Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), ανοίγοντας έτσι την πόρτα για να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις με τα κράτη της ΕΕ και την Επιτροπή.
Η σχετική απόφαση ελήφθη με 499 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 93 αποχές, καθιστώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «το πρώτο κοινοβούλιο στον κόσμο που ψήφισε για μια συνολική ρύθμιση για την ΑΙ» τόνισε ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν.
Στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία έχει ήδη ανακηρύξει αυτόν τον κανονισμό ως μία από τις προτεραιότητές της.
Το αργότερο μέχρι το 2026, αλλά ίσως και νωρίτερα, η Ευρώπη αναμένεται να γίνει η πρώτη περιοχή στον κόσμο που θα έχει σε ισχύ πρότυπα που ρυθμίζουν την τεχνητή νοημοσύνη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει επίσης να απαγορεύσει τις «παρεμβατικές και μεροληπτικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης», ειδικά τα βιομετρικά συστήματα ταυτοποίησης, την κατηγοριοποίηση με βάση ευαίσθητα χαρακτηριστικά όπως το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή τον πολιτικό προσανατολισμό. Προβλέπει επίσης την άσκηση βέτο στην προληπτική αστυνομική επιτήρηση για την αξιολόγηση του κινδύνου ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων να διαπράξει ένα έγκλημα ή αδίκημα (με βάση το προφίλ, την τοποθεσία των εν λόγω ατόμων ή το εγκληματικό παρελθόν τους), καθώς και συστήματα αναγνώρισης συναισθημάτων.
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που είναι ικανά να δημιουργούν νέο πρωτότυπο περιεχόμενο ήχου, κειμένου ή εικόνας από την παρατήρηση άλλων δεδομένων – όπως το ChatGPT, ήταν ελάχιστα γνωστά όταν ελήφθησαν τα πρώτα νομοθετικά βήματα, αλλά τώρα είναι στο μυαλό όλων, συμπεριλαμβανομένων των δημιουργών του, πολλών εκ των οποίων είναι ένθερμοι υποστηρικτές μιας σαφούς οριοθέτησης της χρήσης του.
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ψηφιακό Χώρο και τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης ενός κανονιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη επειδή, όπως είπε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιτρέπει «δημιουργία εμπιστοσύνης και ασφάλειας δικαίου».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Μπρετόν θεώρησε ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος «που είναι πιο ικανή να εφαρμόσει αυτόν τον κανονισμό με ισορροπημένο, διαφανή και αναλογικό τρόπο».
«Έχουμε τη δυνατότητα να καθιερώσουμε σταδιακά ένα παγκόσμιο πρότυπο», πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος « Βασίζομαι στην επόμενη ισπανική Προεδρία της ΕΕ που θα εργαστεί πάνω σε αυτό το σπουδαίο θέμα για να επιτύχουμε ένα τελικό κείμενο στο τέλος του έτους», τόνισε.
Κοινοτικές πηγές αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι δεν θα είναι εύκολο να συμβιβαστεί το όραμα που επικεντρώνεται περισσότερο στην εθνική ασφάλεια των κρατών με αυτό της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Αλλά δηλώνουν επίσης ότι η βασική ιδέα είναι ότι ούτε η Ευρώπη ούτε κανείς άλλος, έχει την πολυτέλεια να μην ρυθμίσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.