Αύξηση του κινδύνου φτώχειας σε 11 χώρες της Ε.Ε. – Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία στην κορυφή της λίστας – Σοκαριστικά τα ποσοστά κοινωνικού αποκλεισμού για ευάλωτες ομάδες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με ανησυχία μια νέα κοινωνική κρίση να εδραιώνεται: σε τουλάχιστον 11 κράτη-μέλη αυξήθηκαν τα επίπεδα φτώχειας την τελευταία τριετία, με τις γυναίκες και τους νέους ενήλικες να βρίσκονται στη δίνη του προβλήματος.
Ένα στα πέντε άτομα στην Ε.Ε. κινδυνεύει με φτώχεια – Μικρή μείωση, μεγάλη υποκρισία
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, πάνω από το 20% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
«Δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε για μια μικρή μείωση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, όταν αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερους ανθρώπους να ζουν στους δρόμους, μεγαλύτερες ουρές για φαγητό και αυξανόμενη ανάγκη για κοινωνική βοήθεια», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Φτώχειας (EAPN).
Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία σταθερά στις πρώτες θέσεις φτώχειας
Τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφονται σε:
- Βουλγαρία: 30,3%
- Ρουμανία: 27,9%
- Ελλάδα: 26,9%
Η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να προβληματίζει, καθώς παραμένει στις πιο ευάλωτες χώρες της Ε.Ε., παρά τις διακηρύξεις περί ανάπτυξης και ευημερίας.
Κοινωνικός αποκλεισμός και στην καρδιά της Ευρώπης – Ανησυχητικά στοιχεία για τη Γαλλία
Ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία από τη Γαλλία, όπου το ποσοστό φτώχειας άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το 1996, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία INSEE. Η κρίση χτυπά κυρίως τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα παιδιά, με τους συνταξιούχους να επηρεάζονται λιγότερο.
Νέοι, γυναίκες και άνεργοι στο περιθώριο – Οι συστημικές ανισότητες διογκώνουν την κρίση
Η φτώχεια δεν επηρεάζει όλους το ίδιο. Ορισμένες κοινωνικές ομάδες φαίνεται να επηρεάζονται πολλαπλάσια:
- Γυναίκες (λόγω απλήρωτης φροντίδας και χαμηλών μισθών)
- Νέοι ηλικίας 18-24 ετών (λόγω ανεργίας και επισφάλειας στέγασης)
- Άνεργοι
- Άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο
«Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι συστημικές ανισότητες επηρεάζουν τους ανθρώπους σε βασικά στάδια της ζωής τους: οι γυναίκες συχνά επωμίζονται το βάρος της μη αμειβόμενης φροντίδας, ενώ οι νέοι αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε σταθερή εργασία και στέγαση», υπογραμμίζει το EAPN.
Το προφίλ της νέας ευρωπαϊκής φτώχειας – Αόρατοι πολίτες σε πλούσια κράτη
Το φαινόμενο της φτώχειας δεν αφορά πλέον μόνο τις οικονομικά «ασθενείς» χώρες, αλλά απλώνεται ακόμα και σε πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η νέα πραγματικότητα είναι σκληρή: νεαροί πτυχιούχοι χωρίς μέλλον, μητέρες χωρίς ασφάλεια, πολίτες που εργάζονται και δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Οι αριθμοί δεν είναι απλώς στατιστικά μεγέθη – είναι μια νέα μορφή κοινωνικού αποκλεισμού που βαθαίνει τα χάσματα.