Επιστολή-φωτιά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Νέο εμπορικό μέτωπο ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ

Εμπορικός πόλεμος σε πλήρη εξέλιξη – Νέα δασμολογικά μέτρα από ΗΠΑ κατά Ε.Ε. και Μεξικού


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 30% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ισχύ από την 1η Αυγούστου 2025. Η απόφαση κοινοποιήθηκε μέσω επίσημης επιστολής προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήδη προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και στις αγορές.

Η προεκλογική στροφή του Τραμπ σε ακραίο προστατευτισμό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπορικών μέτρων που περιλαμβάνει δασμούς σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Βραζιλία και το Μεξικό, ενώ ειδικά για τον χαλκό επιβάλλεται δασμός 50%.


Η επιστολή του Λευκού Οίκου: «Η σχέση μας υπήρξε κάθε άλλο παρά αμοιβαία»

Στην επιστολή του, ο Τραμπ αναφέρει πως οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να συνεχίσουν να αποδέχονται μακροχρόνια εμπορικά ελλείμματα εις βάρος τους», κατηγορώντας την Ε.Ε. για πλήθος δασμολογικών και μη-δασμολογικών εμποδίων.

«Ξεκινώντας από την 1η Αυγούστου 2025, θα επιβάλουμε έναν ενιαίο δασμό 30% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ προειδοποιεί ότι τυχόν αντίμετρα της Ε.Ε. θα οδηγήσουν σε επιπλέον αύξηση των δασμών από πλευράς ΗΠΑ, πάνω από το αρχικό 30%.

Η επιστολή του Λευκού Οίκου στην ΕΕ:
«Προς την Εξοχοτάτη

Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Βρυξέλλες


Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να σας αποστείλω αυτή την επιστολή, καθώς καταδεικνύει τη δύναμη και τη δέσμευση της Εμπορικής μας Σχέσης, και το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το ότι έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα Εμπορικά Ελλείμματα μαζί σας. Παρ’ όλα αυτά, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, αλλά μόνο με πιο ισορροπημένο και δίκαιο ΕΜΠΟΡΙΟ. Συνεπώς, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην εξαιρετική Οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Νο1 Αγορά στον Κόσμο, με διαφορά.

Εδώ και χρόνια συζητάμε τη Σχέση Εμπορίου μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και καταλήξαμε ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτά τα μακροχρόνια, μεγάλα και επίμονα Εμπορικά Ελλείμματα, που προκαλούνται από τους Δασμούς σας και τα Μη-Δασμολογικά Μέτρα, τις Πολιτικές και τα Εμπόδια στο Εμπόριο. Η σχέση μας υπήρξε, δυστυχώς, κάθε άλλο παρά Αμοιβαία. Ξεκινώντας από την 1η Αυγούστου 2025, θα επιβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν Δασμό μόλις 30% σε προϊόντα που εξάγονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεχωριστά από όλους τους Τομεακούς Δασμούς. Εμπορεύματα που διακινούνται μέσω τρίτων για να αποφευχθεί ο υψηλότερος Δασμός, θα υπόκεινται σε αυτόν τον υψηλότερο Δασμό.

Παρακαλώ κατανοήστε ότι το 30% είναι πολύ λιγότερο από αυτό που χρειάζεται για να εξαλειφθεί το Έλλειμμα Εμπορίου με την ΕΕ. Όπως γνωρίζετε, δεν θα υπάρχει κανένας Δασμός εάν η ΕΕ ή εταιρείες εντός της ΕΕ επιλέξουν να κατασκευάζουν προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στην πραγματικότητα θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εγκρίνονται όλα τα απαραίτητα γρήγορα, επαγγελματικά και τυπικά — με άλλα λόγια, μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πλήρη, ανοιχτή Πρόσβαση στην Αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να της επιβάλλεται Δασμός, ως προσπάθεια όχι να την τιμωρήσουμε, αλλά να μειώσουμε το μεγάλο Έλλειμμα Εμπορίου. Αν για οποιονδήποτε λόγο επιλέξετε να αυξήσετε τους Δασμούς και τους Συναφείς Μηχανισμούς σας, τότε, όποιο ποσοστό κι αν επιλέξετε να επιβάλετε, θα προστεθεί πάνω από το 30% που χρεώνουμε εμείς.

Παρακαλώ κατανοήστε ότι αυτοί οι Δασμοί είναι αναγκαίοι για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ανισορροπία Δασμών, Πολιτικών και Μη-Δασμολογικών Εμποδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν προκαλέσει τα μεγάλα και μη βιώσιμα Εμπορικά Ελλείμματα σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το Έλλειμμα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την Οικονομία μας και, πράγματι, για την Εθνική μας Ασφάλεια!».


Ουσιαστικά τι σημαίνει το μέτρο:

  • Ο δασμός 30% ισχύει επιπλέον των υφιστάμενων τομεακών δασμών.
  • Προϊόντα που εισάγονται μέσω τρίτων χωρών για να αποφύγουν τον νέο δασμό θα αντιμετωπίζουν τον ίδιο υψηλό συντελεστή.
  • Εξαίρεση θα δοθεί μόνο σε ευρωπαϊκές εταιρείες που μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.
  • Το μέτρο ισχύει επίσης και για τις εισαγωγές από το Μεξικό, επιτείνοντας τις ανησυχίες για ένα νέο διεθνές εμπορικό ψυχροπολεμικό κλίμα.

Γιατί τώρα και γιατί τόσο επιθετικά;

Η απόφαση έρχεται λίγους μήνες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επιχειρεί να χτίσει προεκλογικά μια ρητορική “οικονομικού εθνικισμού”, εστιάζοντας στο εμπορικό έλλειμμα με την Ε.Ε., το οποίο χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο» και «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαξίμου 2015: Το απειλητικό μήνυμα πανίσχυρου εκδότη που «πάγωσε» κορυφαίο υπουργό του Αλέξη Τσίπρα – Η αλήθεια για τους εκβιασμούς στα media

Πρωτοκλασάτος υπουργός δείχνει SMS εκδότη με έμμεση απειλή για πρωτοσέλιδο. Το περιστατικό που αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε η πίεση.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην υπόθεση «εκβιασμού» της Ζέττας Μακρή – Κλειδί το τιμολόγιο που παρουσίασε ο δημοσιογράφος

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή από δημοσιογράφο. Ο κατηγορούμενος παρουσιάζει τιμολόγιο και κάνει λόγο για εμπορική συμφωνία. Όλα θα κριθούν στο Αυτόφωρο. Οι ισχυρισμοί και η αντίδραση της βουλευτού.

Ναύαρχος Αποστολάκης: Σοβαρές καταγγελίες για τις επιπτώσεις του έργου του Λάτση – Ποιος πληρώνει τις ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ;

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης καταγγέλλει τα προβλήματα των έργων στο Ελληνικό: κυκλοφορία, ηχορύπανση, πλημμύρες και απώλεια πρασίνου.

Ο Μάκης Βορίδης στη «Γη της Ελιάς»; Παραιτήθηκε και πάει… Μάνη με ρόλο-έκπληξη!

Ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται ότι θα παίξει στη "Γη της Ελιάς" ως Επιθεωρητής Επιδοτήσεων!