ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,6% σημείωσε το κατά κεφαλήν περιφερειακό ΑΕΠ

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 σημειώθηκε αύξηση 10,6% στο κατά κεφαλήν περιφερειακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα, φτάνοντας τα 17.058 ευρώ. Ειδικότερα, οι περιφέρειες Νότιο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά, Κρήτη και Στερεά Ελλάδα κατέγραψαν την πιο σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ, ενώ η περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου παρουσίασε τη μικρότερη αύξηση.

Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) αυξήθηκε επίσης κατά 9,3% σε εθνικό επίπεδο το 2021, με τις ίδιες περιφέρειες να παρουσιάζουν την υψηλότερη αύξηση. Στη διαμόρφωση της ΑΠΑ, η Αττική συνέβαλε με το μεγαλύτερο ποσοστό (47,9%), ακολουθούμενη από την Κεντρική Μακεδονία με 13,7%.

Αυτά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά των περιφερειακών οικονομικών ανισορροπιών και της ανάγκης για ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Επιπλέον, τονίζουν τη σημασία του τουρισμού στην οικονομία, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα