Εφιαλτικές εκτιμήσεις για «μαύρο» ρεκόρ του πληθωρισμού και τον Μάρτιο: Αναμένεται πάνω από 8%

Νέο ρεκόρ αναμένεται να καταρρίψει αυτόν τον μήνα ο τιμάριθμος λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους και του αντίκτυπου στην ακρίβεια που ζουν καθημερινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από τις πρώτες τιμοληψίες της αγοράς φαίνεται ότι ο γενικός δείκτης τιμών θα επιταχυνθεί εκ νέου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή από 7,2% τον περασμένο Φεβρουάριο θα ξεπεράσει το 8%, ίσως και να φτάσει το 8,5% όπως προβλέπουν κάποιες αναλύσεις.

Πέρα από το πού θα “κάτσει” ο δείκτης τιμών, το σίγουρο είναι ότι μήνα με τον μήνα η κατάσταση στην πραγματική οικονομία χειροτερεύει. Πλέον, θεωρείται αμφίβολη η επάρκεια αντισταθμιστικών μέτρων 1,1 δισ. ευρώ, ενώ καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για παράταση και επέκτασή τους.

Με τις τιμές του πετρελαίου τον Μάρτιο να βρίσκονται σταθερά πάνω από 110 $ το βαρέλι, του φυσικού αερίου πάνω από τα 120 € την κιλοβατώρα και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να προκαλεί ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές, θεωρείται βέβαιο ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός (λόγω της υψηλής στάθμισής του) θα σπρώξει τον γενικό δείκτη τιμών σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα αυτόν τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο καταγράφηκαν ετήσιες αυξήσεις 78,5% στο φυσικό αέριο, 71,4% στο ηλεκτρικό ρεύμα, 41,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 23,2% στα καύσιμα και λιπαντικά. Και αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η πολύ μεγάλη επίπτωση που έχει το ενεργειακό κόστος στον τιμάριθμο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε μεγάλες ανατιμήσεις στα κρέατα, στα νωπά ψάρια, στα φρέσκα φρούτα και στα λαχανικά, το ψωμί και τα είδη που έχουν ως βασικό συστατικό τα δημητριακά. Ειδικά τα σιτηρά αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεδομένου ότι η Ευρώπη εισάγει το 30% αυτών από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Από αυτές τις δύο παραμέτρους, δηλαδή το ενεργειακό κόστος και ανατιμήσεις στα σιτηρά θα εξαρτηθεί η επίπτωση στον πληθωρισμό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται μια επιβάρυνση της τάξης του 1% -2%. Προς το παρόν, ο ετήσιος πληθωρισμός υπολογίζεται για την Ελλάδα στο 4% – 5% με διατήρηση των πιέσεων και το 2023 με κάποιες εκτιμήσεις όμως να το ανεβάζουν πολύ υψηλότερα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η έκθεση που εκπόνησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής παρουσιάζει δυο σενάρια για το εφετινό πληθωρισμό: Το δυσμενές που κάνει λόγο για 11,01% και το ήπιο με πρόβλεψη 7,43%.

Όλες οι ενδείξεις, λοιπόν, συγκλίνουν στο ότι απαιτείται περαιτέρω στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ακόμα και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ακόμα και στο 6%, δεν θα επιφέρει καμία ουσιαστική διαφορά αφού το επιπλέον όφελος θα “ροκανιστεί” από τον πληθωρισμό.

Ως αντίβαρο για την ανάπτυξη η κυβέρνηση “ποντάρει” στις τουριστικές εισπράξεις, αν και το στοίχημα που θα είναι δύσκολο να κερδηθεί εφέτος. Στην καλύτερη περίπτωση ο πληθωρισμός θα έχει ροκανίσει σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων που θα θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Οπότε αυτοί δεν αποκλείεται να ξοδέψουν λιγότερα στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει έμμεση επίπτωση στα έσοδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...