Του Νίκου Λακόπουλου
Παρά τις προσπάθειες ορισμένων αναλυτών δημοσκοπήσεων να βγάζουν τη Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα με διαφορά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν και νέα πτώση της κυβέρνησης που φλερτάρει πια με αυτό είπε ο Γιώργος Κύρτσος και διαγράφηκε: ο Μητσοτάκης θα ηττηθεί στις εκλογ΄ές -αν συνεχίσει έτσι.
Η τελευταία δημοσκόπηση -της Alco για το Open- έδειξε μονοψήφια διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που σημαίνει πως αν η διαφορά πέσει στο κάτω από 8% είναι πιθανό η κυβέρνηση να είναι δεύτερο κόμμα.
Η διαφορά μειώθηκε 1,9 μονάδες μέσα σε δύο μήνες και τα δύσκολα τώρα έρχονται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ψάχνει να βρει τρακοσάρια για να αγοράσει δημοφιλία, αλλά οι οικονομικοί υπουργοί του είναι σαφείς όταν λένε «πρέπει να μαζευόμαστε».
Το 76% δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και η μείωση του ΕΝΦΙΑ βοήθησαν καθόλου ή λίγο την οικογένεια αλλά το 31,8% δηλώνει πως θα ψηφίσει την Νέα Δημοκρατία, έναντι 22,2% που θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι μια μεγάλη διαφορά -όπως επιχειρούν να εμφανίσουν όσοι με αυθαίρετες αναγωγές- με μάλλον δεδομένο πως μπροστά στις κ΄άλπες οι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση -που θα αυξηθούν ως τότε- θα πρέπει να ψηφίσουν ένα κόμμα που απέτυχε σε όλα τα πεδία: π.χ. το 81% δηλώνει απογοητευμένο από τη λειτουργία του κράτους κατά την κακοκαιρία «Ελπίδα».
Τι θέλει να πει ο Άδωνις;
Είναι η στιγμή που ο Άδωνις Γεωργιάδης βλέπει τον κίνδυνο και βγαίνει στα κεραμίδια για να πει αυτό πως θα είναι «πραξικόπημα» να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα -θεωρώντας βέβαιο πως αυτό θα είναι η Νέα Δημοκρατία.
Στην καλύτερη περίπτωση όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε σαφές πως δεν πρόκειται να συνεργασθεί μαζί του κι ας…πάρει τον Βελόπουλο.
Αυτό όμως σημαίνει πως τα δύο κόμματα να έχουν τουλάχιστο 151 ΄έδρες, ενώ το πιθανότερο είναι -όπως φοβάται ο Άδωνις Γεωργιάδης- στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική να μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Κινάλ με ή χωρίς την συμμετοχή του Mέρα 25.
Αυτό θα είναι και το ζητούμενο των εκλογών που δεν θα είναι το τέλος, αλλά η αρχή εξελίξεων. Με ένα ακόμα τουίτ ο Γιώγος Κ΄ύρτσος φαίνεται να το διασκεδ΄άζει:
‘Σπάω πλάκα με αυτούς που λένε ότι πικράθηκα επειδή ο Μητσοτάκης δεν θα με έβαζε ξανά στην Ευρωλίστα. Με τέτοια πολιτική ρευστότητα, αδύνατος ο σχεδιασμός 2024-25. Όμως ο Μητσοτάκης δεν θα είναι αρχηγός για να ορίσει την ευρωλίστα. Οπότε καταρρέει και η επιχειρηματολογία τους».
H έκπτωση ενός πρίγκηπα που έγινε μονάρχης
Όπως πολύ σωστά φοβάται ο ¨Αδωνις Γεωργιάδης σε όλα τα σενάρια όπου ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση -προοδευτική κυβέρνηση, κυβέρνηση σωτηρία ή ακόμα και κυβέρνηση τεχνοκρατών- ο Κυριάκος Μητσοτάκης απουσιάζει.
Ίσως γι’ αυτό είναι τόσο νευρικός: διέγραψε έναν ευρωβουλευτή -χωρίς καν να αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος και επέλεξε να στραφεί από το εξωτερικό -πράγμα απαράδεκτο- για να καταγγείλει τον πολιτικό του αντίπαλο ως… κίνδυνο για την δημοκρατία – ενώ την απειλεί ο ίδιος.
Διασύρει την χώρα του με τριτοκοσμικές πρακτικές σε ό, τι αφορά τον τύπο και την δικαιοσύνη, σπαταλά τα λεφτά του πολίτη για να αγοράσει δημοφιλία, εκμαυλίζει τους ψηφοφόρους και ετοιμάζεται να δώσει τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης σε μερικές οικογένειες.
Με λίγα λόγια -όπως είπε καθαρά ο Γ. Κύρτσος- οδηγεί την Ελλάδα σε νέα κρίση. Πιθανόν όμως η διαγραφή αυτή να είναι η αρχή του τέλους του αν βρεθεί απέναντι όχι πια στην αντιπολίτευση, αλλά στο ίδιο το κόμμα του -που θα αντιδράσει -ιδιαίτερα αν αντιληφθεί πως ο «Μωυσής» δεν οδηγεί την παράταξη σε νέα εκλογική νίκη.
Μάλλον προς το… 25% την οδηγεί, όπως είπε ο διαγραφείς ευρωβουλευτής και στα πιθανά σενάρια για το μέλλον θα πρέπει να προσθέσουμε και το ενδεχόμενο -που προτείνει ευθέως ο Γ. Κύρτσος- να αποσυρθεί -΄ή να τον αποσύρουν πριν τις εκλογές.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης του στέρησε την ελπίδα να παραμείνει πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση ΝΔ-Κινάλ, όπως άλλοτε. Ο Κύρτσος τον αποκαθήλωσε μιλώντας για ένα αλαζονικό «αφεντικό» που καπέλωσε κόμμα και κυβέρνηση και αποτελεί κίνδυνο -όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας- για την δημοκρατία.
Δεκάξι μήνες είναι πολλοί για να τους διανύσει μια κυβέρνηση που καταρρέει και βρίσκεται σε σύγχυση με ένα πρωθυπουργό υπό προθεσμία που έχει χάσει την αποδοχή που είχε μέσα σε λίγους μήνες.
Δεν θα είναι οι εκλογές, αλλά η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που θα βλάψουν την ελληνική οικονομία. Ο έκπτωτος μονάρχης μάλλον θα πρέπει να πάει όσο πιο γρήγορα μπορεί στις εκλογές -που θα χάσει. Αλλιώς, όπως έλεγε ένας υπουργός μιας άλλης κυβέρνησης ενός άλλου έκπτωτου «θα μας πάρουν με τις πέτρες».