Ευρωεκλογές: Σοκαριστική η αποχή – Τι συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά στην Ελλάδα

Οι χθεσινές ευρωεκλογές επιβεβαίωσαν με ηχηρο τρόπο όσους ανησυχούσαν για μεγάλη αποχή, αφού οι πολίτες γύρισαν επιδεικτικά τις πλάτες τους στις κάλπες.

Για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά της χώρας, οι συμμετέχοντες ήταν λιγότεροι από όσους απείχαν.

Συγκεκριμένα, στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν χθες μόλις 3,9 εκατομμύρια πολίτες σε σύνολο 9,6 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων.

Tο τελευταίο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί στις ευρωεκλογές του 2009, με την αποχή να αγγίζει τότε το 47,5% (5,3 εκατομμύρια συμμετέχοντες σε σύνολο 10 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων).

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές (Μάιος 2019) η αποχή είχε διαμορφωθεί σε 41,3% (5,9 εκατ. συμμετέχοντες σε σύνολο 10 εκατ. εγγεγραμμένων).

Τι φταίει;

Ένας από τους λόγους της δραματικά χαμηλής συμμετοχής στις χθεσινές κάλπες ήταν η «κόπωση» από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί στη χώρα τα 2023 και 2024.

Επιπλέον, ήταν η μεγάλη διαφορά που διατηρεί το πρώτο κόμμα από τα υπόλοιπα, κάτι που δημιούργησε σε ορισμένους την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα είναι καθορισμένο.

Η χαμηλή συμμετοχή είναι ίσως και αποτέλεσμα και της πολυετούς κρίσης εκπροσώπησης που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα.

Αποχή: O «χάρτης»

Με την ενσωμάτωση στο 90%, τα υψηλότερα ποσοστά αποχής καταγράφηκαν στη Φλώρινα με 75%, στην Κεφαλονιά με 72%, στη Λακωνία με 70%, στα Δωδεκάνησα με 68%, σε Ευρυτανία, Αρκαδία, Λέσβο με 67%, στην Κέρκυρα με 66%, σε Ροδόπη, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Ζάκυνθο με 65%, στη Μεσσηνία με 64% και στην Ηλεία με 63%. Αντίθετα, σχετικά χαμηλά ποσοστά αποχής καταγράφηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...