Η Βραζιλία “επιστρέφει” στη διεθνή σκηνή, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρός της Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, η οποία θα επικεντρωθεί κυρίως στην σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο 77χρονος ηγέτης ξεκίνησε την επίσκεψή του από την Σανγκάη, όπου παρευρέθηκε το πρωί στην τελετή διορισμού της αριστερής πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ (2011-2016) επικεφαλής της τράπεζας του οργανισμού αναδυόμενων αγορών Brics, τον οποίο απαρτίζουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Νότια Αφρική.
“Η εποχή κατά την οποία η Βραζιλία ήταν απούσα από τις μεγάλες παγκόσμιες αποφάσεις έχει παρέλθει. Επιστρέψαμε στη διεθνή σκηνή έπειτα από μια ανεξήγητη απουσία”, σημείωσε.
Ο Λούλα, εμβληματική μορφή της βραζιλιάνικης αριστεράς, δεσμεύτηκε να ξαναφέρει τη χώρα του “στην καρδιά της νέας παγκόσμιας γεωπολιτικής”, μετά την απομόνωση υπό τον προκάτοχό του της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρο.
Στην Σανγκάη, ο Λούλα αναμένεται στη συνέχεια να συναντήσει τον διευθυντή του μεγαλύτερου ομίλου κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων BYD και μετά να επισκεφθεί ερευνητικό κέντρο του κολοσσού υψηλής τεχνολογίας Huawei.
Κατά την συνάντησή του αύριο, Παρασκευή, με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, αναμένεται να συζητήσει κυρίως το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η Βραζιλία και η Κίνα δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο Λούλα ελπίζει να διαδραματίσει εκ νέου τον ρόλο μεσολαβητή, όπως κατά την δεύτερη θητεία του (2007-2010) όταν είχε συμβάλει στις συμφωνίες για τα πυρηνικά ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.
Η Κίνα από την πλευρά της βρίσκεται υπό αυξανόμενη διεθνή πίεση να ασκήσει επιρροή στη Μόσχα και να την οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πρόκειται για την τέταρτη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα που πραγματοποιεί ο Λούλα, ο οποίος άρχισε τον Ιανουάριο την τρίτη του θητεία στην προεδρία της Βραζιλίας, μετά τις δύο πρώτες από το 2003 ως το 2010.
– Πρόσκληση στον Σι –
“Θα ενισχύσουμε τη σχέση μας με την Κίνα”, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Βραζιλιάνος ηγέτης προτού αναχωρήσει για την Κίνα.
“Θα προσκαλέσω τον Σι Τζινπίνγκ να έρθει στη Βραζιλία για μια διμερή σύνοδο, για να του γνωρίσω τη χώρα και να του δείξω τα σχέδια για τα οποία μας ενδιαφέρουν οι κινεζικές επενδύσεις”, πρόσθεσε.
Τον Οκτώβριο, ο BYD ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να εγκαταστήσει εργοστάσιο στην Μπαΐα, στη βόρεια Βραζιλία. Ο κινεζικός όμιλος κατασκευάζει ήδη ηλεκτρικά λεωφορεία και αυτοκίνητα στη χώρα για την αγορά της Λατινικής Αμερικής.
Η Βραζιλία είναι σημαντική αγορά για την Huawei, η οποία βρήκε εκεί διέξοδο μετά την απαγόρευση στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται μαζί της.
Η Κίνα είναι εξάλλου η βασική εξαγωγική αγορά της Βραζιλίας από την οποία αγοράζει ετησίως σόγια, βοδινό κρέας και σιδηρομετάλλευμα αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η επίσκεψη του Λούλα είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 25 ως 31 Μαρτίου, αλλά οι γιατροί του συνέστησαν να την αναβάλει λόγω “ελαφράς πνευμονίας” από την οποία έχει τώρα αναρρώσει.
Κατά την επίσκεψή του θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διεθνούς πολιτικής: η οικονομική πτυχή καλύφθηκε τις ημέρες που προβλεπόταν αρχικά να γίνει η επίσκεψη, όταν πάνω από 500 Βραζιλιάνοι επικεφαλής επιχειρήσεων –η πλειονότητα των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα– μετέβησαν στην ασιατική χώρα.
Πάνω από 20 συμφωνίες συνεργασίας υπεγράφησαν. Η μία από αυτές επιτρέπει οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες να γίνονται στα δικά τους νομίσματα, χωρίς τη χρήση δολαρίου ΗΠΑ.
Οι συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, με τις εξαγωγές της Βραζιλίας προς την Κίνα να ανέρχονται σε 89,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Προτού επιστρέψει στη Βραζιλία, ο Λούλα θα μεταβεί το Σάββατο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη μιας μέρας.