Στο πλαίσιο μας ριζικής αναδιαμόρφωσης των δομών μίας παγκοσμιοποιημένης οικονομικής τάξης, αυξανόμενος αριθμός κρατών επιλέγει να διαφοροποιήσει το νόμισμα διακανονισμού των εμπορικών συναλλαγών από τη χρήση του δολαρίου το οποίο χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ ως γεωπολιτικό όπλο ή το εγκαταλείπουν εντελώς υπέρ του γιουάν, του ολοένα και πιο διεθνοποιημένου νομίσματος της Κίνας – ενός κορυφαίου εμπορικού εταίρου με περισσότερα από 140 χώρες
Εάν το Πεκίνο εγκαταλείψει το αμερικανικό δολάριο στη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με «σοβαρές» συνέπειες, προειδοποιούν διεθνείς αναλυτές.
Υπογραμμίζοντας ότι μια «νέα εμπορική τάξη αναδύεται», υπογραμμίζεται την παγκόσμια τάση αποδολαριοποίησης που ανοίγει το δρόμο για το νόμισμα της Κίνας – το γιουάν.
Καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επικαλείται διεθνώς τη θέση της ως μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές δυνάμεις στον κόσμο, εάν η Ουάσιγκτον επιλέξει να «αποσυνδεθεί» (decoupling, όπως είναι ο οικονομομίκός όρος) από την Κίνα, αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο, με οόένα και περισσότερες χώρες να προτιμούν να συναλλάσσονται με την Κίνα χρησιμοποιώντας το γιουάν.
Αποδέσμευση και… αποσύνδεση
«Είμαστε υπέρ της αποδέσμευσης και της διαφοροποίησης, όχι της αποσύνδεσης», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan στο Ινστιτούτο Brookings στα τέλη Απριλίου, αναφερόμενος στην οικονομία της Κίνας
Ωστόσο, οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών από τις ΗΠΑ σημείωσαν βουτιά 20,6% σε ετήσια βάση τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.
Εάν η τάση πτώσης συνεχιστεί, θα «επιταχύνει την παγκόσμια τάση αποδολαριοποίησης», προειδοποίησε το αμερικανικό υποργείο Οικονομικών
Εν τω μεταξύ, το μερίδιο του γιουάν – που αναφέρεται επίσης ως ρενμίνμπι – στις διασυνοριακές πληρωμές της Δημοκρατίας της Κίνας εκτοξεύτηκε στο 48% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση.
Πράγματι, η αποδολαριοποίηση γίνεται παγκόσμια τάση καθώς το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα των ΗΠΑ χάνει γρήγορα τη λάμψη του.
Η Μόσχα υιοθέτησε το γιουάν ως αποθεματικό νόμισμα, ενώ δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα κινεζικά μέσα πληρωμής «μεταξύ Ρωσίας και χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής».
Η Κίνα και η Βραζιλία σύναψαν πρόσφατα συμφωνία για την απευθείας διεξαγωγή εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ανταλλάσσοντας γιουάν με ρεάλ.
Η χειραφέτηση του παγκόσμιου Νότου
Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, ειδικά στον Παγκόσμιο Νότο, χωρίζουν τους δρόμους του με το δολάριο ΗΠΑ για πολλούς λόγους. Αυτές περιλαμβάνουν την επιθετική πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ που στοχεύουν χώρες που ξεχωρίζουν για το σκοπό αυτό.
Οι κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του δέσμευσης των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας, της αποσύνδεσής της από το SWIFT, μαζί με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις βιομηχανίες της Κίνας, ήταν μια αφορμή αφύπνισης για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά τη πολιτική χρήση του νομίσματος, με τη ζήτηση για δολάρια σε διεθνείς συναλλαγές να μειώνεται.
Η απώλεια της εμπιστοσύνης
Άλλοι παράγοντες ήταν το διογκούμενο ομοσπονδιακό χρέος της Αμερικής, η αστάθεια του δολαρίου, μια σειρά από χρεοκοπίες τραπεζών των ΗΠΑ και πιο πρόσφατα, η διαμάχη για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.
Όλα αυτά έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα.
Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν κάνει τον δανεισμό σε δολάρια ακριβό σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Kristalina Georgieva, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προειδοποίησε τον Ιανουάριο του 2022 ότι η αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει πληγμα στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά σε χώρες με υψηλότερα επίπεδα χρέους σε δολάρια.
Φέτος, η Georgieva παραδέχτηκε ότι η μετατόπιση από το δολάριο ΗΠΑ είναι μια σταθερή τάση, αν και δεν υπήρχε «εναλλακτική λύση στο δολάριο» ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στο άμεσο μέλλον.