Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ, με σηκωμένη τη γροθιά στον αέρα και το αίμα να τρέχει στο πρόσωπό του, ενώ απομακρύνεται από τις Μυστικές Υπηρεσίες δεν θα μείνει απλά στην ιστορία, αλλά όπως όλα δείχνουν θα γράψει και τη δικιά της.

Όπως επισημαίνει σε άμεση ανάλυσή του το BBC, η συγκλονιστική αυτή πράξη πολιτικής βίας θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στην εκστρατεία.

Τραμπ: «Ο μαχητής που χρειάζεται η Αμερική;»

Η ανάρτηση του γιου του Ντόναλντ Τραμπ, Ερικ, λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πατέρα του, μαρτυρά τη σημασία που θα διαδραματίσει η επίθεση στην προεκλογικό αγώνα.

Ο γιος του Τραμπ -σημειώνει το BBC- φρόντισε να περάσει το πολιτικό μήνυμα εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες ανεβάζοντας την φωτογραφία του πατέρα του με τα αίματα στο πρόσωπο και την γροθιά υψωμένη.

«Αυτός είναι ο μαχητής που χρειάζεται η Αμερική», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο, εμφανίστηκε στην τηλεόραση λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του αντιπάλου του, τονίζοντας πως στην Αμερική δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία σαν αυτή.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του και για πρώτη φορά από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τον αποκάλεσε με το μικρό του όνομα («Ντοναλντ»).

Απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Σταματούν οι επιθέσεις, αρχίζει η καταδίκη

Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν σταμάτησε όλες τις πολιτικές δηλώσεις και πλέον αλλάζει όλες τις τηλεοπτικές του διαφημίσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πιστεύοντας ξεκάθαρα ότι είναι ακατάλληλο να επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ αυτή τη στιγμή και να επικεντρωθεί στην καταδίκη του τι συνέβη.

Πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα συμφωνούν στο ότι η βία δεν έχει θέση σε μια Δημοκρατία.

Οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον έσπευσαν να καταγγείλουν τη βία και δήλωσαν ανακουφισμένοι για το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Ωστόσο, ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους και υποστηρικτές του Τραμπ κατηγορούν ήδη τον Μπάιντεν για τη βία, με έναν Ρεπουμπλικανό βουλευτή να… ρίχνει τα βέλη του στον πρόεδρο για «υποκίνηση σε δολοφονία» σε μια ανάρτησή του στο X.

«Δείχνουν» τον Μπάιντεν

Ο γερουσιαστής Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, ο οποίος είναι στη λίστα με τα φαβορί για αντιπρόεδρος υποψήφιος του Τραμπ, επισήμανε πως η ρητορική της εκστρατείας Μπάιντεν οδήγησε άμεσα σε αυτό το περιστατικό.

Παρόμοια επιχειρηματολογία υιοθετούν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι.

«Ήδη μπορούμε να δούμε τις γραμμές μάχης να χαράσσονται σε αυτό που μπορεί να γίνει ένας πολύ άσχημος αγώνας για ένα βαθιά σοκαριστικό περιστατικό», αναφέρει το BBC.

Άλλωστε ήδη αναδιαμορφώνει την προεκλογική εκστρατεία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ