Του Βασίλη Σκουρή
Η κομματικοποίηση του εμβολιασμού από την κυβέρνηση αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια προκειμένου να καμφθούν οι αρνητές που υπάρχουν στη χώρα.
Το μέγαρο Μαξίμου ταυτίζει την αξιωματική αντιπολίτευση με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ενώ άριστα γνωρίζει πως αυτό το ρόλο τον παίζει η ακροδεξιά και δη όσοι συμπορεύτηκαν μαζί της στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την «κωλοτούμπα» του μετά τις εκλογές.
Η δεύτερη συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα ήταν μεν η μισή σε σχέση με την προηγούμενη, ωστόσο είχε ακόμα πιο σαφή ακροδεξιό στίγμα. Οι αφίσες των κινήσεων των καταδικασμένων μελών της νεοναζιστικής εγκληματικής ομάδας «Χρυσή Αυγή» Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγού, της ακροδεξιάς Propatria, τα συνθήματα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» κοκ, κατέδειξαν περίτρανα το χαρακτήρα του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού κινήματος». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση αφήνει εκτός υποχρεωτικού εμβολιασμού ομάδες όπως οι κληρικοί (ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ζητά να γίνει υποχρεωτικός για όλους όσους μισθοδοτούνται από το κράτος), αλλά και οι στρατιωτικοί, καθώς δεν επιθυμεί να τα βάλει με το δικό της ακροατήριο και τους δικούς της ψηφοφόρους.
Την ίδια στιγμή, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση επισήμως ότι παίζει σε δυο ταμπλό στο θέμα των εμβολίων, ενώ στελέχη της επιμένουν στις συνεντεύξεις τους στη «γραμμή» του πρωθυπουργού πως η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική υπονομεύουν την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης! Σκεφτείτε να ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάρνηθα ή στο κορονογλέντι της Ικαρίας τι θα γινόταν σήμερα!
Η προσπάθεια του Μαξίμου να επιρρίψει σε άλλους τις δικές του ευθύνες για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο ρυθμό των εμβολιασμών, είναι η χειρότερη προσφορά αυτή τη στιγμή στην προσπάθεια να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, καθώς διχάζει τους πολίτες και πολιτικοποιεί το εμβόλιο ως όπλο αντιμετώπισης του ιού. Η στοχοποίηση δε συγκεκριμένων ομάδων, όπως οι νοσηλευτές και οι εκπαιδευτικοί, υποκρύπτει ευρύτερες επιδιώξεις της κυβέρνησης την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, το καίριο ερώτημα είναι όμως αν ο διχασμός και ο κοινωνικός αυτοματισμός που προωθεί η κυβέρνηση συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση…