Ηχηρή παρέμβαση από τον Λαβρόφ: «Γάλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ή μισθοφόροι θα αποτελούν νόμιμο στόχο για μας»

Ως «νόμιμοι στόχοι» θα αντιμετωπίζονται Γάλλοι εκπαιδευτές σε ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε τα παραπάνω κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Ζαν Κλοντ Γκακοσό.

«Σε ό,τι αφορά τους Γάλλους εκπαιδευτές, πιστεύω πως βρίσκονται ήδη σε ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό που πιθανόν να αναπτύξει το Παρίσι για να εκπαιδεύσει τα ουκρανικά στρατεύματα. «Ανεξάρτητα από το πώς ενεργούν, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ή οι μισθοφόροι αποτελούν νόμιμο στόχο για τις ένοπλες δυνάμεις μας».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αναφέρει ότι το προσωπικό «που εκπαιδεύει τα στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου δεν έχει καμία ασυλία, και δεν έχει σημασία εάν είναι Γάλλοι ή όχι».

Ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε υπογράψει έγγραφα που επιτρέπουν στους Γάλλους εκπαιδευτές στρατιωτικούς να έχουν πρόσβαση στα ουκρανικά κέντρα εκπαίδευσης σύντομα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα σχολιάσει «φήμες ή αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν». Είπε ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την υποστήριξη της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 80η επέτειο της D-day αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Σημειώνεται πως επισήμως η Γαλλία δεν διαθέτει στρατιωτικούς που να υποστηρίζουν ή να εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει αναφερθεί πολλές φορές στο ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων για να βοηθήσουν το Κίεβο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των συμμάχων της χώρας του αλλά και την οργή της Ρωσίας.

Το σχέδιο δημιουργίας ευρωπαϊκού συνασπισμού στρατιωτικών εκπαιδευτών για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που επιθυμεί η Γαλλία, είναι υπό συζήτηση μεταξύ Ευρωπαίων, αλλά ακόμη μένει δρόμος μέχρι την οριστικοποίησή του.

Στο μεταξύ, πολλές είναι οι χώρες που ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις αυτού του σχεδίου και για την αντίδραση της Μόσχας στην περίπτωση εφαρμογής του.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ