλλη μια προσπάθεια και στις 13 Μαρτίου 2019 το τρίτο κατά σειρά σφυρί χτύπησε με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στα 23,21 εκατ. ευρώ. Και αυτός ο πλειστηριασμός κατέληξε άγονος, όπως και όσοι ακολούθησαν.
Έτσι, η τελευταία προσπάθεια των τραπεζών να πουλήσουν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, έγινε με τιμή πρώτης προσφοράς την ορισθείσα δυνάμει της υπ’ αριθμ. 1073/2023 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στο ποσό των 8,4 εκατ. ευρώ.
Το συγκρότημα της Ίριδας βρίσκεται επί της οδού Αιγαίου, στο 20ό χλμ. της Λεωφόρου Λαυρίου, σε οικόπεδο 62,4 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει τις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις εφημερίδων, περιοδικών, διαφημιστικών εντύπων, βιβλίων κ.λπ., αποθήκες χάρτου, τους χώρους τεχνικής υποστήριξης και τα γραφεία της διοίκησης.
Ο συνολικά 11ος και πιο καθοριστικός πλειστηριασμός έγραψε και τυπικά το τέλος για την εκτυπωτική και αγοραστής ήταν ο Θέμης Αλαφούζος της «Καθημερινής». Ο εκδότης και επιχειρηματίας πραγματοποίησε την αγορά της «Ίριδας» μέσω μιας θυγατρικής της «Καθημερινής», της «ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ», η οποία για την ιστορία ήταν η κατασκευαστική εταιρία του αείμνηστου πατέρα του, Αριστείδη.
Η αγορά έγινε για επενδυτικούς λόγους που σχετίζονται με την αξιοποίηση του ακινήτου και δεν έχουν σχέση με τις εκδοτικές δραστηριότητες του Θέμη Αλαφούζου.