Ζαχάροβα: Η συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ-Ουκρανίας δεν είναι παρά μια «κόλλα χαρτί»

Ησυμφωνία ασφαλείας που υπεγράφη την Πέμπτη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία είναι μια απλή «κόλλα χαρτί» χωρίς πραγματική δεσμευτική αξία, τονίζει η Ρωσία.

«Το γεγονός είναι πως (αυτές οι συμφωνίες) δεν είναι παρά κόλλες χαρτί […] Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι τίποτα, δεν έχουν καμία νομική αξία», τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ουκρανία υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνίες ασφαλείας με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, αφού είχε κάνει το ίδιο και με πολλές άλλες δυτικές χώρες τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βρετανία.

Τα έγγραφα αυτά είναι ουσιαστικά υποσχέσεις των χωρών αυτών ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη μακροπρόθεσμα προκειμένου το Κίεβο να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, τα έγγραφα αυτά έχουν σκοπό κυρίως να «δείξουν στους πολίτες που έμειναν στην Ουκρανία […] πως η παγκόσμια κοινότητα θα είναι πάντα μαζί τους». «Στην πραγματικότητα, ξεφορτώνονται κάθε ευθύνη για το μέλλον της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε από την πλευρά του χθες πως η δεκαετής συμφωνία που υπεγράφη με τις ΗΠΑ «ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Αναμένεται επίσης «να συμβάλει στο να αποτραπεί και να αντιμετωπιστεί κάθε μελλοντική επίθεση», σύμφωνα με τη διατύπωση του κειμένου.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε θερμά τον Τζο Μπάιντεν για τη συμφωνία, την οποία περιέγραψε ως τη «σημαντικότερη» που έχει επιτευχθεί για την Ουκρανία μετά την ανεξαρτησία της χώρας του το 1991.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ