Άκρως διαφωτιστική ήταν η κατάθεση του προέδρου του ΕΣΡ στην Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα και Opinion Poll καθώς επιβεβαίωσε ένα κοινό μυστικό: Οι δημοσκοπικές εταιρείες δρούσαν χωρίς να ελέγχονται μέχρι την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε σχετική παρέμβαση.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θανάσης Κουτρουμάνος σε ερώτηση του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μάριου Κάτση εάν σύμφωνα με το ν.3603/07 το ΕΣΡ έχει την εποπτεία όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, απάντησε ότι τον ποιοτικό έλεγχο τον έχει η ελεγκτική των δημοσκοπήσεων, και πως η υποχρέωση κοινοποίησης της ταυτότητας της έρευνας από την εκάστοτε δημοσκοπική εταιρεία προς το ΕΣΡ, όπως ορίζει ο ν.3603/07, έχει άτυπα ατονήσει με αποτέλεσμα το ΕΣΡ να μην λαμβάνει τέτοια στοιχεία.
Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή, ο Θανάσης Κουτρουμάνος απάντησε πως το ΕΣΡ επεμβαίνει ώστε να ελέγξει κάποια δημοσκοπική έρευνα μόνο στην περίπτωση που η ελεγκτική δημοσκοπήσεων στείλει σχετικό αίτημα με το ανάλογο πόρισμα. Τουλάχιστον από την εποχή που είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο κ. Κουτρουμάνος κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ. Σε ερώτηση του Μ. Κάτση για τον τρόπο παρουσίασης των δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ, πάλι ο κ. Κουτρουμάνος απάντησε πως δεν έχει επέμβει ποτέ. Επίσης ο πρόεδρος ανέφερε ότι μετά το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τον έλεγχο συγκεκριμένης έρευνας από την Opinion Poll, o ΣΕΔΕΑ επικοινώνησε με το ΕΣΡ και πλέον αποστέλλονται κανονικά οι ταυτότητες των ερευνών. Σε ερώτηση του Μ. Κάτση εάν το ΕΣΡ έχει την ταυτότητα της επίμαχης έρευνας της Opinion Poll, ο κ. Κουτρουμάνος απάντησε ότι δεν το θυμάται.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, από αυτά προκύπτει ότι:
Ο πρόεδρος του ΕΣΡ προσήλθε στην εξεταστική επιτροπή, όπου μεταξύ άλλων υπήρχε το θέμα συγκεκριμένης δημοσκόπησης της Opinion Poll, χωρίς να γνωρίζει εάν το ΕΣΡ έχει λάβει τα στοιχεία της έρευνας όπως ορίζει ο νόμος.
Οι διατάξεις του ν.3603/07 που αφορούσαν την υποχρέωση κοινοποίησης της ταυτότητας της έρευνας από την εκάστοτε δημοσκοπική εταιρεία προς το ΕΣΡ, δεν τηρούνταν, και αυτό γινόταν «άτυπα» χωρίς μάλιστα να διευκρινίζει ο κ. Κουτρουμάνος εάν αυτό έγινε με πρωτοβουλία του ΕΣΡ ή των εταιρειών δημοσκοπήσεων.
Το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που προκλητικά απέρριψε η κυβέρνηση, έφερε από μόνο του αποτέλεσμα καθώς από εκείνη τη στιγμή και έπειτα οι εταιρείες στέλνουν τις ταυτότητες των ερευνών στο ΕΣΡ.
Το ΕΣΡ δεν είδε ποτέ κανένα πρόβλημα στην παρουσίαση των δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ, ούτε ποτέ ενοχλήθηκε ώστε να επέμβει, από το γεγονός ότι μπάρες και διαγράμματα απεικόνισης ποσοστών από δημοσκοπικές έρευνες παρουσιάζονταν ανάποδα στα ΜΜΕ, διαστρεβλώνοντας ξεκάθαρα τα στοιχεία.
Ως προς τον έλεγχο και την εποπτεία των δημοσκοπήσεων δεν έχει καμία ενέργεια ούτε από το ΕΣΡ ούτε από την ελεγκτική των δημοσκοπήσεων.