«Επιδρομή» της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη: Aναζητούνται τα «χαμένα» 60 δισ.

«Επιδρομή» της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη: Aναζητούνται τα «χαμένα» 60 δισ. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ένα μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης, ιδίως όσοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, και οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΑΕ φθάνουν περίπου το 68% των αυτοαπασχολούμενων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα μέτρα του ΥΠΕΘΟ θα περιλαμβάνουν μη έκπτωση όσων δαπανών δεν περνούν στο MyData, αλλά και διασταυρώσεις εσόδων με τα στοιχεία της εφορίας.

Μπορεί η κυβέρνηση να απορρίπτει (προς το παρόν) το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών και κάνει λόγο για αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης προκειμένου να εντοπιστούν όσοι εκ των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν αδήλωτα εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης ενός ελάχιστου «τεκμαρτού εισοδήματος» για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι ώστε, όπως είπε και ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, να μην υπάρχουν φαινόμενα όπου «οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό».

«Επιδρομή» της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη

Λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είχε προβεί σε μια σημαντική αποκάλυψη: η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αγγίζει περίπου τα 60 δισ. ευρώ το χρόνο.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει, ο Γ. Στουρνάρας είχε αναφέρει ότι τα εισοδήματα που δηλώνουν οι Έλληνες φθάνουν τα 80 δισ. το χρόνο, ενώ η δηλωμένη κατανάλωση – χωρίς, μάλιστα, να μειώνονται οι καταθέσεις – φθάνει τα 140 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι, παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης».

Λίγο μετά, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε την έναρξη του «πολέμου» κατά της φοροδιαφυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ερωτήματα για το πως κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ» και προσθέτοντας ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης «δεν θα αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποιοι άλλοι χαίρονται και πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν».

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είχε προχωρήσει σε εξειδίκευση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024, η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων και του MyData από το 2024, υποχρεωτική αγοραπωλησία ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής, πληρωμή των προνομιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών, επέκταση υποχρέωσης κατοχής συστήματος EFT/POS σε όλη τη λιανική αγορά, κ.ά.

Σε γενικές γραμμές, τα μέτρα αυτά αναμένεται να κωδικοποιηθούν στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί από την ηγεσία του ΥΠΕΘΟ στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, μαζί με ακόμα ένα μέτρο, το οποίο έχει ήδη μπει σε εφαρμογή: όσοι πολίτες καταγγέλλουν φοροδιαφυγή, μέσα από την εφαρμογή Αppodixi, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν, θα έχουν οικονομικό όφελος που, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να φθάνει ακόμα και τα 3.000 ευρώ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...