Βαρύ πλήγμα συνιστά για την ελληνική πλευρά το άνοιγμα ρωσικού προξενικού γραφείου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με την Αθήνα να πληρώνει το γεγονός πως βρίσκεται στη λάθος και όχι τη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Αντί να στηρίξει τη Ρωσία στην απόλυτα δικαιολογημένη ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ή τουλάχιστον να τηρήσει μία στάση ουδετερότητας η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπερέβαλε σε ατλαντισμό, που ιστορικά είναι υπεύθυνος για το δράμα του Κυπριακού Ελληνισμού.
Αντιθέτως μέχρι σήμερα η Μόσχα ήταν αυτή που επέμεινε στην πιστή εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο.
Ωστόσο αυτή η ιστορική συνέπεια της Ρωσίας δεν φάνηκε να βαραίνει στην πλάστιγγα της ελληνικής διπλωματίας.
Η Ρωσία ανοίγει προξενικό γραφείο στη Βόρεια Κύπρο
Η Ρωσία αποφάσισε να ανοίξει προξενικό γραφείο στη Βόρεια Κύπρο, αν και προσπαθεί να υποβαθμίσει τη διπλωματική σημασία που έχει μία τέτοια απόφαση.
Ο Murat Zyazikov πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε στο Tass ότι μέσω του προξενείου «οι Ρώσοι θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από το προσωπικό του προξενικού τμήματος της ρωσικής πρεσβείας που θα τους δέχεται σε τακτική βάση στο βόρειο τμήμα του νησιού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η απόφαση έχει καθυστερήσει πολύ και δεν έχει πολιτική χροιά» και «επιβλήθηκε αποκλειστικά από ανθρωπιστικούς λόγους».
Oρισμένες εκτιμήσεις, αναφέρουν πως περισσότεροι από 50.000 Ρώσοι ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Μιλώντας για την προσέγγιση της Ρωσίας στο Κυπριακό, ο πρέσβης υποστήριξε ότι «παραμένει αμετάβλητη».
Η Ρωσία «συνεχίζει να τηρεί μια θεμελιώδη θέση, υποστηρίζοντας με συνέπεια μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση εντός του γνωστού διεθνούς νομικού πλαισίου που κατοχυρώνεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Zyazikov.
Χαμηλοί τόνοι και από τους Τουρκοκύπριους
Να σημειωθεί ότι και οι Τουρκοκύπριοι κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν θριαμβολογούν.
Το άνοιγμα γραφείου που προσφέρει προξενικές υπηρεσίες σε Ρώσους υπηκόους που διαμένουν στη Βόρεια Κύπρο δεν μεταφράζεται σε επίσημη αναγνώριση από τη Μόσχα της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), δήλωσε ο επικεφαλής των Τουρκουκυπρίων Ersin Tatar.
«Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα για άνοιγμα προξενείου, αλλά υπήρξαν πρωτοβουλίες για άνοιγμα γραφείου (για την παροχή προξενικών υπηρεσιών από τη Ρωσία).
Έχουμε μια αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου αυτού του είδους εδώ.
Δεν είμαστε αντίθετοι να έχουμε επίσης ένα ρωσικό γραφείο», είπε ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος.
Έχουμε πολλούς Ρώσους εδώ και είναι πολύ φυσιολογικό να ανοίξουμε τέτοιο γραφείο εδώ για να μπορούν να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους.
Το άνοιγμα ενός τέτοιου γραφείου δεν σημαίνει ότι η Ρωσία μας έχει αναγνωρίσει», ανέφερε ο Tatar.
Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της αυταποκαλούμενης ΤΔΒΚ Tahsin Ertugruloglu είπε ότι η Ρωσία «ήθελε να ανοίξει ένα γραφείο στην ΤΔΒΚ εδώ και πολύ καιρό, εδώ και περίπου ένα χρόνο». «Το άνοιγμα ενός προξενείου είναι ένα διαφορετικό θέμα και δεν γίνεται λόγος για αυτό.
Υπήρξε αίτημα να ανοίξει ένα γραφείο όπως αυτό που έχουν οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο στη Βόρεια Κύπρο.
Η ίδρυση προξενείου ή επίσημης διπλωματικής αποστολής είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα», διευκρίνισε.
Tatar: Λειτούργησαν οι καλές σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας
Μιλώντας για το θέμα στο CNN Turk, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστήριξε ότι οι Ρώσοι τηρούσαν μια μικρή απόσταση από τη «Βόρεια Κύπρο», αλλά οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και ορισμένα embargo ο που εφαρμόστηκαν εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας λειτούργησαν αποτελεσματικά σε αυτή την απόφαση της Μόσχας.
«Αυτή τη στιγμή δεν μας αναγνωρίζουν ακόμα, αλλά στο πεδίο υπάρχουν δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις και δύο ξεχωριστά κράτη. Αν είναι να υπάρξει λύση στην Κύπρο, αυτή θα είναι με δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη», πρόσθεσε και επανέλαβε:
«Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη και προφανώς υπάρχουν πολλοί Ρώσοι.
Ειδικά μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, υπήρξαν και αυτοί που έφυγαν.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προσπάθειες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Υπάρχει μια τέτοια προσπάθεια, αν και δεν είναι σίγουρο.
Το πού και πώς θα ανοίξει (σ.σ. το προξενικό γραφείο) δεν είναι ακόμη γνωστό».
Αδιέξοδο
Επί του παρόντος υπάρχει διεθνές εμπάργκο κατά της ΤΔΒΚ σε διάφορους τομείς.
Έτσι το κατεχόμενο τμήμα της Μεγαλονήσου έχει πρόσβαση σε παγκόσμιες επικοινωνίες, ταχυδρομικές υπηρεσίες και μεταφορές μόνο μέσω της Τουρκίας, γράφει η Daily Sabah.
Καταβλήθηκαν αρκετές διπλωματικές προσπάθειες για μια λύση όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας διευθέτησης με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν κατέστη δυνατή μία λύση.
Οι συνομιλίες επανένωσης που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την κατάρρευση του τελευταίου γύρου στο Crans-Montana της Ελβετίας τον Ιούλιο του 2017.
Η ΤΔΒΚ έχει δεσμευτεί να ζητήσει μια λύση δύο κρατών για να εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση και ίση κυριαρχία και καθεστώς.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά επιμένει σε μια ομοσπονδιακή λύση.
Yeni Safak: Η Ρωσία ανοίγει προξενείο στην ΤΔΒΚ
«Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι η Πρεσβεία της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (GCA) θα αρχίσει να παρέχει προξενικές υπηρεσίες για Ρώσους πολίτες στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
Αξιωματούχος της Ελληνοκυπριακής Πρεσβείας της Ρωσίας δήλωσε:
Θα αρχίσουμε να παρέχουμε προξενικές υπηρεσίες στη βόρεια Λευκωσία πολύ σύντομα.
Οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε τακτική βάση», γράφει η Yeni Safak.