Στα 140 εκατομμύρια ευρώ το τίμημα για τον εκδοτικό κολοσσό του Τζον Ελκάν – Ο Θοδωρής Κυριακού χτίζει έναν «ευρωπαϊκό πρωταθλητή» στα media, ενώ στο βάθος του «deal» εμφανίζεται και η ιστορική La Stampa
Η ΠΥΘΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ
Σε τροχιά οριστικής συμφωνίας μπαίνει η εντυπωσιακή επέκταση του Ομίλου Antenna στην ιταλική αγορά, με τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της La Repubblica να βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία. Ο επικεφαλής του ομίλου, Θοδωρής Κυριακού, επιδιώκει μια κίνηση-ματ που θα αλλάξει τις ισορροπίες στον ευρωπαϊκό χάρτη των μέσων ενημέρωσης, αποκτώντας το πακέτο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Gedi (ιδιοκτησίας John Elkann). Το τίμημα της συμφωνίας αγγίζει τα 140 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την ιστορική εφημερίδα, τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς και μια ισχυρή πλατφόρμα podcast.
Ο Θοδωρής Κυριακού είχε πρόσφατα κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με τον Ιταλό υφυπουργό Ενημέρωσης, Alberto Barachini, κατά την οποία υπογράμμισε ότι η παρουσία στην Ιταλία αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον Antenna. Ο Έλληνας επιχειρηματίας δεσμεύτηκε για τη διατήρηση του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας, τονίζοντας μάλιστα ότι η διοίκηση θα παραμείνει σε ιταλικά χέρια. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η παραμονή του Mario Orfeo στη διεύθυνση της La Repubblica, διασφαλίζοντας τη συνέχεια στη δημοσιογραφική ταυτότητα του μέσου.
Το σενάριο για τη La Stampa και οι αντιδράσεις των δημοσιογράφων
Η επέκταση του Antenna μπορεί να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης και της La Stampa στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Αν και εξετάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο πώλησης της εφημερίδας του Τορίνο σε Ιταλό επενδυτή, ο Θοδωρής Κυριακού παραμονεύει, έτοιμος να εντάξει και αυτόν τον ιστορικό τίτλο στο οικοσύστημα του Antenna, δημιουργώντας έναν «ευρωπαϊκό πρωταθλητή» στα media με πολυκαναλική παρουσία.
Την ίδια ώρα, το κλίμα στις αίθουσες σύνταξης είναι φορτισμένο. Εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της La Repubblica και της La Stampa εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική στον Τζον Ελκάν, κατηγορώντας τον ότι εγκατέλειψε τα μέσα του και απέτυχε να στηρίξει την ψηφιακή μετάβαση. Παρότι οι εργαζόμενοι δεν παρεμβαίνουν στην επιλογή του νέου ιδιοκτήτη, ζητούν από τον Θοδωρή Κυριακού σαφείς εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας και τη διατήρηση της παραδοσιακής γραμμής των εφημερίδων. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται προς τα τέλη Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας την πιο ηχηρή επέκταση ελληνικού μιντιακού ομίλου στην ευρωπαϊκή σκηνή τα τελευταία χρόνια.