Ηχηρή παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή για «συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα»

Αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μιλά στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που συνεδριάζει σήμερα, Σάββατο, στον απόηχο των σκληρών αντιπαραθέσεων που ακολούθησαν μετά τις ευρωεκλογές.

Απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη βρίσκονται οι «87» της Κεντρικής Επιτροπής που ενόψει της σημερινής συνεδρίασης έθεσαν ζήτημα δημοψηφισμάτων, ζητώντας τη διεξαγωγή τους στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.

«Αυτή η Κεντρική Επιτροπή μοιάζει στα μάτια μου με μία γέφυρα, που αν είμαστε ενωμένοι, θα ενώνει το κόμμα, που οφείλει τώρα να λειτουργήσει ως ηγέτιδα του προοδευτικού χώρου», είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

Όπως τόνισε, «κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλήσεις, αλλά αυτές θα γίνουν με διαφάνεια. Οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, για μένα θα ήταν ανήθικο». «Το να ζευγαρώσεις τον τράγο με έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις, θα ήταν ο τραγέλαφος», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας πάντως δεν εγκρίθηκε ομόφωνα στην προχθεσινή συνεδρίαση αφού επτά μέλη του οργάνου την καταψήφισαν, όπως διέρρευσαν οι ίδιοι. Είναι δε επτά από τα 87 στελέχη της Κ.Ε. που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υπογράψει επιστολή προς τον πρόεδρο του κόμματος.

Παρότι ο κ. Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία, κατέβασε τους τόνους και προσπάθησε να δημιουργήσει συναινετικό κλίμα, εντούτοις στην συνεδρίαση δέχθηκε κριτική για τις επιλογές του την προεκλογική περίοδο, που αναμένεται να επαναληφθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα. Είμαι στην διάθεση σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε», ανέφερε στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Κασσελάκης. Επιπλέον για το κρίσιμο θέμα των συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς εκτίμησε ότι “μπορούν να αναζητηθούν κοινά πεδία για νομοθετική συνεργασία με άλλα κόμματα κυρίως με το ΠΑΣΟΚ”, θέμα για το οποίο υπήρξε ομοφωνία. Πρόθεση πάντως του κ. Κασσελάκη είναι να επισπευστεί το καταστατικό συνέδριο και να πραγματοποιηθεί ακόμη και στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η έκταση της κριτικής που θα ασκηθεί, κυρίως σε ότι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα και τις επιλογές του προέδρου του κόμματος. Σημειώνεται ότι μία σειρά στελεχών έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, πρόταση που αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει εισέλθει σε διαδικασία επιβεβαίωσης ή αλλαγής της ηγεσίας.

«Αντιλαμβάνομαι από τις τοποθετήσεις πολλών από εσάς, πολλών βουλευτών μας, πολλών περιφερειακών στελεχών μας και απλών μελών ότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 28% και κατέστη πλέον σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, αλλά ταυτόχρονα πηγάζει μια επιθυμία που μοιάζει με πολιτικό σύνθημα: «Βρείτε τα, για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται», σημείωσε. «Ωστόσο σοβαρή πολιτική δεν μπορεί δυστυχώς να είναι ο κατάλογος των επιθυμιών μας. Είναι πάντα πιο πολύπλοκο», πρόσθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω γιατί επιμένω τόσο στην σταδιακή και «από κάτω προς τα πάνω» σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.

Διότι πρώτον, ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν.

Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά.

Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%.

Διότι δεύτερον, τέτοια εγχειρήματα έχουν ως προαπαιτούμενο την επίτευξη μέγιστης ψυχικής και πολιτικής ενότητας σε επίπεδο μελών, ψηφοφόρων, εκπροσώπων σε συλλογικούς φορείς και βουλευτών. Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι στην ελληνική Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χειροκροτούν πια συχνά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τούμπαλιν.

Και τρίτον, διότι πρέπει πρώτα να έχει σχηματιστεί και δοκιμαστεί μια κρίσιμη πολιτική μάζα ακηδεμόνευτη, που δεν την κρατά κανείς από πουθενά. Αυτή θα είναι έτοιμη για ένα προγραμματικό κοινωνικό συμβόλαιο, μακράς πνοής, που θα επικρατεί του νεοφιλελευθερισμού όχι μόνο στο επίπεδο των διακηρύξεων και των καλών προθέσεων, αλλά και σε μελέτες, επεξεργασία, κοστολόγηση, αξιοπιστία, εφευρετικότητα, αξιοποίηση της επιστήμης και της έρευνας κι έτσι θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Με όλο το ταλέντο αυτού του λαού, κι αυτού που είναι εδώ και του ξενιτεμένου, να τίθεται στην υπηρεσία της αλλαγής προς την πρόοδο.

Θα πείτε ναι, αλλά έτσι πάει πολύ μακριά η βαλίτσα; Πράγματι, αλλά αν δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε θα καταλήξουμε σε μια πασαρέλα προσώπων, άνευ νοήματος. Σκεφτείτε το, σας παρακαλώ.

Για παράδειγμα: φέραμε δύο προτάσεις νόμου και μία στοχευμένη δέσμη μέτρων για τους αγρότες, που ήταν καλά επεξεργασμένες και πλήρως κοστολογημένες, οι οποίες ακόμη και χωρίς χρήματα για να τις προβάλλουμε επαρκώς, παρήγαγαν αποτέλεσμα. Απαιτήσαμε και απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη να τις φέρει στην Βουλή για συζήτηση κι αυτός κρύβεται! Κάπως έτσι τον κοντύναμε ήδη στο 28% κι έπεται συνέχεια…

Γιατί το χρήμα μπορεί να κερδίσει την αλήθεια μία και δύο φορές. Αλλά δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα ιστορικό προηγούμενο που οι ψεύτες κέρδισαν για τρίτη φορά την κοινωνία, ιδίως όταν απέναντί τους συνάντησαν μία αξιόπιστη πρόταση που κατοχυρώνει τα συμφέροντα των πολλών και περιστέλλει την αντικοινωνική δράση των κάθε λογής συμφερόντων που κινούν τις ηγεσίες- μαριονέττες.

Το ξέρετε ότι δεν ήμουν, δεν είμαι και δεν θα γίνω ποτέ δέσμιος οποιουδήποτε συμφέροντος».

Στην συνεδρίαση θα συζητηθεί και το ζήτημα εφημερίδας “Αυγή” που σχετίζεται με τα οικονομικά του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης το μεσημέρι της Παρασκευής επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας όπου είχε εκτεταμένη συζήτηση με τους εργαζόμενους για τις προοπτικές βιωσιμότητας του συγκροτήματος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η επιστροφή του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπόθεση με το 1,3 εκατ. ευρώ

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Τον...

72% ο Στέφανος Κασσελάκης σε γκάλοπ του διαδικτύου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Δεύτερος ο Πολάκης

Η Πυθία καταγράφειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είναι...