«Ράλι προεξόφλησης» εξελίξεων έχει κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο από τον Μάιο μέχρι πρόσφατα, θεωρώντας δεδομένη την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.
Ταυτόχρονα και τα ελληνικά ομόλογα είχαν σημαντική αποκλιμάκωση επιτοκίων καθώς κατά το ίδιο χρονικό διάστημα τα επιτόκια (10ετούς) αποκλιμακώθηκε από το 4% στο 3,6%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 10% η αξία των ελληνικών ομολόγων.
Μάλιστα σήμερα επίκειται η αξιολόγηση της Fitch και αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fitch δεν θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒΒ-».
Η Αθήνα ωστόσο περιμένει ψήφο εμπιστοσύνης και προαναγγελία αναβάθμισης στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα προηγηθεί δύο αναβαθμίσεις στην επενδυτική βαθμίδα, μία από την DBRS και μία από την Standard & Poor’s.
Συγκεκριμένα αναμένεται ότι ο οίκος θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές», από «σταθερές», βάζοντας ουσιαστικά το ελληνικό αξιόχρεο στον προθάλαμο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Fitch: Το report του Μαϊου
«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023 της Ελλάδας υπογραμμίζει τη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και σκιαγραφεί μια σημαντική περαιτέρω μείωση του Χρέους. Ακόμη και αν ορισμένες από τις προβλέψεις του Προγράμματος αποδειχθούν αισιόδοξες, ενισχύουν την άποψή μας ότι ο δείκτης Χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται μεσοπρόθεσμα», σημείωνε χαρακτηριστικά σε ειδικό report η Fitch στο πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι καλύπτονται οι δύο βασικές προϋποθέσεις αναβάθμισης.
Τι είχε θέσει ως προαπαιτούμενα αναβάθμισης η Fitch στις 27 Ιανουαρίου;
Δημόσια οικονομικά: Εμπιστοσύνη σε μια συνεχή σταθερή καθοδική πορεία για τον λόγο δημόσιου Χρέους/ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Μακροοικονομικά: Βελτίωση της δυναμικής και των επιδόσεων της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, για παράδειγμα, λόγω της υψηλότερης επενδυτικής δυναμικής ή/και της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Fitch υποβάθμισε την ελληνική οικονομία σε «junk» τον Ιανουάριο του 2011, αλλά είχαν προηγηθεί οι Standard & Poor’ s και Moody’ s, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2010, αντίστοιχα.
Μπορεί να μην γίνει η αξιολόγηση από τον Fitch;
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες από χρηματιστήριο και τράπεζες που θεωρούν ότι στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου δεν πρόκειται να υπάρξει την Παρασκευή αξιολόγηση από την Fitch. Aυτό θα καθυστερήσει τις εξελίξεις αλλά δεν θα αλλάξει τη ροή τους. Εάν δεν συμβεί τώρα, πιθανότατα η επενδυτική βαθμίδα θα πάει στις αρχές του 2024.
Οι ημερομηνίες κλειδιά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Οι κρίσιμες ημερομηνίες, κατά τις οποίες οι επενδυτικοί οίκοι προγραμματίζουν να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για την πορεία της οικονομίας και την πιθανή αναβάθμισή της είναι οι ακόλουθες:
- 9 Ιουνίου: Fitch Ratings
- 4 Αυγούστου: Scope Ratings
- 15 Σεπτεμβρίου: Moody’s Ratings
- 20 Οκτωβρίου: S&P Ratings
- 2 Δεκεμβρίου: Fitch Ratings