Η Ελλάδα του 2025 σε σκηνικό βλαχομπαρόκ: εργολάβοι «ψωνίζουν» Μαξίμου, υπουργεία μετατρέπονται σε μαγαζιά αρπαχτής και η διαφθορά καλπάζει. Με τον Τσίπρα να επιστρέφει και ξένους εισαγγελείς να μυρίζονται σκάνδαλα, το ερώτημα μένει: ποιος θα βάλει φρένο στη συνενοχή της εξουσίας;
Η Πυθία αποκαλύπτει
Το είδαμε κι αυτό.
Άλλοτε, όταν περνούσαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρηματίες σοβαροί και με βαριά περπατησιά, οι δημοσιογράφοι ψάχναμε καιρό να βρούμε πέντε λέξεις για το τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει πλήρως — και το… βλαχομπαρόκ επελαύνει.
Πριν, λοιπόν, λίγες μέρες, κάποιοι «νταραβεριτζήδες» εργολάβοι, με το που βγήκαν από το Μαξίμου, έσπευσαν — μέσω εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου — να ενημερώσουν τους… ιπποκόμους τους, καθιστώντας σαφές πως, εκτός από ομάδες, media, τράπεζες και κατασκευές, είναι κοντά στο να «ψωνίσουν» και… Μαξίμου.
Θυμήθηκα, λοιπόν, τη λαϊκή ρήση: «Θέλει η … να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει».
Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός, παρότι απολαμβάνει την «πτήση του» αποκομμένος από τον κόσμο και την κοινωνία, θα έχει ακούσει από καλούς του φίλους πως η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα σημαίνει — ενίοτε, αν όχι πάντα — συνενοχή. Ίσως, ακόμη, να έχει ενημερωθεί ότι κανένα υπουργείο δεν λειτουργεί πια όπως παλιά· όλοι επιδίδονται σε «αρπαχτές», θεωρώντας πως την μπαγκέτα την κρατά το «κεντρικό μαγαζί».
Με τον Τσίπρα να επιστρέφει δυναμικά και μια Ρουμάνα εισαγγελέα — κατ’ εντολήν, όπως λέγεται, αμερικανικών και γαλλικών κύκλων — να κάνει «βόλτες» στη γειτονιά μας, ίσως είναι καιρός κάποιος να βάλει ένα μέτρο στη διαφθορά και στις απατεωνιές.
