Την «απόδραση Μητσοτάκη» που θα εκφραστεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, πιθανότατα στο τέλος του Αυγούστου περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι στην… Κουμουνδούρου κινούνται ήδη σε ρυθμούς προεκλογικής προετοιμασίας. Μια προοπτική που αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη αισιοδοξία καθώς θεωρείται ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια σε συνδυασμό με την σαφή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν προϋποθέσεις νίκης από την κάλπη της απλής αναλογικής.
Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Την συνεδρίαση θα απασχολήσει η διαμόρφωση του βασικού άξονα των ψηφοδελτίων του κόμματος, με στόχο να «κλείσει» μέχρι το τέλος του μήνα το 80% των υποψηφίων. Στα ψηφοδέλτια στόχος είναι να εκφραστεί η δυναμική που έχει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αποφάσεις του συνεδρίου του αλλά κυρίως από την εκλογική διαδικασία της 15ης Μάη. Θα χαρακτηρίζονται από «αμφίπλευρη διεύρυνση» και ανανέωση με έμφαση στην παρουσία επιστημόνων, τεχνοκρατών και ειδικών με καταξίωση και αλλά και σαφές πολιτικό στίγμα υπέρ των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.
Παρότι το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματικών επεξεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωθεί θα δρομολογηθεί η παρουσίαση ενός λεπτομερούς και πλήρους κυβερνητικού προγράμματος με τις εξαγγελίες που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στα μέσα Σεπτεμβρίου από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Οι εξειδικεύσεις αναμένεται ότι θα αφορούν τα άμεσα μέτρα των πρώτων μηνών της νέας διακυβέρνησης.
Μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάλογο περιεχόμενο. Συνολικά ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει κληθεί από τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται σε «μάχιμη» ετοιμότητα αμέσως μετά τον 15αύγουστο. Το χρονικού σημείο δηλαδή που εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Η οικονομία θα καθορίσει τις εξελίξεις
Στην Κουμουνδούρου καταλήγουν στην πολιτική εκτίμηση περί πρόωρων εκλογών, με μία μάλλον μαρξιστικού χαρακτήρα ανάλυση. Δίνουν προτεραιότητα στον τρόπο που θα επιδράσουν οι οικονομικές συνθήκες στις κυβερνητικές αποφάσεις, παρά στις προσωπικές απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θεσμικά θα καθορίσει την εκλογική ημερομηνία.
Πιο συγκεκριμένα παρότι πιστεύουν ότι προσωπική φιλοδοξία του πρωθυπουργού είναι να έχει μία κυβερνητική θητεία μεγαλύτερη από αυτή του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993) εκτιμούν πως τα δημοσιονομικά και οικονομικά μεγέθη θα τον υποχρεώσουν σε μία επίσης 3ετή θητεία. Ενδεικτικό είναι το πρωτοσέλιδο της «Αυγής της Κυριακής» που αναφέρεται σε πέντε μεγέθη: Την αύξηση του ρεύματος κατά 13%, την αύξηση στα ενοίκια κατά 25%, τις αυξήσεις 40% σε φρούτα –λαχανικά, το σωρευτικό δημοσιονομικό έλλειμμα που αυξήθηκε κατά 40%, αλλά και το 30% των πολιτών που ζει «στα όρια της φτώχειας».
Οι αριθμοί – όπως διαβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ- είναι αμείλικτοι και οι δείκτες θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν τον χειμώνα. Υπενθυμίζουν πως ο πληθωρισμός «τρέχει» ήδη με 11,3% ενώ στα «ταμπλό» των βενζινάδικων η τιμή της βενζίνης παραμένει στο προκλητικό 2,5 ευρώ και πάνω, ανά λίτρο. Η κατάσταση αυτή μεταφράζεται σε κοινωνική δυσαρέσκεια η οποία εντείνεται. Κάτι που αποτυπώνεται καθαρά πλέον και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική της τάξης του 70%, ασχέτως των προβλέψεων για τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων.
Ο ΣΕΒ «δεν βλέπει» Μητσοτάκη
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που πείθει για την διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι το ότι το προεξοφλεί ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Αυτή την αίσθηση φαίνεται πως αποκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που είχε με επιχειρηματικούς παράγοντες στην πρόσφατη ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Παρότι ο σύνδεσμος των βιομηχάνων δεν θεωρείται «εχθρικός» προς την σημερινή κυβέρνηση φαίνεται πως δεν «βλέπει» δυνατότητες επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με αυτό ως δεδομένο αναζητεί σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών προκρίνοντας μάλιστα την λύση του «μεγάλου συνασπισμού» την συγκυβέρνηση, δηλαδή, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πάγια θέση του κόμματος για κυβερνήσεις συνεργασίας σε προγραμματική βάση με κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Χάος εντός Ν.Δ
Εκτός από όλους τους παραπάνω παράγοντες στην Κουμουνδούρου διακρίνουν προεκλογικούς οιωνούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Πέραν από τους …προφανείς όπως τις δηλώσεις του «γαλάζιου» βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα που προέβλεψε εκλογές τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, εντοπίζεται αλλαγή ύφους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ όπου «χάθηκαν» οι απόλυτες εκφράσεις περί εκλογών «στο τέλος της 4ετίες» και οι εκτιμήσεις «ήξεις-αφίξεις» του στενού του συνεργάτη Γιώργου Γεραπετρίτη θεωρούνται ενδεικτικές.
Αυτά ενώ διαπιστώνεται ένας μίνι πανικός στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που θα …μικρύνει σημαντικά (περίπου κατά 50 βουλευτές) μόνον και μόνον επειδή οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν ότι αφήγημα του «όλα πάνε καλά» που υιοθετείται από την ηγεσία του κόμματος κάθε άλλο παρά «περνάει» στις περιφέρειες τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ηδη …στην τακτική
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προοπτική των πρόωρων εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ την βλέπουν με μεγάλη αισιοδοξία. Όχι μόνον γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αξιώνει την προσφυγή στις κάλπες εδώ και περίπου 10 μήνες, αλλά και γιατί εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη τακτική και στόχο σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία.
Η προγραμματική του πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής είναι σαφής. Συσπειρώνει έτσι τους πολίτες που ζητούν αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής υποχρεώνοντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο ερώτημα. Έχοντας «απέναντι» τον κίνδυνο πολιτικής συρρίκνωσης εάν απαντήσουν αρνητικά και οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες κάλπες.
Στον αντίποδα η Νέα Δημοκρατία, διαθέτει ακόμη ως βασικό σενάριο το «κάψιμο της απλής αναλογικής» και την δεύτερη κάλπη προκειμένου να διεκδικήσει αυτοδυναμία. Αυτό όμως εγκυμονεί τον κίνδυνο της «χαλαρής δεξιάς ψήφου» στην πρώτη κάλπη. Στοιχείο που σε συνδυασμό με την κοινωνική δυσαρέσκεια αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του όποιου κυβερνητικού σχεδιασμού.
Δηλώσεις στελεχών
Η πεποίθηση των πρόωρων εκλογών είναι εμφανή και στις δημόσιες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένα από αυτά να θεωρούν τις κάλπες του Σεπτέμβρη σχεδόν βεβαιότητα.
«Η κυβέρνηση φοβάται το χειμώνα που έρχεται και φοβάται επειδή βλέπει τα αποτελέσματα της πολιτικής της» ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Νάσος Ηλιόπουλος. Εκφράζοντας επίσης την πίστη ότι «μπορεί από την πρώτη κάλπη με απλή αναλογική να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα». Εστίασε στο βασικό επίδικο των επόμενων εκλογών τονίζοντας ότι «για κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό και αριστερό πολίτη, το βασικό αίτημα σήμερα είναι να φύγει η κυβέρνηση και η πολιτική Μητσοτάκη». Επισήμανε μάλιστα πως «όλες οι δυνάμεις, που αυτό-προσδιορίζονται σε αυτό το χώρο, θα αναμετρηθούν με αυτό το ερώτημα».
«Τις εκλογές σχεδόν τις έχουν αναγγείλει» ανέφερε σε δική του συνέντευξη στην Αυγή ο Νίκος Παππας. Θεωρώντας μάλιστα ότι η παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο με πλημμεληματική κατηγορία για την υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών του 2016 είναι μέρος του προεκλογικού σχεδιασμού της Ν.Δ. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτό «δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικός γόνος μιας παράδοσης που ταυτίζεται με την πολιτική ανωμαλία» επισημαίνοντας ότι «θα επιθυμούσε ο κόσμος να μην ασχολείται με την ακρίβεια και την επιβίωσή του, αλλά με τις διώξεις των πολιτικών του αντιπάλων».
Την άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος για τις εκλογές» διατύπωσε ο τομεάρχης ανάπτυξης του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης. Δίνοντας έμφαση όμως στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Τόνισε ότι «πρωταρχικός στόχος είναι η αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συμπυκνώνει τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό που απαιτεί η εποχή μας: μετρήσιμους στόχους στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την επίτευξη της δίκαιης πράσινης μετάβασης, αποφασιστικές τομές σε κλάδους όπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ενέργεια, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμα πεδία όπως το δημογραφικό, η στεγαστική πολιτική και η στήριξη των νέων».