Ο Soros είπε επίσης στη διάσκεψη ότι «δύο συστήματα διακυβέρνησης εμπλέκονται σε έναν αγώνα για την παγκόσμια κυριαρχία», όπως ακριβώς «ο πολιτισμός κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής»…
Εάν η Ρωσία ηττηθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας, αναπόφευκτα θα επέλθει η διάλυση της «ρωσικής αυτοκρατορίας», κάτι που θα χαιρετίσουν οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, είπε ο γνωστός και μη εξαιρετέος George Soros στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει πυροδοτήσει μία από τις πιο θανατηφόρες ευρωπαϊκές συγκρούσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Δύσης από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
«Οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ανυπομονούν να δουν τους Ρώσους να νικιούνται στην Ουκρανία γιατί θέλουν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους», είπε ο Soros.
«Αυτό σημαίνει ότι μια ουκρανική νίκη θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της ρωσικής αυτοκρατορίας.
Η Ρωσία δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Αυτό θα ήταν μια μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο».
Ο Soros είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν την Ουκρανία, αλλά και ότι ο πρόεδρος Joe Biden είχε προειδοποιήσει τον Ουκρανό Volodymyr Zelensky ότι υπάρχουν όρια και ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί.
Κατόπιν επεσήμανε πως ο ρωσικός στρατός είναι άσχημα καθοδηγούμενος, κακά εξοπλισμένος και με χαμηλό ηθικό, και γι’ αυτό ο πρόεδρος Vladimir Putin έχει στραφεί στην ομάδα μισθοφόρων Wagner για να εμποδίσει τον ουκρανικό στρατό.
Ο Soros είπε ότι το στοίχημα του Putin για την ομάδα μισθοφόρων Wagner, που ιδρύθηκε από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, φάνηκε να λειτούργησε βραχυπρόθεσμα.
«Το στοίχημα λειτούργησε», είπε ο Soros.
«Η Ουκρανία αντιμετώπισε μια στρατηγική επιλογή: είτε να βαλτώσει και να κρατήσει τη Wagner μακριά ή να δώσει στη Ρωσία μια νίκη προπαγάνδας και να διατηρήσει τους περιορισμένους πόρους της για μια αντεπίθεση».
Η Ουκρανία, είπε, έχει ένα στενό παράθυρο ευκαιριών την άνοιξη, μόλις πάρει τα όπλα που έχει υποσχεθεί η Δύση.
Για Erdogan
Ο Soros είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan «έχει κάνει κακοδιαχείριση στην τουρκική οικονομία».
«Η Τουρκία του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση χώρας καθώς επιδιώκει να έχει το πόδι και στα δύο στρατόπεδα.
Ο Erdogan εμπλέκεται ενεργά και με τις δύο πλευρές του ουκρανικού πολέμου αφού κατάφερε να καθιερωθεί ως -επιτήδειος- ουδέτερος διαμεσολαβητής μεταξύ τους.
Ο Erdogan έχει πολλά κοινά με τον Ινδό Μodi.
Όμως, ενώ ο Modi φαινόταν να είναι σταθερά καβαλάρης στη σέλα μέχρι πρόσφατα, ο Erdogan έχει κακοδιαχειριστεί την τουρκική οικονομία και έχει εκλογές τον Μάιο.
Όλες οι προσπάθειές του επικεντρώνονται στη νίκη.
Έχει πλησιάσει τον Putin, ο οποίος θα κάνει την Τουρκία κόμβο διανομής ρωσικού πετρελαίου, κάτι που θα του δώσει τα χρήματα που χρειάζεται για τις εκλογές.
Έχει επίσης γίνει πιο αυταρχικός.
Προσπαθεί να φυλακίσει τον ισχυρότερο αντίπαλό του, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, και να απαγορεύσει στο κουρδικό κόμμα να συμμετάσχει στις εκλογές.
Δεν θα μπορέσει όμως να σπάσει την παράδοση που επιτρέπει στα πολιτικά κόμματα να επιβλέπουν την καταμέτρηση των ψήφων.
Αυτό θα δυσκολέψει την παραποίηση των αποτελεσμάτων.
Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία στις αρχές του μήνα είναι μια τραγωδία.
Το σοκ μετατρέπεται σε οργή σε πολλές πληγείσες περιοχές λόγω της αργής αντίδρασης της κυβέρνησης και της επιθυμίας να ελέγξει όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις ΜΚΟ.
Αυτή δεν ήταν η μοίρα (σ.σ. o Εrdogan είπε πως για τον σεισμό έφταιγε η μοίρα).
Οι χαλαρές κατασκευαστικές πρακτικές της Τουρκίας και το μοντέλο ανάπτυξης του Erdogan με γνώμονα τις κατασκευές έκαναν τα πάντα χειρότερα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα είναι η διεξαγωγή εκλογών».
Για Κίνα
H «στενή σχέση του προέδροy Xi Jinping και με τον [Ρώσο πρόεδρο] Putin θα βλάψει τον πρώτο».
Πρόσθεσε ότι «ο Xi δεν θα παραμείνει στο αξίωμα για μια ζωή και όσο είναι στο αξίωμα, η Κίνα δεν θα γίνει η κυρίαρχη στρατιωτική και πολιτική δύναμη».
Για Ινδία…
Ο Ουγγροαμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος έχει ιδρύσει τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας για την προώθηση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, είπε ότι ο Modi «δεν είναι δημοκράτης», σημειώνοντας ότι «η υποκίνηση βίας κατά των μουσουλμάνων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την πολιτική άνοδό του».
Πρόσθεσε δε ότι η Ινδία «αγοράζει πολύ ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση και βγάζει πολλά χρήματα από αυτό».
Ωστόσο, «ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi θα αποδυναμωθεί από τα δεινά του μεγιστάνα των επιχειρήσεων και στενού συμμάχου Gautam Adani, «ανοίγοντας την πόρτα» σε μια δημοκρατική αναβίωση στη χώρα.
Ο 92χρονος δισεκατομμυριούχος και… φιλάνθρωπος είπε σε μια ομιλία του την Πέμπτη ότι ο Modi «θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις» ξένων επενδυτών και το κοινοβούλιο σχετικά με καταγγελίες για απάτη και χειραγώγηση μετοχών στη βιομηχανική αυτοκρατορία του Adani, σημειώνοντας ότι ο Modi μέχρι στιγμής μένει «σιωπηλός». σχετικά με το θέμα.
Ο Όμιλος Adani έχει τεθεί υπό σκληρό έλεγχο από τότε που η εταιρεία Hindenburg τον κατηγόρησε ότι εμπλέκεται επί δεκαετίες σε «χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη».
Ο όμιλος power-to-port αναγκάστηκε να προχωρήσει σε πώληση μετοχών 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού οι απώλειες που κατέγραψαν έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από τη μεριά του, ο Όμιλος Adani αρνήθηκε τις κατηγορίες και επιφυλάχθηκε νομικά.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Soros είπε: «Ο Modi και ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων Adani είναι στενοί σύμμαχοι, η μοίρα τους είναι συνυφασμένη.
«Η Adani Enterprises προσπάθησε να συγκεντρώσει κεφάλαια μέσω χρηματιστηρίου, αλλά απέτυχε.
Ο Adani κατηγορείται για χειραγώγηση μετοχών, με αποτέλεσμα η μετοχή του να καταρρεύσιε σαν τραπουλόχαρτο.
Ο Modi σιωπά για το θέμα, αλλά θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις ξένων επενδυτών και στο κοινοβούλιο».
Ο Soros, ο οποίος έχει γίνει σημαιοφόρος της φιλελεύθερης δημοκρατίας, προειδοποίησε ότι τα δεινά του Αdani θα «εξασθενίσουν σημαντικά τον αυταρχικό Modi» και «θα ανοίξουν την πόρτα για να πιέσουν για τις τόσο απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις».
Επίσης, προσέθεσε πως «Μπορεί να είμαι αφελής, αλλά περιμένω μια δημοκρατική παλινόρθωση στην Ινδία».
Ο Adani, ο οποίος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία έως ότου οι μετοχές της αυτοκρατορίας του κατέρρευσαν, υπήρξε μακροχρόνιος σύμμαχος του Modi ενώ από τότε που ανέλαβε ο πρωθυπουργός το 2014 έχει δει τον πλούτο του να αυξάνεται.
Στο κοινοβούλιο, βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν καταλάβει τη σχέση του Adani με τον Modi που εκτείνεται πίσω στις ημέρες του ως πρωθυπουργού της δυτικής πολιτείας Γκουτζαράτ.
Σε πρόσφατες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, μέλη της αντιπολίτευσης διέκοψαν τις ομιλίες με χλευαστικά άσματα (Modi Adani bhai bhai, δηλαδή ο Modi και ο Adani είναι αδέρφια).
Ορισμένοι αντίπαλοι του Modi έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την έκθεση των κεφαλαίων των φορολογουμένων στον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων μέσω των κρατικών ομίλων που είναι δανειστές ή επενδυτές.
Κλιματική αλλαγή
Ο Soros είπε επίσης στη διάσκεψη ότι «δύο συστήματα διακυβέρνησης εμπλέκονται σε έναν αγώνα για την παγκόσμια κυριαρχία», όπως ακριβώς «ο πολιτισμός, η ανθρωπότητα, κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».
«Ο πολιτισμός μας θα διαταραχθεί σοβαρά από την αύξηση της θερμοκρασίας που θα κάνει πολλά τμήματα του πλανήτη πρακτικά ακατάλληλα για να ζήσει κανείς».
Όπως σχολίασε, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αυτές δεν επαρκούν και δεν έχουν αρκετά αποτελέσματα φέρνοντας τον πλανήτη κοντά σε κρίσιμο σημείο.
Για το λόγο αυτό δήλωσε δεκτικός ακόμη και σε πειραματικές μεθόδους, πως η γεω-ηλιακή τεχνολογία που ουσιαστικά βασίζεται στην ιδέα της αλλοίωσης της ατμόσφαιρας της Γης με στόχο να μπορεί να αντανακλά περισσότερο ηλιακό φως πίσω στο διάστημα και να αυξήσει την ηλιακή ραδιενέργεια που διαχέεται.
Ουσιαστικά η πρόταση βασίζεται στη δημιουργία λευκών συννέφων που θα προσομοιώνουν την αντανάκλαση του φωτός που πετυχαίνουν οι πάγοι.