Ευρωεκλογές: Στις κάλπες πηγαίνουν σήμερα 400 εκατ. πολίτες της ΕΕ

Ξεκινούν οι ευρωεκλογές από σήμερα Πέμπτη η Ευρώπη με περίπου 400 εκατομμύρια ψηφοφόρους να «προσέρχονται» στις κάλπες για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία στις ευρωεκλογές για την εκλογή των μελών στο ευρωκοινοβούλιο ξεκινά σήμερα 6 Ιουνίου με τους Ολλανδούς να είναι οι πρώτοι που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Θα ακολουθήσουν οι Ιρλανδοί την Παρασκευή 7 Ιουνίου και την ημέρα αργότερα, το Σάββατο, οι εκλογείς σε Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία. Η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ιταλία ψηφίζουν για δύο ημέρες στις 7-8 Ιουνίου και στις 8-9 Ιουνίου αντίστοιχα. Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει δύο έδρες, στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες εκλέγεται κάθε 5 χρόνια με άμεσες, γενικές εκλογές. Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου συνέρχεται για μια εβδομάδα κάθε μήνα στο Στρασβούργο, ενώ οι συνεδριάσεις των επιτροπών καθώς και οι έκτακτες σύνοδοι πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Από το 1979, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για την περίοδο των 5 ετών.

ευρωεκλογές
ευρωεκλογές

Ευρωεκλογές: 720 Ευρωβουλευτές

Στις προσεχείς ευρωεκλογές θα εκλεγούν συνολικά 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία με το σύνολό τους να μην μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον πρόεδρο. Πρόεδρος από τον Ιανουάριο του 2022 είναι η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Γερμανία αναμένεται να εκλέξει 96 βουλευτές, η Γαλλία 81, η Ιταλία 76, η Ισπανία 61, η Πολωνία 53, η Ρουμανία 33, η Ολλανδία 31, το Βέλγιο 22, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Σουηδία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία από 21, η Αυστρία 20, η Βουλγαρία 17, η Δανία, η Φινλανδία και η Σλοβακία 15, η Ιρλανία 14, η Κροατία 12, η Λιθουανία 11, η Σλοβενία 9, η Εσθονία 7, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα 6. Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών από οποιαδήποτε χώρα είναι 6 και ο μεγαλύτερος 96.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στη νομοθετική διαδικασία, καταρτίζει και εγκρίνει τον κοινοτικό προϋπολογισμό και ασκεί έλεγχο στη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα elections.europa.eu οι ευρωβουλευτές μαζί με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ διαμορφώνουν και αποφασίζουν για νέους νόμους που αφορούν ζητήματα που αφορούν από την οικονομία, την κλιματική αλλαγή έως την ασφάλεια. Έμπειρος κοινοτικός παράγοντας επισημαίνει ότι το 80% των αποφάσεων που ορίζουν τη ζωή μας και τις προοπτικές της λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ και πως συνομοθέτης σε αυτές τις αποφάσεις είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...