Ε.Ε.: Η Ελλάδα 9η σε δαπάνες για τρόφιμα!

Πάνω από 1,035 δισ. ευρώ (που ισοδυναμεί με το 7,1% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε.) δαπάνησαν τα νοικοκυριά στην Ευρώπη για «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά», σύμφωνα με τη Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το έτος 2021, η δαπάνη αυτή αντιπροσωπεύει μερίδιο 14,3% επί των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών, ενώ σε σύγκριση με το 2020 (μερίδιο 14,8%) παρουσιάζεται μειωμένη κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση με την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων αλλά και σε πολλές περιπτώσεις με πολύμηνες καραντίνες. Τα στοιχεία αναμένεται να εμφανιστούν δυσμενέστερα τα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, μία περίοδο κατά την οποία τα περισσότερα νοικοκυριά περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, καθώς η τιμή τους έχει εκτοξευθεί μέσα σε ενάμιση χρόνο κατά σχεδόν 30% με 40%, κάνοντάς τα απλησίαστα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τα υψηλότερα μερίδια δαπανών στον κλάδο «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» καταγράφηκαν στη Ρουμανία (24,8%), στη Λιθουανία (20,4%), στη Βουλγαρία (20,1%), στην Εσθονία (19,9%), στην Πολωνία και τη Σλοβακία (19,6%). Η Ελλάδα κατέλαβε την ένατη θέση στη σχετική κατάταξη των χωρών-μελών της Ε.Ε. με ποσοστό περίπου 18%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (8,3%), στο Λουξεμβούργο (9,0%), στην Αυστρία (10,9%), στη Δανία και τη Γερμανία (από 11,8%). Σε σύγκριση με το 2020, το μερίδιο της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών για τρόφιμα μειώθηκε σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., εκτός από την Πολωνία και τη Σλοβακία, όπου αυξήθηκε (κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες). Οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (-1,7 π.μ.), στη Λιθουανία (-1,4 π.μ.) και την Κροατία, την Εσθονία και τη Σλοβενία (-1,3 ποσοστιαίες μονάδες).

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις