Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φυγομάχησε στην πόλη όπου βρίσκεται το σπίτι του Βολταίρου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χάρης Θεοχάρης απέτυχε να ξεγελάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε (να πάνε με τη γραμμή της Ν.Δ. και) να αποφασίσουν από τώρα ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα ερευνήσει από το 2015 και μετά και να αφαιρέσει τις αιχμηρές φράσεις της αντιπολίτευσης.
Έτσι λίγο αργότερα ο εισηγητής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης ανακοίνωσε ότι η Ν.Δ. (αποδεχόμενη την ήττα της) δεν θα ψηφίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε την ασύντακτη υποχώρηση της κυβέρνησης λέγοντας ότι τελικά η Ν.Δ. δεν θα καταθέσει την πρόταση για δεύτερη Εξεταστική.
Αυτή ήταν βήμα – βήμα η ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Ν.Δ. χθες στην Ολομέλεια. Η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
Σιωπή για τα κριτήρια
Από πολλούς ομιλητές της αντιπολίτευσης, η οποία είχε κοινή στάση απέναντι στην (απομονωμένη) κυβέρνηση, ακούστηκε η εκτίμηση ότι «η Ν.Δ. φοβάται».
Δεν είναι τυχαίο ότι δόθηκε χρονικό περιθώριο μόλις δύο μηνών για να βγει πόρισμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να γίνει η συζήτηση σε μία ημέρα που γνώριζε ότι θα απουσίαζε στο Παρίσι. Ούτε είναι τυχαίο ότι δεν επετράπη στον Στέλιο Πέτσα να απαντήσει στη Βουλή όταν άπαντες μιλούσαν για τη λίστα Πέτσα. Ομοίως δεν είναι τυχαίο πως ούτε η κυβέρνηση ούτε η Ν.Δ. ανέφεραν έστω και ένα κριτήριο για το πώς διανεμήθηκε δημόσιο χρήμα σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.
«Με ποια κριτήρια δώσατε αυτά τα λεφτά; Πείτε μας ένα κριτήριο» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Γ. Γεραπετρίτης έκανε ότι δεν άκουσε την ερώτηση. «Που είναι τα κριτήρια, κύριε Γεραπετρίτη; Γιατί δεν είπατε μία λέξη;» τον εγκάλεσε ματαίως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε εμμέσως ότι έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα και πλέον η κυβέρνηση θα απολογείται. «Μας γυρίσατε στις χειρότερες εποχές του πελατειακού κράτους της Δεξιάς. Μην νομίζετε ότι θα ξεχαστούν, ότι θα είστε σε θέση για πάντα να τα καλύπτετε, οι μέρες της αφθονίας σας τελειώνουν. Έρχεται η ώρα που θα ελεγχθούν όλα. Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό» ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας την παρέμβασή του.
Νωρίτερα είχε προσδιορίσει τι θα ελεγχθεί: συμβάσεις ύψους 4,9 δισ. ευρώ «σε ημετέρους». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για 2,180 δισ. ευρώ μέσα από απευθείας αναθέσεις που έγιναν την περίοδο της πανδημίας και άλλα 2,730 δισ. ευρώ μέσω συμβάσεων με κλειστές διαδικασίες («προσχηματικές» τις χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας).
Ενοχλείται ο Καίσαρας
Αναφερόμενος στον απόντα Κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «Καίσαρα» που ενοχλείται από την κριτική και τον κατηγόρησε ότι «την ώρα που κλεινόμασταν στα σπίτια μας σε λοκντάουν και δεν στήριζε το ΕΣΥ, έδινε πακτωλό χρημάτων για καθεστώς σε ΜΜΕ». Και ο Κώστας Σκανδαλίδης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. χαρακτήρισε «αστείους» τους ισχυρισμούς της Ν.Δ., ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας για πρώτη φορά κατήγγειλε ονομαστικά τους «κομματάρχες της Ν.Δ.».
Υπογραμμίζεται πως ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η έρευνα δεν θα αφορά όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά το «εξόφθαλμο αλισβερίσι μιας συγκεκριμένης εταιρείας, που την έπιασαν στα πράσα, την Opinion Poll». Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης εταιρείας δημοσκοπήσεων πήρε απευθείας ανάθεση σε άλλη εταιρεία του ύψους 270.000 ευρώ.
Με 142 εγκρίθηκε η Εξεταστική
Με 142 ναι έναντι 157 όχι (επί 299 ψηφισάντων βουλευτών) εγκρίθηκε η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι για τη σύσταση της Εξεταστικής χρειάζονταν 120 ψήφοι. Η αντιπολίτευση ψήφισε σύσσωμη «ναι», η Ν.Δ. σύσσωμη “όχι”, ενώ απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.